Γιώργος Μαυρωτάς: Τα νοσοκομεία-κέντρα υγείας των Κυκλάδων ο διαχρονικός «ασθενής» του συστήματος Υγείας
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας
Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Α΄βάθμια και Β’βάθμια φροντίδα υγείας των νησιών του Νομού Κυκλάδων, μετά και τον πρόσφατο τραγικό θάνατο μιας γυναίκας στη Φολέγανδρο, αναδεικνύει ο βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό.
Οι κάτοικοι των νησιών, αν και έχουν αυξημένες ανάγκες υγειονομικής κάλυψης, λόγω των περιορισμών που θέτει η νησιωτικότητα, επισημαίνει ο κ. Μαυρωτάς, αντιμετωπίζονται διαχρονικά ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας των νησιών να υπολειτουργούν, καθώς παρουσιάζουν ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές.
Ο βουλευτής του Ποταμιού ρωτά τον Υπουργό για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στη λειτουργία τμημάτων και κλινικών τόσο των Νοσοκομείων όσο και των Περιφερειακών Ιατρείων των Κυκλάδων αλλά και για τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Τέλος, ζητά ενημέρωση αναφορικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα προκειμένου να ενισχυθεί το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου μετά την έναρξη λειτουργίας της πτητικής βάσης του Ε.Κ.Α.Β. στην Σύρο, αλλά και για τον σχεδιασμό του Υπουργείου σχετικά με τη μόνιμη στελέχωση των Νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων της νησιωτικής Ελλάδας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Λειτουργικές ανάγκες των Νοσοκομείων & Κέντρων Υγείας του νομού Κυκλάδων εν όψει της τουριστικής περιόδου»
Τα τελευταία χρόνια τόσο μόνιμοι κάτοικοι και φορείς των νησιών των Κυκλάδων όσο και επισκέπτες καταγγέλλουν την ιδιαίτερα ελλειμματική και πολύ προβληματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Α’ βάθμια και Β’ βάθμια φροντίδα υγείας αρμοδιότητας της 2ης Δ.Υ.Π.Ε. Πειραιώς και Αιγαίου.
Δομές υγείας όπως το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο», το Νοσοκομείο Θήρας και τα Περιφερειακά του Ιατρεία, το Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νάξου, τα Κέντρα Υγείας Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, Ίου, Αμοργού, Άνδρου, Μήλου, εμφανίζουν διαχρονικά προβλήματα λειτουργίας, αδυνατώντας να καλύψουν τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων πόσο μάλλον των επισκεπτών των νησιών που αυξάνονται κατά χιλιάδες κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Περιστατικά όπως ο πρόσφατος θάνατος μιας άτυχης γυναίκας στη Φολέγανδρο που άφησε την τελευταία της πνοή περιμένοντας για ώρες το ελικόπτερο που θα την μετέφερε σε νοσοκομείο, καταδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις της Αντιδημάρχου Φολεγάνδρου, στο συγκεκριμένο νησί τις τελευταίες εβδομάδες αγροτικός ιατρός υπάρχει μόνο τα Σαββατοκύριακα ο οποίος μεταβαίνει στο νησί από τη Σαντορίνη, ενώ οι υγειονομικές ανάγκες για το νησί της Φολεγάνδρου καλύπτονται από ιατρό και νοσηλευτή της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου». Αξίζει να αναφερθεί και ένα πρωτοφανές γεγονός, δείγμα της κατάστασης που έχουν περιέλθει τα νησιά των Κυκλάδων, ότι χρέη οδηγού του ασθενοφόρου στη Φολέγανδρο εκτελεί ο ίδιος ο Δήμαρχος του νησιού.
Επειδή η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει απρόσκοπτα υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες ανά την Ελλάδα, υποστηρίζοντας και ενισχύοντας όλες τις μονάδες Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας φροντίδας υγείας.
Επειδή οι κάτοικοι των νησιών, έχουν αυξημένες ανάγκες υγειονομικής κάλυψης λόγω των περιορισμών που θέτει η νησιωτικότητα αλλά και η διαχρονικά ελλειμματική παρουσία της Πολιτείας.
Και επειδή οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας διογκώνονται εν όψει του καλοκαιριού με την αύξηση του πληθυσμού λόγω του τουρισμού.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες σε υλικοτεχνικές υποδομές και οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στη λειτουργία τμημάτων και κλινικών τόσο των Νοσοκομείων όσο και των Περιφερειακών Ιατρείων των νησιών των Κυκλάδων; Πότε λάβατε γνώση των εν λόγω αναγκών και ελλείψεων και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την κάλυψή τους;
2. Ποια είναι τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στα Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των Κυκλάδων; Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να τα καλύψετε ειδικότερα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τουριστικής περιόδου;
3. Στο πλαίσιο επαρκούς αντιμετώπισης επειγόντων και σοβαρών περιστατικών που προκύπτουν στις Κυκλάδες, πόσες διακομιδές (με πλωτά και εναέρια μέσα), έχουν πραγματοποιηθεί από τις 26 Οκτωβρίου 2016 έως και σήμερα, μετά και τη λειτουργία της Βάσης Αεροδιακομιδών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), στη Σύρο, τόσο προς το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου όσο και προς τα νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας;
4. Με ποιον τρόπο έχει ενισχυθεί το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο», προκειμένου να δέχεται τους ασθενείς από τα υπόλοιπα νησιά μετά και τη λειτουργία της πτητικής βάσης του Ε.Κ.Α.Β. στην Σύρο;
5. Ποιος ο σχεδιασμός και ο χρονοπρογραμματισμός του Υπουργείου σχετικά με τη μόνιμη στελέχωση των Νοσοκομείων- Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων των Κυκλάδων αλλά και γενικότερα της νησιωτικής Ελλάδας; Έχετε μελετήσει κάποιο βελτιωμένο σύστημα κινήτρων για νέους ιατρούς προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνθήκες προσέλκυσης και υπηρέτησής τους σε απομακρυσμένες/παραμεθόριες περιοχές; Και αν ναι ποιο θα είναι το πλαίσιο αυτό και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής