Η θέση της υπερθερμίας στη θεραπεία του καρκίνου
-Η υπερθερμία προκαλεί επαύξηση του θεραπευτικού αποτελέσματος από την χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία στο καρκινικό DNA, βοηθώντας στη μη επισκευή των βλαβών που προκαλούνται από αυτές τις θεραπείας. (καθ. Issels).
-Πάνω από 20 τυχαιοποιημένες μελέτες φάσης ΙΙΙ έχουν δείξει στην κλινική πράξη ότι η προσθήκη υπερθερμίας στα άλλα θεραπευτικά σχήματα διπλασιάζει μεσοσταθμικά τα αποτελέσματα των άλλων θεραπειών (καθ. Κουλουλίας).
-H υπερθερμία αποκαλύπτει τα καρκινικά κύτταρα στο ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί το εντυπωσιακό φαινόμενο «abscopal effect». Το φαινόμενο οφείλεται σε ένα είδος αυτεμβολιασμού του ασθενούς με υλικό αποδόμησης του καρκίνου στην πρωτοπαθή εστία (καθ. Szasz).
H υπερθερμία στην Ελλάδα
Σήμερα η επιφανειακή υπερθερμία εφαρμόζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αρεταίειο, ενώ σε σχετική διαδικασία εφαρμογής της μεθόδου βρίσκεται το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης .Επίσης εφαρμόζεται σε δύο ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Είναι συνδυαστική θεραπεία, δεν έρχεται σε αντίθεση με τις άλλες θεραπείες αντιμετώπισης του καρκίνου.
Είναι ακτινοευαισθητοποιός και χημειοευαισθητοποιός. Και όπως είπε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογικής Υπερθερμίας, κος Βασίλης Κουλουλίας στην Ελλάδα «ήρθε για να μείνει ως συνδυαστική θεραπεία για τον καρκίνο».
Όπως επεσήμανε ο κος Αίας –Θεόδωρος Παπασταύρου, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ESHO2017 και Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής Ιασώ GENERAL, η υπερθερμία είναι εγκεκριμένη από το ΚΕΣΥ (2012) ως ιατρική πράξη με συγκεκριμένο τιμολόγιο και ανήκει στις πράξεις της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας. Παρόλα αυτά, οι σχετικοί κωδικοί ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ παραμένουν ανενεργοί, με συνέπεια να μην μπορούν να αποζημιωθούν οι ασθενείς από τα ταμεία τους.
Η Υπεθερμία αποζημιώνεται σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη όπως στη Γερμανία, Ολλανδία Ελβετία και τελευταία και την Ισπανία, όπως είπε Gerard van Rhoon Καθηγητής Φυσικής, Πανεπιστήμιο Erasmus, Ολλανδία, Πρόεδρος της ESHO (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ογκολογικής Υπερθερμίας).
Και όπως είπε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογικής Υπερθερμίας, κος Βασίλης Κουλουλίας «σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, η υπερθερμία είναι ενταγμένη ήδη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με το δεδομένο ότι δεν χρειάζεται ειδικά θωρακισμένο χώρο για την λειτουργία της κάτι που πρέπει να γίνει και στη χώρα μας».