Διατροφογενετική: Με τη νέα αυτή επιστήμη σε μερικά χρόνια θα υπάρχει για τον καθένα μια ειδική δίαιτα
Το DNA μας είναι αυτό που μας κάνει μοναδικούς. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα γονίδιά μας επηρεάζουν, μεταξύ άλλων:
-
- την προδιάθεση μας για χρόνιες παθήσεις,
- τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τις τροφές,
- την αποβολή των τοξινών,
- την προδιάθεσή μας προς αύξηση του σωματικού βάρους και
- την ανταπόκριση σε διάφορους τύπους άσκησης.
Η επιστήμη της γενετικής αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και κινούμαστε όλο και πιο κοντά σε ένα σύστημα εξατομικευμένης, «προσωποποιημένης» ιατρικής (personalized medicine) που θα επικεντρώνεται στην πρόληψη ασθενειών και στην αντιγήρανση.
Ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα γονίδια με το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στην έκφραση ή όχι μιας γενετικής προδιάθεσης.
Η νέα και αναπτυσσόμενη επιστήμη της Διατροφογενετικής έχει ως στόχο να προσδιορίσει την γενετική ευαισθησία σε ασθένειες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η κοιλιοκάκη) , καθώς και τους τρόπους με τους οποίους οι πολύ μικρές διαφορές στα γονίδιά μας μπορούν να μεταβάλλουν τις επιδράσεις της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών αλλά και τοξικών (π.χ. καπνός, αλκόολ) στον ανθρώπινο οργανισμό.
Κατανοώντας την αλληλεπίδραση του γενετικού παράγοντα με το περιβάλλον είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε εξατομικευμένα μοντέλα πρόληψης, διατροφής και άσκησης για να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική διαχείριση του σωματικού μας βάρους και την βελτίωση της υγείας μας.
Με την επιστήμη της Διατροφογενετικής μπορούμε να ελέγξουμε την προσωπική μας:
- Δυσανεξία στη λακτόζη
- Ευαισθησία στους υδατάνθρακες
- Ευαισθησία στο κορεσμένο λίπος
- Προδιάθεση για παχυσαρκία
- Πιθανή προδιάθεση για εμφάνιση κοιλιοκάκης (Δυσανεξία στη γλουτένη)
- Ευαισθησία στον καφέ, το αλκοόλ και το αλάτι
- Αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού – ανάγκη σε αντιοξειδωτικές ουσίες μέσω διατροφής
- Ικανότητα καταπολέμησης της φλεγμονής – ανάγκη σε ω3 λιπαρά οξέα
- Ικανότητα αποτοξίνωσης – ανάγκη σε σταυρανθή λαχανικά
- Ανάγκη σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη D
- Το ρόλο της άσκησης στην απώλεια βάρους και τη διατήρηση του
- Τη σωστή διατροφή κατά την άσκηση
- Τον κατάλληλο τρόπο άσκησης για διαχείριση του σωματικού βάρους αλλά και τη βελτίωση αθλητικών επιδόσεων
- Τον κίνδυνο κακώσεων και το ρυθμό αποκατάστασης
Με τη λήψη δείγματος κυττάρων από το στόμα και σιέλου, γίνεται η απομόνωση και ανάλυση του DNA σε ειδικό εργαστήριο. Παράλληλα διενεργείται κλινική εξέταση και λεπτομερής λήψη ιστορικού, καταγραφή παραγόντων κινδύνου και εργαστηριακός έλεγχος.
Στη συνέχεια, και με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τους γονιδιακούς πολυμορφισμούς, προχωράμε στην κατάρτιση εξειδικευμένου προγράμματος διατροφής και πρόληψης που βασίζεται στον προσωπικό σας γονότυπο. Το πρόγραμμα διατροφής είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να εστιάζει στην απόκτηση ή διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος και στην πρόληψη ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Παράλληλα μπορεί να σχεδιαστεί και ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους σας.
Το τεστ DNA δεν είναι διαγνωστικό τεστ ούτε αποτελεί θεραπευτικό μέσο. Είναι ένας διατροφογενετικός έλεγχος ο οποίος πρέπει να αξιολογηθεί και να εφαρμοστεί από έναν καταρτισμένο επαγγελματία υγείας. Τα γονίδια παρέχουν γνώση μόνο για μια τάση κι όχι για μια προκαθορισμένη κατάσταση καθώς πάντα αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον. Αν λοιπόν υπάρχει μια γενετική προδιάθεση πιο σημαντική ενέργεια είναι η πρόληψη, κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές σύμφωνα με το γενετικό σας προφίλ . Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να παραμείνετε υγιείς και να βελτιστοποιήσετε τη φυσική σας κατάσταση.
Όλο και περισσότεροι πολυμορφισμοί ανακαλύπτονται καθημερινά και μας δίνουν συνεχώς περισσότερες πληροφορίες για την αλληλεπίδραση του περιβάλλοντος με τα γονίδια μας. Το σίγουρο είναι ότι η διατροφογενετική αποτελεί μια νέα πολλά υποσχόμενη επιστήμη.