Μελέτη αγρού για τα νεονικοτινοειδή δεν αποδεικνύει σταθερές επιπτώσεις σε επικονιαστές

Η Bayer Ελλάς ανακοινώνει το πρόγραμμα Level-up για νεοφυείς επιχειρήσεις Facebooktwitterpinterest

•Μελέτη αγρού δείχνει μη σταθερά αποτελέσματα, τονίζοντας την ανάγκη να συνυπολογισθεί ορθά η ευρωστία της αποικίας των μελισσών και οι περιβαλλοντικές συνθήκες.
•Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ούτε οι βομβίνοι ούτε η παραγωγή στις αγριομέλισσες επηρεάζονται άμεσα από την επένδυση σπόρων.

•Η Bayer είναι πεπεισμένη ότι οι επενδύσεις σπόρων με νεονικοτινοειδή στην ελαιοκράμβη δεν έχουν βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε μέλισσες και αυτές οι επενδύσεις σπόρων είναι ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για τους παραγωγούς.

Monheim, 29 Ιουνίου, 2017 – Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Science δίνει μη σταθερά αποτελέσματα ως προς τις επιπτώσεις από επένδυση σπόρων ελαιοκράμβης με νεονικοτινοειδή στην υγεία των μελισσών, των βομβίνων ή των αγριομελισσών. Η μεγάλης κλίμακας μελέτη αγρού σε τρεις χώρες, διενεργήθηκε από το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας (CEH) στη Μεγ. Βρετανία, και χρηματοδοτήθηκε από την Bayer και τη Syngenta. Σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει τις επιπτώσεις σε αποικίες μελισσών που επισκέπτονται για να τραφούν καλλιέργεια ελαιοκράμβης με και χωρίς επένδυση σπόρων με νεονικοτινοειδή υπό ρεαλιστικές συνθήκες αγρού. Ένα πείραμα αγρού σε είδη βομβίνων και άγριων μελισσών έγινε στα πλαίσια της μελέτης.

Mη σταθερά αποτελέσματα σε επίπεδο χώρας επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η ευρωστία της αποικίας και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες

Το CEH δεν απέδειξε σταθερές επιπτώσεις σε Γερμανία, Ουγγαρία και Μεγάλη Βρετανία στους βασικούς δείκτες υγείας των μελισσών όπως είναι η ευρωστία της αποικίας, η θνησιμότητα των εργατριών, η επιτυχής διαχείμαση της αποικίας, η συμπεριφορά ή ευαισθησία των μελισσών σε ασθένειες.

Στο τμήμα της μελέτης, που έγινε στη Γερμανία, οι ερευνητές βρήκαν ένα θετικό συσχετισμό ανάμεσα στην απόδοση της κυψέλης και την επένδυση σπόρων με νεονικοτινοειδή, για παράδειγμα η ευρωστία της αποικίας των μελισσών αυξήθηκε όταν οι μέλισσες επισκέπτονταν για να τραφούν ελαιοκράμβη με επένδυση σπόρου. Αυτό συμφωνεί με την παρατήρηση ότι οι αποικίες στις τοποθεσίες με ελαιοκράμβη με επένδυση σπόρων ήταν κατά μέσο όρο πιο εύρωστες στην αρχή της μελέτης σε σχέση σε με τις περιοχές όπου δεν χρησιμοποιήθηκε επένδυση σπόρων.

Αντίθετα, μία πιο ασθενής απόδοση αποικίας παρατηρήθηκε στο Η.Β. και μερικώς στην Ουγγαρία. Η θνησιμότητα στις αποικίες στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν υπερβολικά υψηλή σε όλες τις τοποθεσίες για να στηρίξει ισχυρά επιστημονικά συμπεράσματα, ιδιαίτερα για την ευρωστία της αποικίας κατά τη διαχείμαση. Συνεπώς, δεν μπορούν από αυτές τις τοποθεσίες να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα αξιολόγησης της επικινδυνότητας που να προήλθαν από αυτές τις τοποθεσίες.

Στην Ουγγαρία, ο μέσος όρος ευρωστίας των αποικιών στις τοποθεσίες με επένδυση σπόρου ήταν ελαφρώς χαμηλότερος στην έναρξη της μελέτης απ’ ότι στις περιοχές χωρίς επένδυση και η ποικιλομορφία του περιβάλλοντος τοπίου διέφερε μεταξύ των τοποθεσιών με και χωρίς επένδυση σπόρων.

Όπως εξηγεί ο Dr. Richard Schmuck, Διευθυντής Περιβαλλοντικής Ασφάλειας του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer, «Προκειμένου να κατανοήσουμε τέτοιες αντιφατικότητες μεταξύ των αποτελεσμάτων στις χώρες, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας ότι στη μελέτη του CEH, οι αποικίες μελισσών διαφορετικής ευρωστίας δεν ήταν ισοδύναμα κατανεμημένες στις διαφορετικές τοποθεσίες. Πρόσφατα, ολοκληρώσαμε μία ανάλυση ευαισθησίας μίας βάσης δεδομένων με στοιχεία 20 ετών μελετών αγρού που δείχνει ότι η ανάπτυξη των αποικιών των μελισσών επηρεάζεται σημαντικά από την ευρωστία της αποικίας κατά την έναρξη της μελέτης» .

Αν αυτές οι διαφορές στο μέγεθος της κυψέλης και την ποικιλομορφία του γύρω περιβάλλοντος ληφθούν επαρκώς υπόψη, η στατιστική ανάλυση δεν δείχνει πλέον τις αναφερθείσες διαφορές. “Είναι ατυχές ότι η αναφερόμενη στατιστική ανάλυση δεν διορθώθηκε ως προς διαφορές στο μέγεθος της κυψέλης ή διαφορές στο περιβαλλοντικό τοπίο, ωστόσο τονίζει την πολυπλοκότητα της διενέργειας μιας τέτοιας μελέτης σε τόσο μεγάλη κλίμακα,” πρόσθεσε ο Schmuck.

“Επομένως, δεν συμφωνούμε με την ερμηνεία του CEH ότι ανεπιθύμητες ενέργειες της επένδυσης σπόρων μπορούν να αποδειχθούν από αυτή τη μελέτη, και είμαστε πεπεισμένοι ότι τα νεονικοτινοειδή είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται και εφαρμόζονται με υπευθυνότητα.”

Μελέτες σε άγριες μέλισσες χρήζουν προσεκτικής ανάλυσης

Το έγγραφο του CEH επίσης αναφέρει μια μη σταθερή και με μεγάλη παραλλακτικότητα συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε ελαιοκράμβη με επένδυση σπόρων και τις επιπτώσεις σε βομβίνους, Bombus terrestris και την αγριομέλισσα, Osmia. Πράγματι, το μόνο στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα ήταν στους αριθμούς των κηφήνων σε βομβίνους, που ήταν υψηλοί στη Γερμανία σε ελαιοκράμβη με επένδυση σπόρων συγκρινόμενο με την εφαρμογή χωρίς επένδυση σπόρων, αλλά χαμηλό στη Μεγάλη Βρετανία. Οι συγγραφείς σχολιάζουν στο έγγραφο ότι ούτε η βασίλισσα των βομβίνων ούτε η παραγωγή των αγριομελισσών «επηρεάστηκαν απευθείας από τις επενδύσεις σπόρων στην κάθε χώρα».

Ωστόσο, υπήρξε περαιτέρω στατιστική ανάλυση από τους συγγραφείς που υποδεικνύει ότι η παραγωγή βασιλισσών σε Bombus και αναπαραγωγικών κυττάρων στην Osmia μπορεί να επηρεαστεί από την έκθεση σε νεονικοτινοειδή. Παρόλα αυτά, αυτή η ανάλυση διεξήχθη σε ομαδοποιημένα δεδομένα, για παράδειγμα όταν τα αποτελέσματα και των τριών χωρών προστέθηκαν αριθμητικά το ένα στο άλλο, και τέτοιοι συσχετισμοί δεν θα είχαν παρατηρηθεί αν τα δεδομένα αναλύονταν ξεχωριστά για κάθε χώρα.

Συμπέρασμα

Αυτή η μελέτη είναι μία από πολλές αντίστοιχες που έχουν διεξαχθεί πρόσφατα. Τα αποτελέσματα της μελέτης του CEH δεν είναι σταθερά και επομένως δεν οδηγούν σε συμπεράσματα λόγω παραλλακτικότητας στα αποτελέσματα τόσο ως προς τα είδη των μελισσών όσο και ως προς τη χώρα όπου έγιναν. Πιστεύουμε ότι εάν στην ανάλυση των αποτελεσμάτων είχαν ληφθεί υπόψη με τον ενδεδειγμένο τρόπο περιβαλλοντικοί παράγοντες (η ευρωστία της αποικίας και οι επιπτώσεις του τοπίου) και όχι μόνο η έκθεση σε επενδεδυμένη ελαιοκράμβη, τα αποτελέσματα θα ήταν παρόμοια, για παράδειγμα, με πρόσφατες μελέτες τοπίου που διεξήχθησαν με clothianidin στο Mecklenburg-West Pomerania, της βόρειας Γερμανίας που έδειξαν την ασφάλεια της επένδυσης σπόρων ελαιοκράμβης με clothianidin για τους επικονιαστές σε ρεαλιστικές συνθήκες.

Οι παραγωγοί χρειάζεται να καταπολεμούν τα έντομα σε αροτραίες καλλιέργειες όπως είναι η ελαιοκράμβη προκειμένου να παρέχουν την ασφαλή, υψηλής ποιότητας και οικονομικά προσιτή τροφή που ζητούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Η Bayer παραμένει πεπεισμένη ότι η επένδυση σπόρων ελαιοκράμβης με νεονικοτινοειδή δεν έχει βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στις μέλισσες και ότι αυτή η επένδυση σπόρων αποτελεί ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για τους παραγωγούς.

Βιβλιογραφία

Schmuck, R. & Lewis, G. Ecotoxicology: Review of field and monitoring studies investigating the role of nitro-substituted neonicotinoid insecticides in the reported losses of honey bee colonies (Apis mellifera)
Ecotoxicology (2016). DOI: 10.1007/s10646-016-1734-7
http://rd.springer.com/article/10.1007/s10646-016-1734-7

Heimbach, F., Russ, A., Schimmer, M. et al.: Large-scale monitoring of effects of clothianidin dressed oilseed rape seeds on pollinating insects in Northern Germany: implementation of the monitoring project and its representativeness.
Ecotoxicology (2016). DOI: 10.1007/s10646-016-1724-9
http://rd.springer.com/article/10.1007/s10646-016-1724-9

Rolke, D., Persigehl, M., Peters, B. et al.: Large-scale monitoring of effects of clothianidin-dressed oilseed rape seeds on pollinating insects in northern Germany: residues of clothianidin in pollen, nectar and honey.
Ecotoxicology (2016). DOI: 10.1007/s10646-016-1723-x
http://rd.springer.com/article/10.1007/s10646-016-1723-x

Rolke, D., Fuchs, S., Grünewald, B. et al.: Large-scale monitoring of effects of clothianidin-dressed oilseed rape seeds on pollinating insects in Northern Germany: effects on honey bees (Apis mellifera).
Ecotoxicology (2016). DOI: 10.1007/s10646-016-1725-8
http://rd.springer.com/article/10.1007/s10646-016-1725-8

Sterk, G., Peters, B., Gao, Z. et al.: Large-scale monitoring of effects of clothianidin-dressed OSR seeds on pollinating insects in Northern Germany: effects on large earth bumble bees (Bombus terrestris).
Ecotoxicology (2016). DOI: 10.1007/s10646-016-1730-y
http://rd.springer.com/article/10.1007/s10646-016-1730-y

Peters, B., Gao, Z. & Zumkier, U. Ecotoxicology: Large-scale monitoring of effects of clothianidin-dressed oilseed rape seeds on pollinating insects in Northern Germany: effects on red mason bees (Osmia bicornis)
Ecotoxicology (2016). DOI: 10.1007/s10646-016-1729-4
http://rd.springer.com/article/10.1007/s10646-016-1729-4

Bayer: Επιστήμη για μία Καλύτερη Ζωή

Η Bayer είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο των Βιοεπιστημών και συγκεκριμένα στους τομείς της Υγείας και της Γεωργίας. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Bayer σχεδιάζονται με γνώμονα το όφελος των ανθρώπων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος στοχεύει στη δημιουργία αξίας μέσω της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της υψηλής απόδοσης. Η Bayer είναι προσηλωμένη στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και δρα ως ένας κοινωνικά και ηθικά υπεύθυνος εταιρικός πολίτης. Κατά το οικονομικό έτος 2016, ο Όμιλος απασχολούσε περίπου 115.200 άτομα και είχε πωλήσεις της τάξεως των 46,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδύσεις ανήλθαν σε € 2,6 δις ενώ οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη σε € 4,7 δις. Στα αποτελέσματα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα οικονομικά στοιχεία του Τομέα Πολυμερών, ο οποίος εισήλθε στο χρηματιστήριο στις 6 Οκτωβρίου 2015, ως ανεξάρτητη εταιρεία με την επωνυμία Covestro. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.bayer.com

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Bayer Ελλάς, επισκεφθείτε το www.bayer.gr.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.