Ψυχολογική φροντίδα ατόμων με άγχος!
Η έννοια του άγχους έχει διατυπωθεί με ποικίλους τρόπους.
Επειδή σχετίζεται με την υγεία του ανθρώπου και τις διαπροσωπικές του σχέσεις, ο νοσηλευτής χρειάζεται να κατανοήσει την φύση του άγχους, πώς προκαλείται, ποιες επιδράσεις ασκεί στον άνθρωπο και ποιες είναι οι επιπτώσεις για την νοσηλευτική.
Το άγχος εκδηλώνεται με ειδικές μορφές συμπεριφοράς όπως είναι η επιθετικότητα, φυγή ή ακινητοποίηση, σωματοποίηση ή η έντονη δραστηριότητα.
Επίσης, άξιο αναφοράς είναι ότι το άγχος εμφανίζετε σε διάφορα επίπεδα.
Τα επίπεδα αυτά, είναι τα εξής…
1)Ελαφρύ άγχος. Είναι το φυσιολογικό άγχος της καθημερινής ζωής,απαραίτητο για την επιβίωση.
Οι αισθήσεις οξύνονται και αυξάνουν την προσοχή και τα κίνητρα για προσπάθεια και επιτυχία σκοπών.
2)Μέτριο άγχος. Στένεμα του αντιληπτικού πεδίου.Εκλεκτική απροσεξία.Μειωμένη ικανότητα για διαυγή σκέψη,αδυναμία λύσης προβλημάτων.Εκπλήρωση καποιού έργου με μεγάλη βραδύτητα.
3)Έντονο άγχος. Οξύ άγχος,πολύ στενό αντιληπτικό πεδίο,απομόνωση του ατόμου,δυσκολία μάθησης και εκπλήρωσης έργου. Χρησιμοποίηση μηχανισμών άμυνας για αντιμετώπιση προβλημάτων.
4)Πανικός. Πολύ έντονο διεισδυτικό αγχός.πλήρης επικέντρωση στο εγώ και την επιβίωση.Ανικανότητα αντιμετώπισης οποιασδήποτε κατάστασης.Αδυναμία μάθησης και λήψης οποιασδήποτε απόφασης.Τρόμος,συναισθηματική <<παράλυση>>,παραλαρατικές ιδέες,ψευδαισθήσεις.
ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ
1)ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ Είναι η προσπάθεια του ατόμου να καλύψει μια έλλειψη ή αδυναμία δίνοντας έμφαση σε ένα θετικό του χαρακτηριστικό. π.χ.ένας ανάπηρος γίνεται σπουδαίος επιστήμονας.
2)ΑΡΝΗΣΗ Είναι άρνηση αντιμετώπισης της πραγματικότητας.Το άτομο προστατευεται από μια επώδυνη εμπειρία ή σύγκρουση,απορρίπτοντας την πραγματικότητα.Ένα άτομο μπορεί να καθυστερεί να επισκεφθει το γιατρό,επειδή δεν θέλει να μάθει την αλήθεια της διάγνωσης.
3)ΜΕΤΑΘΕΣΗ Είναι μετατόπιση ή εκφόρτιση συγκρατουμένων συναισθημάτων εναντίον ενός άτομου προς ένα λιγότερο απειλητικό υποκατάστατο. π.χ.ο ανώτερος φέρεται θυμωμένα προς τον υπάλληλο και ο υπάλληλος που θυμώνει εναντίον του ανώτερου <<βγάζει>> το θυμό του στηνοικογένειά του.
4)ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ Διεργασία με την οποία το άτομο διαμορφώνει στον εαυτό του ωρισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που θαυμάζει σε άλλους.Η ταυτοποίηση παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού σύμφωναμ εκείνα τα στοιχεία που θαυμάζει στους γονείς του.
5)ΠΡΟΒΟΛΗ Μετάθεση της ευθύνης για προσωπικές δυσκολίες και αποτυχίες σε άλλους.Επίσης,απόδοση προσωπικών μη παραδεκτών ή υποτιμητικών σκέψεων,επιθυμιών και πράξεων σε άλλο άτομο.Η προβολή χρησιμοποιείται συχνά στην καθημερινή ζωή.