Νεογιλά δόντια
Μερικά μωρά γεννιούνται μ’ ένα ή δύο δοντάκια. Άλλα πάλι φτάνουν να γιορτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια χωρίς ούτε ένα δόντι. Στα περισσότερα όμως μωρά τα πρώτα δοντάκια εμφανίζονται μεταξύ έκτου και όγδοου μήνα.
Συνήθως τα 20 νεογιλά δόντια εμφανίζονται με την εξής σειρά:
6ο-7ο μήνα: 2 μεσαίοι κάτω τομείς(κοπτήρες)
7ο-12ο μήνα: 2 μεσαίοι και 2 παράμεσοι πάνω τομείς(κοπτήρες)
14ο-16ο μήνα:2 παράμεσοι κάτω τομείς(κοπτήρες) και 4 μπροστινοί γομφίοι
18ο-21ο μήνα:4 κυνόδοντες
24ο-30ο μήνα:4 πίσω γομφίοι
Όταν αρχίσει η διαδικασία της οδοντοφυΐας το μωρό γίνεται πιο ανήσυχο και γκρινιάρικο, έχει έντονη σιελόρροια, βάζει τα δαχτυλάκια του συνέχεια στο στόμα τρίβοντας τα ούλα, δαγκώνει διάφορα αντικείμενα και δείχνει να πονά. Μερικές φορές παρατηρείται δεκατική πυρετική κίνηση και μικρές διαρροϊκές κενώσεις πριν την ανατολή ενός νέου δοντιού.
Για ν ’ανακουφιστεί το βρέφος από το άσχημο συναίσθημα που νιώθει αρκεί να κάνουμε απαλό μασάζ στα ούλα του με κάποιο ειδικό τζελ που θα μας συστήσει ο παιδίατρος ή να δώσουμε στο μωρό έναν κρίκο οδοντοφυΐας για να καταπραΰνει την ενόχληση μασώντας τον (αφού πρώτα τον βάλουμε στο ψυγείο να είναι δροσερός).
Καλό είναι να μην δίνουμε παυσίπονα χωρίς λόγο, γιατί η ενόχληση σπάνια είναι τόσο μεγάλη ώστε να χρειάζεται η λήψη φαρμάκου.
Και μια πολύ σημαντική συμβουλή είναι ποτέ να μην αποδίδετε έναν πυρετό που τυχόν έχει το παιδί στην οδοντοφυΐα αν δεν το εξετάσει παιδίατρος, γιατί μπορεί να κρύβει κάποια άλλη πάθηση που χρειάζεται θεραπεία.
Ευγενία Καράμπελα