Οστεοπόρωση
Η συντήρηση και διαφύλαξη της υγείας των οστών αρθρώσεων και μυών έχει τεράστια σημασία και τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί σημαντικότατα νέα όπλα στην καταπολέμηση της μυοσκελετικής γήρανσης. Ποιος θα περίμενε πριν από μερικά χρόνια ότι θα υπάρχουν σήμερα ακίνδυνα φάρμακα με τα οποία σε διάστημα τριών ετών τα οστά μπορούν να γίνουν πέντε χρόνια νεώτερα.
Όσο και εάν φαίνεται απίστευτο είναι γεγονός ότι με τις σημερινές θεραπείες μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα κατάγματος μέχρι και 60% σε ένα έτος. Η οστεοπόρωση ή οστεοπενία που είναι η συχνά πρόωρη γήρανση των οστών συνοδεύεται σε πολλές περιπτώσεις και από την σαρκοπενία που είναι η αντίστοιχη γήρανση ή έκπτωση της λειτουργίας του νευρομυικού συστήματος.
Η οστεοπόρωση είναι τόσο συχνή σήμερα πού πλέον γνωρίζουμε ότι 1 στις 3 γυναίκες μετά τα 60 έτη έχει υποστεί κάταγμα σπονδυλικής στήλης λόγω μείωσης της οστικής αντοχής χωρίς τραυματισμό και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν το γνωρίζει με άμεση συνέπεια την μείωση του ύψους και την μικρή αλλαγή της στάσης.
Συχνά μετά από αυτό το αυτόματο όπως ονομάζεται συμπιεστικό κάταγμα υπάρχει η αίσθηση ότι πετάει ένα κόκαλο στον αυχένα ή την πλάτη ή ότι πετάει περισσότερο η κοιλιά και σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει ένας ήπιος πόνος στην μέση ή στην πλάτη ο οποίος επιμένει. Πολλές φορές οι συγγενείς παρατηρούν την αλλαγή στάσης σε κάποιο άτομο ή μείωση στο ύψος αλλά διστάζουν από ευγένεια να το αναφέρουν.
Η οστεοπόρωση και η σαρκοπενία έχουν πολυπαραγοντική αιτιολογία και η κληρονομικότητα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο. Όσο και εάν κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι η γήρανση του μυοσκελετικού συστήματος δεν είναι εύκολα εμφανής πολύ γρήγορα η οστεοπόρωση και η σαρκοπενία οδηγούν σε εμφανή αλλαγή της στάσης του σώματος, του κέντρου βάρους αλλά και της ποιότητα της βάδισης και της ισορροπίας.
Αυτά με την σειρά τους οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των καταγμάτων από πτώσεις όπως είναι τα κατάγματα ισχίου λεκάνης και οδηγούν σε υποχρεωτική χειρουργική θεραπεία και σοβαρές επιπλοκές. Μερικά από τα κυριότερα κριτήρια προσδιορισμού ηλικίας για ένα άτομο που βλέπουμε από μακριά είναι η στάση του κορμού η ευκολία βάδισης και η ευχέρεια ορθοστάτησης δηλαδή η δυνατότητα να σηκωθεί και να παραμείνει όρθιο. Όλα τα παραπάνω έχουν άμεση σχέση με την οστεοπόρωση την βιταμίνη D και την σαρκοπενία.
Τα άτομα που βρίσκονται σε καλή οστική και μυϊκή κατάσταση είναι περισσότερο δραστήρια και είναι σε θέση να κάνουν δραστηριότητες που αντιστοιχούν σε νεώτερα άτομα. Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του κέντρου Οστεοπόρωσης και Μεταβολικών νοσημάτων των οστών του Νοσοκομείου Metropolitan Δρ Κων/νος Δρετάκης έχει ασχοληθεί ερευνητικά σε βάθος με το αντικείμενο της μυοσκελετικής υγείας της οστεοπόρωσης και στην έρευνα της βιταμίνης D και μπορεί να σας βοηθήσει στην διάγνωση και επίλυση δύσκολων μυοσκελετικών προβλημάτων όπως επίσης και να σας δώσει απαντήσεις και θεραπεία σε όλα τα θέματα που αφορούν την μυοσκελετική υγεία.