Η άθληση και το παιδί
Στην σημερινή εποχή το παιδί μεγαλώνει με συνθήκες άγχους και υπερβολικής μόρφωσης. Οι γονείς περιφέρουν τα παιδιά τους μεταξύ σχολείου και φροντιστηρίων. Έτσι τα παιδιά στερούνται την φυσική άσκηση και την δημιουργική ψυχαγωγία τους. Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με το γρήγορο φαγητό (fast food) τα έχουν κάνει παχύσαρκα.
Η παιδική παχυσαρκία, το κάπνισμα των γονέων, η υπερβολική χρήση της τηλεόρασης, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των κινητών προδιαθέτουν τα παιδιά στην ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών όταν γίνουν ενήλικες όπως ο διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση, ο καρκίνος, οι αγχώδεις νευρώσεις κ.α.
Η απόκτηση της συνήθειας της άσκησης και της σωστής και φυσικής διατροφής πρέπει να γίνεται από την παιδική ηλικία. Με την άθληση το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση, δύναμη στα χέρια και στα πόδια, αντοχή, ευλυγισία, επιδεξιότητα, συνεργασία, καλή και ευχάριστη εμφάνιση, και πολύ καλή υγεία. Η πειθαρχία, η υγιεινή ζωή, η αγάπη για την φύση, η άσκηση, η φυσική διατροφή και η μίμηση (πρότυπα) είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι του παιδιού για την σωστή συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη. Οι ασκήσεις που συνιστώνται για παιδιά είναι οι επί το πλείστον αεροβικές όπως το βάδισμα, το τρέξιμο (Joking), το κολύμπι, το ποδήλατο, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το τένις, το πίνγκ-πόνγκ, οι πολεμικές τέχνες, ο χορός κ.α.
Ο γιατρός θα πρέπει να εξετάζει ,πραγματικά, κάθε χρόνο το παιδί τόσο κλινικά όσο και εργαστηριακά (εξετάσεις). Μεγάλη προσοχή χρειάζεται η εξέταση της καρδιάς (υπερηχογράφημα, test κοπώσεως για την ύπαρξη συγγενούς καρδιοπάθειας). Σε μια οξεία πάθηση ή επείγουσα εγχείρηση απαγορεύονται οι ασκήσεις μέχρι να αποθεραπευθεί τελείως το παιδί. Σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. απουσία χεριού ή οφθαλμού) επιτρέπονται αθλήματα περιορισμένης επαφής (π.χ. κολύμπι, τρέξιμο).
Η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και ως επί το πλείστον με φυσικά προϊόντα και όχι τυποποιημένα και συντηρημένα. Απαραίτητα είναι 3 κύρια γεύματα, πρωινό (γάλα, φρούτο, δημητριακά, ψωμί), μεσημεριανό (όσπρια, ψάρι, κοτόπουλο, σαλάτα, ψωμί), βραδινό (μακαρόνια, σούπα, γλυκό, σαλάτα). Ενδιάμεσα μπορεί να λαμβάνει 1 φρούτο ή ένα πολυβιταμινούχο χάπι. Τα συμπληρώματα διατροφής προσφέρουν στο παιδί τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα ούτως ώστε να ‘χτίσουν’ ένα σωστό νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι αποφεύγει το παιδί να αρρωσταίνει εύκολα. Δώστε στα παιδιά σας υγεία, ψυχική και συναισθηματική ευτυχία με άσκηση και υγιεινή διατροφή, βοηθήστε τα να αντεπεξέλθουν τις δυσκολίες της μάθησης με αγάπη και κατανόηση, ενισχύστε την άμυνά τους με συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες,μέταλλα).