Η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας για ένα μωρό με κολικούς

Η σωστή διατροφή για τη μητέρα που θηλάζει Facebooktwitterpinterest

Η σωστή διατροφή της μητέρας ενώ θηλάζει, παίζει σημαντικό ρόλο στην επαρκή θρέψη του νεογνού αλλά και τη σωστή σύσταση του γάλακτος. 

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η κατανάλωση ορισμένων αλλεργιογόνων τροφίμων από τη μητέρα μπορεί να αλλάξει τη σύσταση του μητρικού γάλακτος, αναστατώνοντας το βρέφος για δύο ώρες μετά το γεύμα με την εμφάνιση κολικών.

Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις γιατί ένα βρέφος μπορεί να εμφανίζει κολικούς, αλλά δεν υπάρχει μια τεκμηριωμένη γνωστή αιτία. Οι κολικοί συνήθως επηρεάζουν βρέφη τριών με έξι εβδομάδων, αλλά μπορεί να διαρκέσουν και μετά τον πρώτο χρόνο.

Σε έρευνα που συμμετείχαν 90 θηλάζουσες μητέρες με βρέφη μικρότερα των 6 εβδομάδων, με συμπτώματα κολικών και αποκλειστικό θηλασμό, έδειξε ότι η αφαίρεση των αλλεργιογόνων τροφίμων από τη δίαιτα της μητέρας θα μπορούσε να μειώσει το κλάμα και την ανησυχία του νεογέννητου στις πρώτες 6 εβδομάδες της ζωής του.

 

Τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν κολικούς

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα Οι πιθανώς αλλεργιογόνες πρωτεΐνες τους εισέρχονται στο μητρικό γάλα και παράγουν συμπτώματα κολικών στα βρέφη. Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, τα βρέφη να παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη, στο πρώτο έτος της ζωής τους. Σταδιακά μετά από 3-4 μήνες από τη διακοπή, η μητέρα μπορεί να βάζει στη διατροφή της γαλακτοκομικά προϊόντα παρατηρώντας την ανοχή του μωρού της.
  • Τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη – Τα αναψυκτικά, η σοκολάτα, ο καφές, το τσάι και άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να ενοχλήσουν κάποια ευαίσθητα βρέφη, συνήθως όμως η μητέρα πρέπει να καταναλώνει μεγάλη ποσότητα αυτών για να ενοχληθεί το μωρό της.
  • Σπόροι και ξηροί καρποί – Τα πιο αλλεργιογόνα είδη φαίνεται να είναι το σιτάρι, το καλαμπόκι, τα φιστίκια και η σόγια. Ιδιαίτερα, εάν η μητέρα ή κάποιο μέλος της οικογένειάς έχει τροφικές αλλεργίες, θα ήταν καλύτερο το μωρό να μην έρθει σε επαφή με τους αλλεργιογόνους παράγοντες που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς.
  • Πικάντικα τρόφιμα – Τα πικάντικα ή σκορδάτα τρόφιμα μπορεί να αλλάξουν τη γεύση του γάλακτος. Περιστασιακά, μπορεί να προκαλέσουν και γαστρικές ενοχλήσεις ή κολικούς στο μωρό, με αποτέλεσμα να αρνείται να φάει. Δοκιμάστε άλλα πιο ήπια μυρωδικά και μπαχαρικά όπως το τζίντζερ και πορευτείτε σύμφωνα με τις προτιμήσεις του μωρού σας.
  • Ωμά λαχανικά – Το μπρόκολο, το κρεμμύδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η πράσινη πιπεριά, το κουνουπίδι, το λάχανο είναι κάποια από τα τρόφιμα που μπορούν να ενοχλήσουν το βρέφος όταν καταναλώνονται ωμά αλλά συνήθως όχι όταν μαγειρευτούν. Μπορούν επίσης να αντικατασταθούν με άλλα λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη.

 

 Παρακολουθήστε τα ύποπτα τρόφιμα

Τα παρακάτω απλά βήματα θα σας βοηθήσουν να ταυτοποιήσετε τα τρόφιμα που προκαλούν κολικούς κατά τη διάρκεια του αποκλειστικού θηλασμού:

  • Βήμα 1ο: Κρατήστε ένα ημερολόγιο ύποπτων τροφίμων – παρακολουθήστε και καταγράψτε τα τρόφιμα στη διατροφή σας που πιστεύεται ότι προκαλούν κολικούς. Το αγελαδινό γάλα είναι ο πιο συνηθισμένος ένοχος στη λίστα. Καταγράψτε επίσης τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει το μωρό σας όπως φούσκωμα, κλάμα και κολικούς, σοβαρή δυσκοιλιότητα ή διάρροια και αέρια.
  • Βήμα 2ο: Αφαιρέστε τα ύποπτα τρόφιμα από τη διατροφή- Ένα προς ένα (ή όλα ταυτόχρονα αν είναι έντονα τα συμπτώματα), ξεκινώντας με το αγελαδινό γάλα, για 10 έως 14 ημέρες. Παρατηρήστε το μωρό σας για να δείτε εάν τα συμπτώματα μειώνονται ή εξαφανίζονται. Εάν δεν βελτιωθούν, προσπαθήστε να αφαιρέσετε ένα διαφορετικό τρόφιμο. Εάν οι κολικοί εξαφανιστούν, προχωρήστε στο τρίτο βήμα.
  • Βήμα 3ο: Πρόκληση του αποτελέσματος – Εάν ορισμένα ή όλα τα συμπτώματα υποχωρήσουν (σε μια εβδομάδα ή και περισσότερο), προκαλέστε αυτό το αποτέλεσμα επαναφέροντας στο διαιτολόγιο το ύποπτο τρόφιμο. Εάν τα συμπτώματα του μωρού σας επανεμφανιστούν εντός 24 ωρών, αφαιρέστε προσωρινά αυτό το τρόφιμο από το διαιτολόγιο σας.

 

Αν και οι μητέρες είναι σοφοί φρουροί της υγείας των παιδιών τους, θα πρέπει να είναι και αντικειμενικές.  Πολλές φορές η αγάπη και ο πόνος που νιώθει η μητέρα όταν το μωρό της πονάει, την κάνει ευάλωτη ώστε να ενοχοποιεί γρήγορα ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, κάτι που μπορεί να στερήσει αδικαιολόγητα από την ίδια και το μωρό της μια πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι θηλάζουσες μητέρες δεν πρέπει να κάνουν δραστικές αλλαγές στη διατροφή από μόνες τους, αφού οι περιοριστικές δίαιτες έχουν σχετικούς κινδύνους, ιδιαίτερα αν διατηρούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η διατροφική πρόοδος του βρέφους και της μητέρας πρέπει να παρακολουθείται στενά από έναν πεπειραμένο διαιτολόγο.

Για μια εξατομικευμένη διατροφή κατά την περίοδο του θηλασμού, εμπιστευθείτε το διαιτολόγο σας.

Συμβουλές διατροφής για θηλάζουσες μητέρες

  • Καταναλώνετε τουλάχιστον τρία γεύματα την ημέρα με επιπλέον μικρά ενδιάμεσα σνακ. Προσπαθήστε να αποφύγετε την παράλειψη γευμάτων.
  • Μην υπερβάλλετε με την ποσότητα σε κανένα τρόφιμο. Ενώ μερικά βρέφη είναι εξαιρετικά ευαίσθητα ώστε να εμφανίσουν κολικούς σε μικρές ποσότητες μιας θρεπτικής ουσίας, άλλα ενοχλούνται μόνο εάν η μητέρα καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες τροφής που προκαλεί κολικούς ημερησίως. Ενώ δηλαδή, μια μεγάλη ποσότητα μπορεί να ενοχλήσει το βρέφος, μια μικρή μπορεί να είναι ανεκτή.
  • Προσπαθήστε να χάσετε αργά το βάρος της εγκυμοσύνης και να αποφύγετε τον περιορισμό θερμίδων.
  • Περιορίστε τρόφιμα και ποτά με καφεΐνη όπως σοκολάτα, καφέ, τσάι και αναψυκτικά.
  • Πίνετε άφθονο νερό κάθε μέρα. Εάν αισθάνεστε ότι διψάτε δεν πίνετε αρκετά.
  • Εάν χρησιμοποιείτε τεχνητά γλυκαντικά, συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας για την ασφαλή ποσότητα που μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά.
  • Ταΐζετε το μωρό σας σε ένα ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον αλλά και με σωστό τρόπο ώστε να μετριάσετε την κατάποση αέρα που συμβάλλει στην εμφάνιση κολικών.
  • Για τα βρέφη που πίνουν από θήλαστρο κυκλοφορούν ειδικά μπουκάλια και θηλές ειδικά σχεδιασμένες για τον περιορισμό της κατάποσης του αέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος.
  • Ταΐστε το μωρό σας σε όσο το δυνατόν πιο κάθετη θέση και ενθαρρύνετε το συχνό ρέψιμο.
  • Παραμείνετε ψύχραιμη και συνεχίστε να θηλάζετε ακόμα και μετά την εμφάνιση κολικών. Τα οφέλη του θηλασμού αντισταθμίζουν ακόμη και την περιστασιακή ασάφεια στις ύποπτες τροφές.

Μην αφήνετε τον φόβο του περιορισμού των τροφίμων να αποθαρρύνει το θηλασμό. Συχνά τα ευαίσθητα βρέφη έχουν επίσης σοβαρά προβλήματα με κάποιες ή και όλες τις φόρμουλες. Για τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν, η διατροφή της μητέρας δεν επηρεάζει το μωρό της. Συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο για να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε μια ισορροπημένη διατροφή και, το πιο σημαντικό, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για αιτίες που δεν σχετίζονται με τα τρόφιμα.

 

DSC_5705

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου

Κλιν. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

MSc Clinical Nutrition

longevityway@gmail.com

6974720902

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.