Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου
Η σπονδυλική στήλη είναι κατασκευασμένη με αρθρωτά συνδεδεμένους σπονδύλους, επεκτείνεται από την βάση του κρανίου μέχρι τον κόκκυγα και ο ρόλος της είναι να προστατεύει τα νεύρα και τον Νωτιαίο Μυελό. Ανάμεσα από του σπονδύλους υπάρχει ο μεσοσπονδύλιος δίσκος, ο ρόλος του οποίου είναι να προσδίδει πλαστικότητα στην Σπονδυλική Στήλη και να απορροφά τους κραδασμούς.
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από ένα έξω στρώμα σκληρό που περιβάλλει το εντός ευρισκόμενο μαλακό δίσκο. Όταν το εξωτερικό τμήμα τραυματίζεται από τις κινήσεις ή από κακώσεις δημιουργούνται ρωγμές και εξέρχεται το μαλακό κομμάτι του δίσκου και έτσι προκαλείται η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Συμπτώματα
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος ανάλογα με την κάκωση που έχει προκληθεί ή με την εκφύλιση με την πάροδο της ηλικίας μπορεί να προβάλει εντός του σπονδυλικού σωλήνα (προβολή δίσκου)ή να επέλθει ρήξη εντός αυτού (πρόπτωση δίσκου). Κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος (Lumbago ή Οσφυαλγία) που προκαλείται από την πίεση επί των νευρικών ριζών ή του Νωτιαίου Μυελού. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την θέση που έχει η κήλη του δίσκου. Μερικά από τα συμπτώματα μπορεί να είναι:
- Πόνος
- Μούδιασμα
- Αδυναμία
- Αιμωδίες με αίσθημα πίεσης με βελόνες ή καρφίδες
Τα συμπτώματα όταν η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου εντοπίζεται στον αυχένα, παρατηρούνται στο χέρι τον ώμο και τον θώρακα. Όταν εντοπίζεται χαμηλότερα στην Οσφυϊκή χώρα τότε υπάρχει οσφυαλγία και επέκταση του άλγους στο πόδι και επεκτείνεται πολλές φορές μέχρι τον άκρο πόδα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι εν τω βάθει μυϊκά άλγη, μυϊκός σπασμός στα κάτω άκρα σπαστικότητα και αδυναμία βαδίσεως. Ειδική κατηγορία συμπτωμάτων είναι η ιππουριδική συνδρομή με βαρεία πάρεση κάτω άκρων ορθοκυστικές διαταραχές και υπαισθησία στην περιοχή του ορθού περινέου και γλουτών. Η εν λόγω κατάσταση χρήζει επείγουσας χειρουργικής θεραπείας.
Αιτίες και παράγοντες κινδύνου
Η εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου λόγω ηλικίας και η κάκωση της σπονδυλικής στήλης είναι οι συχνότερες αιτίες για την κήλη του δίσκου. Η δισκοπάθεια είναι αποτέλεσμα μικρών ρήξεων ή μεγάλης ρωγμής στο έξω στρώμα του δίσκου. Η κήλη του δίσκου προσβάλει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 35 έως 45 ετών που εκτελούν βαρείες εργασίες ή χειρίζονται βαριά μηχανήματα για μεγάλο διάστημα.
Διάγνωση
Το ιατρικό ιστορικό και η κλινική εξέταση από τον νευροχειρουργό προσδιορίζει αν η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματά του και είναι καθοριστικής σημασίας.
Η Αξονική τομογραφία έχει διαγνωστική αξία και μας δίδει πληροφορίες για τις οστικές δομές της Σπονδυλικής Στήλης.Η Μαγνητική Τομογραφία έχει καθοριστικό ρόλο στην διάγνωση, γιατί καθορίζει τη θέση και την σοβαρότητα της κήλης και διαπιστώνονται επίσης άλλες καταστάσεις όπως λοίμωξη ή κάποιος όγκος που προκαλούν παρόμοια κλινικά συμπτώματα.
Η Μυελογραφία μόνη ή σε συνδυασμό με αξονική τομογραφία σπάνια χρησιμοποιείται σήμερα πλην εξαιρέσεων σε πολύ ειδικές παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης.
Το Ηλεκτρομυογράφημα είναι χρήσιμο στην αξιολόγηση της κάκωσης που έχει υποστεί η ρίζα από την πίεση του δίσκου. Προσδιορίζει την χρονιότητα της βλάβης του νεύρου και τη δυνατότητα αναγέννησης του μετά την αντιμετώπιση.
Οι απλές ακτινογραφίες έχουν διαγνωστική αξία σε παθήσεις όπως η σκολίωση, η σπονδυλολίσθηση, η παρουσία όγκου στη Σπονδυλική Στήλη, αλλά δεν έχει καμία αξία για την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Θεραπεία
Ο σκοπός της θεραπείας είναι να θεραπεύσει τα συμπτώματα του ασθενούς και να προλάβει την βλάβη των νεύρων ή του Νωτιαίου Μυελού. Η συντηρητική αγωγή με περιορισμό της δραστηριότητος, αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα εφαρμόζεται σε όλους τους ασθενείς που δεν έχουν χειρουργική ένδειξη. Ασθενείς με πόνο χωρίς επέκταση στο χέρι ή στο πόδι και χωρίς μυϊκή αδυναμία δεν είναι υποψήφιοι για χειρουργική θεραπεία ακόμη και αν υπάρχει κήλη δίσκου που πιέζει κάποια νευρική δομή. Σε περιπτώσεις που το άλγος επιμένει παρά την συντηρητική αγωγή υπάρχουν λιγότερο τραυματικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων, όπως η ενδοσκοπική επισκληριοσκόπηση με λύση των συμφύσεων, η χορήγηση εντός του επισκληριδίου χώρου αντιφλεγμονωδών φαρμάκων κλπ.
Οι ασθενείς που θα χρειαστούν χειρουργική θεραπεία είναι περίπου το 5% των ασθενών με οσφυαλγία. Η θεραπεία αυτή είναι θεραπεία μιας ημέρας και γίνεται με μικροχειρουργική μέθοδο, μικρό τραύμα και απαλλάσσει τον ασθενή από περαιτέρω κινδύνους. Σε ασθενείς με μαλακό δίσκο προτιμούμε την ενδοσκοπική χειρουργική αφαίρεση του δίσκου.
Η φυσιοθεραπεία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο αρχικά για την ανακούφιση του πόνου και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ασθενούς.