Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος

Facebooktwitterpinterest

Το ρινικό διάφραγμα είναι στην ουσία ο σκελετός στο εσωτερικό της μύτης. Αποτελείται προς τα εμπρός από ένα πιο μαλακό –εύπλαστο – τμήμα που ονομάζεται τετράπλευρος χόνδρος και προς τα πίσω μέσα στη ρινική κοιλότητα από οστέινο –σκληρό τμήμα (κόκκαλο). Κανονικά βρίσκεται στη μέση γραμμή της ρινικής θαλάμης (εσωτερικό της μύτης) και τη χωρίζει σε δυο ίσα κομμάτια δεξιά και αριστερά. Πολλές φορές όμως αποκλίνει-παρεκτοπίζεται από τη μέση γραμμή και δημιουργεί αυτό που ονομάζεται σκολίωση του ρινικού διαφράγματος.

Το σκολιωτικό (στραβό) διάφραγμα μπορεί να ευθύνεται για τη δυσκολία που έχουμε όταν αναπνέουμε από τη μύτη, καθώς εμποδίζει την ομαλή ροή του αέρα λόγω του στενού χώρου που δημιουργείται. Η σκολίωση μπορεί να είναι μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη (και από τις δύο πλευρές) και να προκαλεί διαφορετικού βαθμού απόφραξη στην κάθε πλευρά.

Πολλές φορές η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι και η αιτία του ροχαλητού που εμφανίζουν οι ενήλικες στη διάρκεια του ύπνου, όπως επίσης και του Συνδρόμου της Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας (των απνοιών). Η απόφραξη που προκαλεί η σκολίωση έχει σαν αποτέλεσμα να περνά ο αέρας με μεγαλύτερη ταχύτητα και να δονεί τη σταφυλή και τους μαλακούς ιστούς του φάρυγγα και του λάρυγγα και να εμφανίζεται το ροχαλητό. Πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι λόγω της απόφραξης τα επίπεδα του εισπνεόμενου αέρα είναι μειωμένα και κατά συνέπεια είναι και μειωμένα τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση απνοιών που μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμα σοβαρότερα προβλήματα υγείας (ταχυκαρδία, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια κ.τ.λ.)

Πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι σκολιώσεις του ρινικού διαφράγματος δεν προκαλούν δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή και ότι η κατάσταση αυτή αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους ενήλικες καθώς στα παιδιά η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη οφείλεται συνήθως σε άλλα αίτια όπως είναι η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (μεγάλα κρεατάκια), ιογενείς ρινίτιδες (κρύωμα-συνάχι) και η αλλεργική ρινίτιδα.

Επίσης είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι η εξωτερική εμφάνιση της μύτης (ο εξωσκελετός της) δεν σχετίζεται τις περισσότερες φορές με την εικόνα -ανατομία- του εσωτερικού της μύτης (του ρινικού διαφράγματος). Κατά επέκταση οποιοσδήποτε έχει σκολίωση εξωτερικά (στραβή μύτη), δεν θα έχει υποχρεωτικά και δυσκολία στην ρινική αναπνοή, δεν θα δυσκολεύεται απαραίτητα να αναπνεύσει και από την μύτη.

Η λύση για τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος που προκαλεί ενοχλητικά και μόνιμα συμπτώματα είναι η χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται διαφραγματοπλαστική και σκοπεύει στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της μύτης (αναπνοή), αφαιρώντας ή μορφοποιώντας το σκολιωτικό τμήμα που δημιουργεί το πρόβλημα. Η επέμβαση γίνεται με ή αναισθησία στο εσωτερικό τμήμα της μύτης -δεν επηρεάζεται η εξωτερική της μορφή, δεν γίνονται εξωτερικές τομές- και συνήθως ο ασθενής νοσηλεύεται για ένα 24 ωρο.

Η επέμβαση ΔΕΝ είναι στην ουσία επώδυνη λόγω της νάρκωσης και η αφαίρεση των γαζών (επιπωματισμός) της μύτης το επόμενο πρωί με την κατάλληλη προετοιμασία ΔΕΝ είναι τραυματική.

Στη συνέχεια και για διάστημα περίπου 14 ημερών ο ασθενής πρέπει να αποφύγει την έντονη σωματική δραστηριότητα.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

Αλέξιος Βαρδουνιώτης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.