Υπερπρολακτιναίμια
Με τον όρο υπερπρολακτιναιμία ορίζουμε τη σταθερή και κατ’ επανάληψη ανεύρεση αυξημένων τιμών της προλακτίνης ορού, σε περιόδους εκτός εγκυμοσύνης ή γαλουχίας. Η υπερπρολακτιναιμία αποτελεί την πιο συχνή υποθάλαμο-υποφυσιακή διαταραχή.
Τα αίτια της υπερπρολακτιναιμίας είναι τα ακόλουθα:
- Προλακτίνωμα
Όγκοι υποθαλάμου – υπόφυσης
Φάρμακα (ηρεμιστικά, ανταγωνιστές ντοπαμίνης, αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, οιστρογόνα, οπιοειδή κτλ)
Υποθυρεοειδισμός
Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
Το προλακτίνωμα είναι αδένωμα της υπόφυσης που υπερεκκρίνει προλακτίνη και αποτελεί την πλέον συχνή αιτία υπερπρολακτιναιμίας. Τιμές προλακτίνης πάνω από 200 ng/ml είναι ενδεικτικές προλακτινώματος. Τιμές χαμηλότερες απαιτούν προσεκτική διερεύνηση για τον αποκλεισμό άλλων αιτιών υπερπρολακτιναιμίας.
Τα προλακτινώματα αποτελούν το 40% των υποφυσιακών αδενωμάτων. Η κλινική τους εικόνα περιλαμβάνει συμπτώματα οφειλόμενα στην υπερπρολακτιναιμία (στις γυναίκες διαταραχές της περιόδου, αμηνόρροια, υπογονιμότητα, γαλακτόρροια, ξηρότητα στον κόλπο και στους άνδρες γαλακτόρροια, μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, ανικανότητα, μυϊκή αδυναμία, στυτική δυσλειτουργία) και συμπτώματα οφειλόμενα στην πίεση που πιθανά ασκεί στην περιοχή το αδένωμα όπως κεφαλαλγίες, πίεση ή διήθηση νεύρων, διαταραχές στην όραση, νευρολογικά συμπτώματα από πίεση ή διήθηση κρανιακών νεύρων και συμπτώματα οφειλόμενα σε ανεπάρκειες άλλων ορμονών.
Η θεραπεία της υπερπρολακτιναιμίας που οφείλεται σε προλακτίνωμα είναι φαρμακευτική. Όταν αρχίσει επιτυχημένη θεραπεία με φάρμακα κατά της υπερπρολακτιναιμίας, η περίοδος και η γονιμότητα αποκαθίστανται και συχνά επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες αυτές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση και παρακολούθηση από ενδοκρινολόγο.
Αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη, τα φάρμακα συνήθως διακόπτονται. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ενδοκρινολόγο σας. Η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί στην εγκυμοσύνη αν υπάρχει ένα μεγάλο αδένωμα που μπορεί να επηρεάσει την όραση.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν μετράμε τα επίπεδα προλακτίνης,γιατί αυξάνονταιι φυσιολογικά.
Αν το αδένωμα δεν είναι μεγάλο σε μέγεθος ή/και δεν επηρεάζει την όραση, δεν προχωράμε στην διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.