Πληροφορίες: παιδίατρος,
Γερακάρη 73 ,
Ρέθυμνο (Τ.Κ. 74100),
Τηλ. 2831020100Προβολή άρθρων του συγγραφέα Γράφτηκε στις ,
Πρόκειται για την πλάγια κλίση του κεφαλιού προς την πλευρά του προβλήματος, ενώ το πηγούνι στρέφεται προς την αντίθετη πλευρά.
Συγγενές ραιβόκρανο
Εμφανίζεται τους πρώτους μήνες της ζωής (συνήθως μετά τον 1ο μήνα) και παρουσιάζεται ως μονόπλευρη σύσπαση του στερνοκλειδομαστοειδούς (ο μυς που «συνδέει» το στέρνο την κλείδα και την μαστοειδή απόφυση – πίσω από το αυτί-).
Συχνά ψηλαφάμε μια μάζα μέσα στον μυ, η οποία μεγαλώνει μέχρι την 6η εβδομάδα και προοδευτικά εξαφανίζεται μέχρι τον 6ο μήνα.
Το συγγενές ραιβόκρανο μπορεί να είναι τόσο ήπιο που να μην γίνει αντιληπτό πριν από την ηλικία των 1-2 ετών.
Πως το έπαθε το μωρό μου;
Η αιτιολογία δεν είναι γνωστή. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι οφείλεται στην θέση του μωρού στην μήτρα ή σε μειωμένη αιμάτωση από τον πλακούντα, άλλοι στην ισχαιμία ή τον τραυματισμό μετά από έναν δύσκολο τοκετό, δεν υπάρχει όμως μια καθαρή και σίγουρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Πως μπορώ να ξέρω ότι δεν είναι κάτι σοβαρό;
Την διάγνωση την θέτει ο παιδίατρος συνήθως απλά με την κλινική εξέταση ή σε κάποιες αμφίβολες περιπτώσεις, με την βοήθεια εργαστηριακού ελέγχου(συνήθως με υπέρηχο της περιοχής). Δεν αποκλείεται να χρειαστεί η εκτίμηση από άλλο ειδικό συχνότερα από παιδο-ορθοπεδικό.
Υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις όπως οστικές ανωμαλίες, νευρολογικά προβλήματα ή ακόμα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που μπορεί να έχουν σαν πρώτη ή μοναδική εκδήλωση το ραιβόκρανο, για αυτό και η διάγνωση πρέπει να τίθεται πάντα από ιατρό.
Πονάει το μωρό μου;
Όχι! Το συγγενές ραιβόκρανο εξ ορισμού δεν πονάει, και για αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί το μωρό.
Τι θα πάθει το μωρό μου αν δεν κάνω κάτι;
Το πιθανότερο είναι να μην πάθει τίποτα.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων καθώς το βρέφος μεγαλώνει και απόκτα όλο και καλύτερο έλεγχο του κεφαλιού του, το ραιβόκρανο σταδιακά υποχωρεί.
Στις πιο βαριές περιπτώσεις, όταν το ραιβόκρανο είναι έντονο και παραμένει παρ όλες τις προσπάθειες διόρθωσης με ασκήσεις, τότε υπάρχει κίνδυνος παραμόρφωσης-ασυμμετρίας του προσώπου του παιδιού.
Ποιά είναι η θεραπεία του συγγενούς ραιβόκρανου;
Αρχικά η διάγνωση πρέπει να γίνεται μετά από παιδιατρική εκτίμηση για τον αποκλεισμό άλλων παθολογικών καταστάσεων.
Συνήθως η πρώτη αντιμετώπιση είναι συντηρητική, με οδηγίες για ασκήσεις φυσιοθεραπείας και σωστής θέσης του μωρού .
Σε περίπτωση αποτυχίας μέσα στο πρώτο χρόνο ζωής ή πολύ σοβαρού ραιβόκρανου, προχωράμε σε χειρουργική διόρθωση το αργότερο πριν την σχολική ηλικία, κυρίως για να αποφύγουμε την ασυμμετρία του προσώπου.
Ασκήσεις φυσιοθεραπείας για την θεραπεία του συγγενούς ραιβόκρανου
Οι ασκήσεις που ακολουθούν έχουν σαν βασικό στόχο να χαλαρώσουν-επιμηκύνουν τον «πάσχοντα» στερνοκλειδομαστοειδή μυ, για αυτό βασίζονται στο να «στρίβουν» προς την πάσχουσα ή να γέρνουν το κεφάλι προς την αντίθετη πλευρά (δες παρακάτω) το κεφάλι του μωρού.
Κάνουμε ομάδες(σετ) 10 επαναλήψεων 2 με 4 φορές την μέρα για κάθε άσκηση. Αφού τοποθετήσουμε το κεφάλι στην επιθυμητή για την άσκηση θέση, το σταθεροποιούμε εκεί για περίπου 5 με 10 δευτερόλεπτα(μετράμε αργά μέχρι το 10).
Εάν το μωρό μας «γέρνει» το κεφάλι του προς τα αριστερά…
α.) στρίβουμε απαλά το κεφάλι να κοιτάει το πρόσωπο προς τα αριστερά, ενώ το παιδί είναι καθιστό ή ξαπλωμένο και του κρατάμε σταθερό τον κορμό «κοντράροντας»-πιέζοντας ελαφρά το στήθος.
β.) γέρνουμε απαλά το κεφάλι και τον λαιμό προς τα δεξιά, «κοντράροντας»-σταθεροποιώντας τον κορμό από τον αριστερό ώμο.
Εάν το μωρό μας «γέρνει» το κεφάλι του προς τα δεξιά…
α.) στρίβουμε απαλά το κεφάλι να κοιτάει το πρόσωπο προς τα δεξιά, ενώ το παιδί είναι καθιστό ή ξαπλωμένο και του κρατάμε σταθερό τον κορμό «κοντράροντας»-πιέζοντας ελαφρά το στήθος.
β.) γέρνουμε απαλά το κεφάλι και τον λαιμό προς τα αριστερά, «κοντράροντας»-σταθεροποιώντας τον κορμό από τον δεξιό ώμο.
Καλό είναι για μην ταλαιπωρούμε το μωρό μας, να του προσφέρουμε οπτικοακουστικά ερεθίσματα για να το απασχολούμε (κάποιο παιχνίδι που ξέρουμε ότι του αρέσει ή κάποιος να κρύβεται και να επανεμφανίζεται –κουκου τσα- κλπ.).
Χρησιμοποιείστε την φαντασία σας για το πώς να τοποθετήσετε το μωρό μας ανάλογα με τον αν είστε μόνοι σας ή με κάποιον να σας βοηθά. Κάντε τις ασκήσεις παιχνίδι και μέρος της καθημερινής επαφής με το μωρό σας για να έχουμε όσο το δυνατό καλύτερα αποτελέσματα.
Σημαντικό είναι στην καθημερινότητα του μωρού μας να του δίνουμε κίνητρα για κινητοποιεί και να γυμνάζει ενεργητικά τον επηρεασμένο μυ. Τοποθετούμε το μωρό ξαπλωμένο στην κοιλίτσα του(πρηνή θέση) με τα παιχνίδια του από την πλευρά που έχουμε το ραιβόκρανο.
Προσπαθούμε να το κρατάμε συχνά στην αγκαλιά μας, σε στάση που να χαλαρώνει το ραιβόκρανο.
Υπομονή, επιμονή και τακτική ιατρική παρακολούθηση.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌροι Χρήσης