“Άνοια, η σύγχρονη ‘επιδημία’”
Η άνοια και η κυριότερη μορφή της, η νόσος Alzheimer, θα βρεθούν στο επίκεντρο του 5ου Συνεδρίου “Master Classes in Dementia 2017”, που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου 2017 στο Ζάππειο Μέγαρο. Σε μια εποχή που ο αριθμός των πασχόντων από άνοια αυξάνεται εκθετικά, καθώς ο πληθυσμός γερνάει και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών πολλαπλασιάζονται, η άνοια μετατρέπεται σε τσουνάμι που απειλεί να καταστρέψει τα συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Oι νεώτερες μέθοδοι απεικόνισης στις άνοιες, η μοριακή απεικόνιση του αμυλοειδούς και άλλων παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο των ασθενών αλλά και η εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού για συγκεκριμένες πρωτεΐνες, έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα, εξασφαλίζοντας πρώιμη διάγνωση σε προκλινικό στάδιο, πριν από την εμφάνιση των γνωστικών συμπτωμάτων. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα των κλινικών μελετών αντιαμυλοειδικών φαρμάκων σε ασθενείς με διαγνωσμένη νόσο Alzheimer υποδεικνύουν ότι αυτές οι θεραπείες ίσως εφαρμόστηκαν καθυστερημένα και μετά την εξέλιξη της υποκείμενης παθολογικής διεργασίας στον εγκέφαλο των ασθενών. Μεγάλες μελέτες δευτερογενούς πρόληψης σε φυσιολογικούς ηλικιωμένους βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Πιστεύουμε δε ότι θα μας οδηγήσουν στην καλύτερη κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών της νόσου και την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών, τόνισε η νευρολόγος – ψυχίατρος, επίτιμη πρόεδρος της εταιρείας Αlzheimer Αθηνών, πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer και γενική γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής του επικείμενου συνεδρίου κ. Παρασκευή Σακκά.
Διακεκριμένοι ομιλητές
Το θέμα της άνοιας που οφείλεται σε τραυματισμό του εγκεφάλου θα αναπτύξει σε μία από τις κεντρικές διαλέξεις του συνεδρίου, ο καθηγητής Παθολογίας και Νευρολογίας της Ψυχιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς Βασίλης E. Kολιάτσος. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι διαλέξεις του καθηγητή Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής και Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου McGill, Serge Gauthier, του καθηγητή Γεωργίου Παξινού, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Νέας Ουαλίας, της Μάγδας Τσολάκη, Νευρολόγου – Ψυχιάτρου, Θεολόγου, Καθηγήτριας ΑΠΘ και Προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και της Ελισσάβετ Καπάκη, Καθηγήτριας Νευρολογίας και Νευροχημείας στην Α’ Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, πληθώρα Ελλήνων επιστημόνων θα δώσουν διαλέξεις επάνω σε επίκαιρα θέματα σχετικά με όλες τις μορφές άνοιας.
Επιστημονικό πρόγραμμα
Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει διαλέξεις από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές, Στρογγυλά Τραπέζια, Workshops, Forum Ερευνητών και Αναρτημένες Ανακοινώσεις (e-posters) για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην πρόληψη, διάγνωση, αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer και των άλλων μορφών άνοιας.
Κύριοι θεματικοί άξονες που θα καλύψει το συνέδριο είναι:
- Διαγνωστικά κριτήρια – διαφορική διάγνωση ανοϊκών συνδρόμων
- Νευροψυχολογικό προφίλ ανοϊκών συνδρόμων και ερμηνεία των νευροψυχολογικών δοκιμασιών στην άνοια
- Εγκεφαλικές κακώσεις και άνοια
- Νευροψυχιατρικά συμπτώματα – χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων στην άνοια
- Νέες τεχνολογίες και άνοια – μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις
- Στίγμα, ενδυνάμωση και συνηγορία στην άνοια
- Μετωποκροταφική εκφύλιση και μετωπιαία σύνδρομα
Για περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο πατήστε εδώ: http://anoiahellas.gr/5thcongress/