Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ),

Facebooktwitterpinterest

Είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια και τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες του Δυτικού κόσμου. Στην Ελλάδα και τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης περισσότερο από το 10% του γυναικείου πληθυσμού θα παρουσιάσει τη νόσο και μάλιστα οι μισές από αυτές σε ηλικία νεότερη των 65.

Αυτό που επίσης είναι γεγονός είναι η αλματώδης αύξηση των γνώσεών μας σχετικά με τη νόσο και η μεγάλη βελτίωση στην αντιμετώπισή της. Χάρη στις εξελίξεις της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας, σχεδόν το 85% των ασθενών θα επιβιώσουν πέραν της δεκαετίας, ποσοστό αδιανόητο λίγες δεκαετίες πριν.

Είναι επομένως απαραίτητη η συνεχής ενημέρωση των ιατρών αλλά και όλων των επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού. Και εξίσου σημαντική είναι και η διαρκής επικοινωνία μεταξύ τους, από τη στιγμή μάλιστα που στη διάγνωση και τη θεραπεία εμπλέκονται επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων.
Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι ένα συναρπαστικό, συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο.

Στα πλαίσια αυτά η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ), προχωρά στη διοργάνωση του  5ου  Διεθνούς Συνεδρίου της,  που θα διεξαχθεί στις 10-11 Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο ROYAL OLYMPIC στην Αθήνα.

Σκοπός του είναι η ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και η διευκόλυνση της επικοινωνίας των ιατρών μεταξύ τους αλλά και με τους ασθενείς . Θα δοθεί βήμα σε νεότερους αλλά και καταξιωμένους Έλληνες και ξένους συνεδέλφους για να μας ενημερώσουν σχετικά με τις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της διαγνωστικής προσέγγισης και της θεραπείας που αφορούν όλες τις συνεργαζόμενες ειδικότητες.

Η θεματολογία περιλαμβάνει ολόκληρο το εύρος της διάγνωσης και της θεραπείας, από τη μελέτη των γονιδίων που προδιαθέτουν στη νόσο, τα διαγνωστικά μέσα για την ανίχνευση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις της χειρουργικής του μαστού, την ακτινοβολία και τη συστηματική θεραπεία.

Για πρώτη φορά φέτος και σε συνεργασία με το «Άλμα Ζωής» θα ακουστεί δυνατά και η φωνή των ασθενών.
Θα μάθουμε τι ζητούν οι ασθενείς από τα Κέντρα Μαστού, τους ιατρούς, το λοιπό προσωπικό, τα Νοσοκομεία και την Πολιτεία.

Θα συζητηθούν επίσης τα θεραπευτικά διλήμματα που θέτει το γονιδιακό προφίλ του όγκου στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, αλλά και οι βλάβες που ακροβατούν μεταξύ καλοήθειας και κακοήθειας.
Επίσης βάρος θα δοθεί και στην ανάγκη προσαρμογής της θεραπείας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του όγκου και της ασθενούς – δηλαδή στην εξατομίκευση της θεραπείας, όπως η προεγχειρητική συστηματική θεραπεία σε τριπλά αρνητικούς όγκους, η προεγχειρητική ορμονική θεραπεία σε ορμονοευαίσθητους καρκίνους και η διάρκεια της ορμονικής θεραπείας μετεγχειρητικά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί βεβαίως στα χειρουργικά θέματα, όπως η αλληλεπίδραση μετεγχειρητικής ακτινοβολίας και αποκατάστασης του μαστού, οι εξελίξεις στη χειρουργική της μασχάλης, η ογκοπλαστική χειρουργική, η μαστεκτομή με διατήρηση δέρματος και θηλής, η χρήση των ADM κλπ.

Η As. Prof. de Boniface θα μιλήσει για τη μελέτη SENOMAC, δηλαδή τη μελέτη που διερευνά τη δυνατότητα παράληψης του λεμφαδενικού καθαρισμού σε ασθενείς με θετικό φρουρό λεμφαδένα.

Ο S. Kummel θα παρουσιάσει τις χειρουργικές τεχνικές που άπτονται της στοχευμένης λεμφαδενεκτομής σε περιπτώσεις προεγχειρητικής χημειοθεραπείας (targeted axillary dissection).

Και ο R. Kronenewett  θα μας εισάγει στα μυστικά των γονιδιακών υπογραφών στον καρκίνο του μαστού.

Τέλος, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα  αναμένεται και η εναρκτήρια ομιλία που θίγει ένα θέμα ταμπού:
τη σεξουαλικότητα των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Ποιά είναι άραγε η επίπτωση της θεραπείας, τόσο της τοπικής (πχ μαστεκτομή), όσο και συστηματικής (που μεταβάλλει το ορμονικό προφιλ) στην αντίληψη της ασθενούς για τον εαυτό της, όπως και στο σύντροφό της;

 Σας περιμένουμε, λοιπόν όλους,δημοσιγράφους, επαγγελματίες υγείας και ασθενείς, στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΧΕΜ

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.