Ενημέρωση στους δημότες του Περιστερίου
για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και την Κολπική Μαρμαρυγή Δωρεάν Εξετάσεις (μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης).
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στην ενημερωτική ημερίδα για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και την Κολπική Μαρμαρυγή που διοργάνωσαν ο Δήμος Περιστερίου και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 στις 10.00π.μ., στο 9ο ΚΕΦΙ του Δήμου.
Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία Boehringer Ingelheim Ellas.
Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του τόνισε τις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος για την καλύτερη ενημέρωση των δημοτών σε θέματα αναφορικά με την υγεία τους, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα της πρόληψης και της σωστής και έγκαιρης διάγνωσης. Ο κ. Παχατουρίδης, αναφερόμενος στις ενέργειες του Δήμου προς αυτή τη κατεύθυνση, ευχαρίστησε τον κ. Μπεκιάρη για τις προσπάθειές του για την επίτευξη αυτών.
Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Γεώργιος Μπεκιάρης, Καρδιολόγος, Εντεταλμένος σε θέματα Υγείας Δήμου Περιστερίου. Ο κ. Μπεκιάρης κατά την έναρξη της ομιλίας τόνισε την σημαντικότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης θεμάτων υγείας. Υπενθύμισε στο κοινό τη δημιουργία των ΚΕΠ Υγείας και παρότρυνε τον κόσμο να απευθύνεται στα ΚΕΠ Υγείας για την εξυπηρέτησή τους σε θέματα που τους απασχολούν. Ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους για τη συμμετοχή τους, καθώς και τους κ.κ. ομιλητές για την ενημέρωση που προσέφεραν στους δημότες.
Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης Δήμαρχος Αμαρουσίου, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή του Δήμου Περιστερίου, μέλους του Δικτύου μας, στο πρόγραμμα ενημέρωσης για την πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 και της Κολπικής Μαρμαρυγής. Η προστασία της υγείας μας από τις σοβαρές αυτές παθήσεις, απαιτεί ευρεία ευαισθητοποίηση, έγκαιρα και έγκυρα ενημερωμένους πολίτες, στόχος που κατορθώνεται μέσω τέτοιων επιτυχημένων συνεργασιών».
Το ενημερωτικό σκέλος της εκδήλωσης ξεκίνησε με τον κ. Κωνσταντίνο Καπετάνιο, MD, PhD, FESC, Καρδιολόγος. Ο κ. Καπετάνιος παρουσίασε την ανατομία της καρδιάς, εξηγώντας τι είναι η κολπική μαρμαρυγή, τα αίτια που την προκαλούν, καθώς και τη συχνότητα εμφάνισής της. Συνεχίζοντας με την περιγραφή των συμπτωμάτων της συγκεκριμένης πάθησης και των κινδύνων που ελλοχεύουν από την ύπαρξή της, και ανέλυσε τους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισής της. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τέτοιων επεισοδίων στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Τέλος, ο κ. Καπετάνιος κατά την ομιλία του παρουσίασε τους τύπους αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και την συμπτωματολογία τους, τονίζοντας τους τρόπους πρόληψης τέτοιων επεισοδίων.
Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, αναπτύχθηκε το θέμα του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2. Την ομιλία πραγματοποίησε η κ. Μελπομένη Πέππα, Αν. Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνη Μονάδας Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Παθήσεων των Οστών, Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Μονάδα ‘Έρευνας και Διαβητολογικό Κέντρο Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ”. Η κ. Πέππα αρχικά αναφέρθηκε στους διάφορους τύπους διαβήτη, παρουσιάζοντας ορισμένα Ελληνικά και διεθνή στατιστικά στοιχεία, μένοντας στα αίτια και τις επιπτώσεις που έχει η πάθηση αυτή, τονίζοντας το έντονο πρόβλημα της παχυσαρκίας ως μια σύγχρονη μάστιγα, ιδίως στις μικρές ηλικίες όπου η παιδική παχυσαρκία έχει αρχίσει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Στη συνέχεια της ομιλίας της η κ. Πέππα, παρουσίασε τους τρόπους διάγνωσης του σακχαρώδους διαβήτη, τους παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνισή του, καθώς επίσης τους τρόπους αντιμετώπισής του. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, δεδομένο που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης, αφού πλέον διατίθενται θεραπείες που έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες τόσο στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2, όσο και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Τη σημασία των συλλόγων ασθενών τόνισε και η κ. Μαρία Τριανταφύλλου εκπρόσωπος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Η κ. Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στην εικόνα του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα. Παρουσίασε ενδιαφέροντα επιδημιολογικά και άλλα στοιχεία για τη νόσο και αναφέρθηκε στα προβλήματα των διαβητικών στη χώρα μας, τονίζοντας τη σημαντικότητα της σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης – εκπαίδευσης του κόσμου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη. Τέλος, η κ. Τριανταφύλλου παρουσίασε τις δράσεις και τις διεκδικήσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αναφέροντας ότι η Ομοσπονδία στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα πλαισίωσης των συλλόγων ασθενών.
Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν για όσους παραβρέθηκαν δωρεάν εξετάσεις για σακχαρώδη διαβήτη (μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης).
Ως κεντρικό μήνυμα της ημερίδας αναδείχθηκε η σπουδαιότητα της πρόληψης για την αποφυγή είτε των ίδιων των παθήσεων, είτε των πιθανών επιπλοκών τους & ειδικά για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τονίστηκε η συσχέτισή του με τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς. Επίσης, έγινε κατανοητό ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 όσο και η κολπική μαρμαρυγή, αντιμετωπίζονται πλέον με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.