Τι είναι οι αθλητικές κακώσεις;
Με τον όρο αθλητικές κακώσεις εννοούμε κάθε τραυματισμό που συμβαίνει κατά την διάρκεια της άθλησης είτε σε επαγγελματικό είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
Οι αθλητικές κακώσεις χωρίζονται σε οξείες κακώσεις και σε κακώσεις από υπέρχρηση. Αφορούν συχνότερα τους μυς, τους τένοντες, τα οστά τους, τους συνδέσμους και τον αρθρικό χόνδρο.
Ποια τα αίτια;
Ατυχήματα, κακή προπονητική τεχνική, ακατάλληλος αθλητικός εξοπλισμός, ανεπαρκής προθέρμανση ή υπερπροπόνηση είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν τραυματισμό.
Σε τι διαφέρουν οι αθλητικές κακώσεις;
Οι αθλητικές κακώσεις δεν είναι αποκλειστικότητα των αθλητών, αλλά συμβαίνουν συχνότερα σε αυτούς που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Οι αθλητές είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων. Για έναν αθλητή ακόμα και ένας μικρός τραυματισμός που θα του στερήσει μια προπόνηση ή δεν θα τον αφήσει να πετύχει το μέγιστο της απόδοσης του είναι πολύ σημαντικός. Για έναν επαγγελματία αθλητή ένας τραυματισμός μπορεί να στοιχήσει 1 μετάλλιο μια ολόκληρη σεζόν ένα συμβόλαιο ή και μια αθλητική καριέρα. Για έναν ερασιτέχνη αθλητή μπορεί να σημαίνει η αποχή του από το αγαπημένο του άθλημα το οποίο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην διάθεση του και την ψυχική του ισορροπία.
Στα πλαίσια αυτά η Ιατρική Επιστήμη μέσω της Αθλητιατρικής έχει εξελίξει τις μεθόδους διάγνωσης και αντιμετώπισης των αθλητικών κακώσεων, η εφαρμογή των οποίων όμως δεν σταματάει στους αθλητές, αλλά επεκτείνεται σε όλους πάσχοντες, είτε πρόκειται για αθλητές είτε όχι.
Οι συχνότερες αθλητικές κακώσεις είναι:
- Μυϊκές Κακώσεις
- Συνδεσμικές κακώσεις/ Διαστρέμματα/Ρήξη συνδέσμων
- Ρήξη μηνίσκου
- Τενοντίτιδες/Τενοντοπάθειες/Ρήξεις τενόντων
- Ρήξεις αρθρικού Χόνδρου
- Κατάγματα από κόπωση
- Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας
- Περιοστίτιδα
- Πελματιαία απονευρωσίτιδα
Θεραπεία
Η εξέλιξη στην Ιατρική Επιστήμη έχει βοηθήσει ώστε οι αθλητικές κακώσεις να αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικότητα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους έτσι ώστε οι αθλητές να μπορούν να επιστρέψουν στο άθλημα τους το ταχύτερο δυνατόν με την μικρότερη νοσηρότητα και τις μικρότερες πιθανότητες υποτροπής.
Σε αυτό έχουν συμβάλλει οι νέες Βιολογικές θεραπείες με
- τους αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από το αίμα του ασθενούς – Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP) και
- τα Βλαστοκύτταρα,
χωρίς την χρήση φαρμακευτικών ή ξένων ουσιών, απόλυτα συμβατές με τον οργανισμό και σύμφωνες με τους περιορισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας κατά του Ντόπινγκ.
Επίσης οι νέες αρθροσκοπικές επεμβάσεις και η τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξειδικευμένη αντιμετώπιση και την ταχεία επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες.