Φαρυγγίτιδα η χειμωνιάτικη επισκέπτρια
Είναι η συχνότερη αιτία επίσκεψης σε γιατρό, ειδικά την περίοδο αυτή.
Είναι η πιο συχνή αιτία πονόλαιμου. Μπορεί να είναι οξεία φλεγμονή με αιφνίδια έναρξη και μικρή διάρκεια ή χρόνια που μπορεί να οφείλεται σε υπερτροφικές αμυγδαλές ή σε ρινική απόφραξη λόγω σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος ή αλλεργικής ρινίτιδας με διόγκωση των ρινικών κογχών.
Συνοδεύεται με βήχα ή πυρετό εάν συνυπάρχει φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού.
Το 70% είναι ιογενείς και το 20% μικροβιακές και οι υπόλοιπες μυκητιασικές ή από μόλυνση του περιβάλλοντος.
Ιογενείς
Αδενοϊοί: Οι πιο συνήθεις. Είναι επώδυνη χωρίς διόγκωση λεμφαδένων.
Ιός της γρίπης: Γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας, κεφαλαλγία και πόνος σε όλο το σώμα.
Λοιμώδης μονοπυρήνωση (ιός Ebstein-Barr): Διόγκωση λεμφαδένων, αμυγδαλών (λευκό επίχρισμα), ήπατος, σπληνός. Μετάδοση στοματική.
Ιός απλού έρπητος: Πολλές άφθες, έλκη στο στόμα.
Ιλαρά, HIV
Θεραπεία: Αποφυγή κλειστών χώρων. Ξεκούραση. Χορηγούνται αναλγητικά, παστίλιες με λιδοκαΐνη (αναισθητικό), γαργάρες με αλατόνερο για τον πονόλαιμο. Σε περιπτώσεις δύσπνοιας χορηγείται κορτιζόνη. Προσοχή στην ενυδάτωση (κοτόσουπα, τσάι με μέλι και λεμόνι). Αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων στη λοιμώδη μονοπυρήνωση για 6 εβδομάδες λόγω διόγκωσης του ήπατος και του σπληνός.
Μικροβιακές
Το συνηθέστερο μικρόβιο είναι ο στρεπτόκοκκος. Είναι μεταδοτικό και τα συμπτώματα είναι πονόλαιμος, ψηλός πυρετός, πυώδεις αμυγδαλές και διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες. Δεν υπάρχει βήχας, ρινική καταρροή ή ερεθισμένα μάτια (= ίωση).
Θεραπεία: Αποφυγή κλειστών χώρων, συχνό πλύσιμο χεριών.
Ενδείκνυται αντιβίωση κυρίως πενικιλίνη, εάν υπάρχει αλλεργία σε αυτή χορηγείται ερυθρομυκίνη προς αποφυγή επιπλοκών όπως ο ρευματικός πυρετός (νεφρά, αρθρώσεις) και απόστημα περιαμυγδαλικό ή πλαγιοφαρυγγικό (αλλαγή χροιάς φωνής).
Η αφαίρεση των αμυγδαλών είναι προληπτική τακτική σε συχνές αμυγδαλίτιδες όπως και η πλαστική αποκατάσταση του ρινικού διαφράγματος και των ρινικών κογχών για τη ρινική απόφραξη.