Εμβρυολογία Θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής αδένας αναγνωρίζεται από την 17η ημέρα της εμβρυϊκής ζωής ως μια πάχυνση στη βάση του φάρυγγα αποτελούμενη από ενδοδερμικά κύτταρα. Η ανάπτυξή του αρχίζει από τη βάση της γλώσσας στην περιοχή του τυφλού τρήματος. Εμβρυολογικώς προέρχεται από δυο διαφορετικούς εμβρυϊκούς ιστούς, τον αρχέγονο φάρυγγα και τη νευρική ακρολοφία.
Μια μέση φαρυγγική προσεκβολή, το θυρεοειδικό εκκόλπωμα, μεταναστεύει ουραίως μεταξύ των εμβρυϊκών καταβολών της γλώσσας, κατά μήκος μιας νοητής γραμμής από το τυφλό τρήμα (foramen cecum) της γλώσσας μέχρι το λάρυγγα. Το εκκόλπωμα αυτό μεταναστεύει προς τα κάτω και σχηματίζει τον θυρεογλωσσικό πόρο. Στο ύψος του θυρεοειδούς χόνδρου, αυξάνει σε μέγεθος δεξιά και αριστερά και δημιουργεί τους λοβούς τους θυρεοειδούς αδένα.
Ο θυρεογλωσσικός πόρος συνήθως υποστρέφει και εξαφανίζεται μέχρι τη γέννηση. Ενίοτε όμως παραμένει, οπότε δημιουργούνται από αυτό κύστεις και συρίγγια.
Σπανίως η μετανάστευση της εμβρυϊκής καταβολής αποτυγχάνει και ο θυρεοειδής αναπτύσσεται στη βάση της γλώσσας (γλωσσικός θυρεοειδής). Αντιθέτως, η μετανάστευση του αρχέγονου θυρεοειδούς μπορεί να παραταθεί προς τα κάτω με αποτέλεσμα την εμφάνιση θυρεοειδικού ιστού στο μεσοθωράκιο.
Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων