Καρκίνος Προστάτη
Συμπτώματα & Θεραπεία
Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας με έδρα την περιοχή που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη. Λειτουργεί εκκρίνοντας το προστατικό υγρό, το οποίο σε συνδυασμό με τα σπερματοζωάρια και το υγρό των σπερματοδόχων κύστεων, διαμορφώνουν το μείγμα του σπέρματος το οποίο εξέρχεται από την ουρήθρα στην σεξουαλική επαφή.
Καρκίνος Προστάτη – Τι Είναι
Όπως σε όλο το σώμα έτσι και στον προστάτη, τα κύτταρα αντικαθίστανται συνεχώς από νέα. Όταν εμφανιστεί καρκίνος, η ισορροπία αυτής της εναλλαγής χάνεται, με αποτέλεσμα -στην περίπτωση του προστάτη- να εμφανίζεται μία ανεξέλεγκτη δημιουργία προστατικών κυττάρων, τα οποία αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς. Παραμένοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή η ανάπτυξη της κακοήθειας μεγαλώνει.
Στον καρκίνο του προστάτη τα κύτταρα αυτά έχουν την ικανότητα να διηθούν παρακείμενους φυσιολογικούς ιστούς όπως η ουροδόχος κύστη, φτάνοντας μέχρι τους λεμφαδένες ή να κάνουν μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα, όπως τα οστά.
Αν η ανίχνευση του προστατικού καρκίνου γίνει σε πρώιμο στάδιο, τότε υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες η νόσος να θεραπευτεί πλήρως!
Πρόκειται για τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άντρες. Αυτό γιατί στα αρχικά στάδια ο προστατικός καρκίνος δεν παρουσιάζει συμπτωματολογία. Ο μέσος άνδρας απευθύνεται στον γιατρό μόλις ξεκινήσουν τα συμπτώματα και ο καρκίνος έχει μεταβεί σε προχωρημένο στάδιο.
Ο καρκίνος του προστάτη σε νούμερα
Η ασθένεια απασχολεί σήμερα έναν μεγάλο αριθμό ανδρών που κυμαίνονται ηλικιακά στα 50-60 χρόνια. Τα ποσοστά των ανδρών που νοσούν αυξάνονται όσο η ηλικία μεγαλώνει. Στο 10% παρουσιάζεται στα 55-65 και στο 35-40% γύρω στα 70 χρόνια.
Όπως έχει προκύψει σε μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στην Αμερική ετησίως 30.000 καταλήγουν με αίτιο τον προστατικό καρκίνο.
Αιτιολογία & Συμπτώματα καρκίνου προστάτη
Τα σαφή αίτια τα οποία ευθύνονται για τη μετάλλαξη των κυττάρων δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Υπάρχουν όπως επιβαρυντικοί παράγοντες που φαίνεται να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Αυτοί είναι η κληρονομικότητα με τους συγγενείς Ά βαθμού και το γενικό γενετικό υπόβαθρο, οι μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2, η ηλικία, οι διατροφικές συνήθειες κ.α.
Κλασική συμπτωματολογία
Όπως προαναφέρθηκε ο πρώιμος καρκίνος του προστάτη δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Καθώς ο προστάτης συνδέεται με τη δυσλειτουργία του ουροποιητικού συστήματος παρουσιάζει τα παρακάτω συμπτώματα, τα οποία όμως είναι παρόμοια με άλλες διαταραχές.
- Δυσχέρεια στην έναρξη της ούρησης
- Διακεκομμένη ή/και μειωμένη ροή στα ούρα
- Επιτακτική ούρηση
- Αίσθημα ατελούς κένωσης της ουρήθρας
- Αιματουρία
Αν τα παραπάνω συμπτώματα είναι έκδηλα, είναι απαραίτητη η (διαφορική) διάγνωση από εξειδικευμένο ουρολόγο.
Διάγνωση
Δακτυλική εξέταση: Η πιο απλή και γρήγορη μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη είναι η δακτυλική εξέταση. O ουρολόγος δια της αφής αντιλαμβάνεται το σχήμα και το μέγεθος του αδένα ή ακόμα και την ύπαρξη υπόσκληρων οζιδίων.
PSA: Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η μέτρηση του επιπέδου του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA), με απλό εργαστηριακό έλεγχο. Όταν τα προστατικά κύτταρα μεταλλαχθούν σε καρκινικά οι τιμές του PSA αυξάνονται.
Απεικονιστικές μέθοδοι: Ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία είναι επίσης χρήσιμες εξετάσεις που αποτελούν ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα του ουρολόγου.
Σε γενικές γραμμές, αν η δακτυλική εξέταση είναι θετική και οι τιμές του προστατικού αντιγόνου PSA αυξημένες, ο ουρολόγος προχωράει σε βιοψία, λαμβάνοντας δείγματα ιστού μέσω του όρθου.
Αν διαπιστωθεί η ύπαρξη καρκίνου, το αμέσως επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση των καρκινικών κυττάρων και η πιθανότητα μετάστασής τους.
Δείτε πως επεκτείνεται ο καρκίνος του προστάτη
Αντιμετώπιση εντοπισμένου προστατικού καρκίνου
Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος του προστάτη και λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία και το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς, ο ουρολόγος αποφασίζει τη θεραπευτική μέθοδο που θα ακολουθήσει.
- Στάδιο 1
Ο καρκίνος είναι πολύ μικρός και ανευρίσκεται μόνο στην παθολογοανατομική εξέταση. Σε αυτό το στάδιο υπάρχουν τεράστιες προοπτικές πλήρους ίασης του καρκίνου με ριζική προστατεκτομή. Σε άτομα άνω των 80 με συνυπάρχουσα παθολογία η αντιμετώπιση μπορεί να περιοριστεί σε εξωτερική ακτινοβολία.
- Στάδιο 2
Ο καρκίνος στο δεύτερο στάδιο μπορεί να διηθήσει την προστατική κάψα και τα συμπτώματα να αρχίσουν να εμφανίζονται. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση. Τις περισσότερες φορές επιλέγεται η ριζική προστατεκτομή (συνήθως με πυελική λεμφαδενεκτομή). Σε άτομα μεγάλης ηλικίας, με πολλά προβλήματα υγείας προτείνεται η ακτινοθεραπεία (με ή χωρίς ορμονοθεραπεία) και η ενεργή παρακολούθηση.
- Στάδιο 3
Ο καρκίνος πλέον είναι διηθητικός και η αντιμετώπιση επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενούς. Η ριζική προστατεκτομή χωρίς διατήρηση των στυτικών νεύρων, η ακτινοβολία ή/και ορμονοθεραπεία είναι μερικές ασφαλείς επιλογές.
- Στάδιο 4
Η μετάσταση του καρκίνου στα γειτονικά όργανα είναι και το τελικό στάδιο του προστατικού καρκίνου. Η θεραπεία εδώ είναι περισσότερο «παρηγορητική» και αποσκοπεί στο να βελτιώσει όσο γίνεται το ευ ζην του ασθενούς, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα. Η θεραπεία που μπορεί να επιλεχθεί είναι η διουρηθρική προστατεκτομή, η ορμονοθεραπεία ή η ακτινοβολία.
3+1 στρατηγικές πρόληψης για τον καρκίνο του προστάτη
- ü Ετήσιος έλεγχος προληπτικός έλεγχος σε άνδρες άνω των 50
- ü Διατήρηση ενός σωστού διατροφικού πλάνου, δίνοντας έμφαση στις φυτικές ίνες και σε τροφές με λυκοπένη
- ü Υιοθέτηση τακτικής άσκησης, ώστε ο ασθενής να διατηρείται δραστήριος σωματικά
- ü Αποφυγή του καπνίσματος
Για την ενδεδειγμένη πρόληψη και την πραγματοποίηση οποιασδήποτε εξέτασης σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη, κλείστε ραντεβού με τον ιατρό.