Νηστίσιμες απολαυστικές συνταγές
Μιας λοιπόν και διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής, είναι μια καλή ευκαιρία να αποτοξινωθούμε λίγο από τρόφιμα, όπως το κρέας και να προσθέσουμε στη διατροφή μας φαγητά περισσότερης θρεπτικής αξίας. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως θα αφαιρέσουμε τελείως από την καθημερινότητα μας τις αγαπημένες μας τροφικές συνήθειες, αλλά μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια προϊόντα με κάποια άλλα τρόφιμα. Έτσι, λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο δεν θα νοιώσουμε καθόλου το αίσθημα της στέρησης, αλλά αντιθέτως θα εξοπλίσουμε τον οργανισμό μας με πιο υγιεινές τροφές.
Μουσακάς
Υλικά:
- 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
- 1 1/2 πακέτο μανιτάρια ή δυο μεγάλες κονσέρβες
- 3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
- 1-2 ξύλα κανέλλας
- λάδι για το τηγάνισμα
- 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γαλέττα
- αλάτι και πιπέρι
Για την κρέμα
- 5 φλυτζάνια τσαγιού νερό
- 3/4 φλυτζ. τσαγιού νιφάδες πατάτας για πουρέ
- 1/2 φλυτζάνι λάδι
- 3/4 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι
- αλάτι
- μοσχοκάρυδο τριμμένο
- λίγο άσπρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αρχικά, κόβουμε και πλένουμε τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με κρύο νερό, προκειμένου έτσι να φύγει η πικρή τους γεύση.
Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε, ώστε να φύγουν τα υγρά.
Έπειτα, τις τηγανίζουμε και τις τοποθετούμε σε στραγγιστήρι για να βγάλουν το λάδι τους.
Αργότερα, καβουρδίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια.
Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους και τέλος, προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλλας. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Έπειτα, λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές γαλέτα. Στρώνουμε τις μελιτζάνες και ύστερα τα μανιτάρια στο ταψί.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα. Βράζουμε το νερό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα τις νιφάδες της πατάτας σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά και αφήνουμε το μίγμα.
Βάζουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει το αλεύρι ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μίγμα της πατάτας ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.
Βράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει και προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Την ανακατεύουμε καλά και την απλώνουμε στο φαγητό.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου.
Ραβανί
Υλικά:
- 300 γρ.σιμιγδάλι ψιλό
- 150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γρ. ινδοκάρυδο τριμμένο
- 300 ml χυμός πορτοκαλιού
- 150 ml ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. baking powder
- 1πρέζα αλάτι
- 100 γρ. αμύγδαλα λευκά
- 150 γρ. ζάχαρη
- Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Για το σιρόπι
- 800 ml νερό
- 800 γρ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Φλούδα 1 πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι ψιλό, το σιμιγδάλι χοντρό, το ινδοκάρυδο, το αλάτι και το baking powder.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και χτυπάμε για 2-3 λεπτά με το σύρμα.
Έπειτα, προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα το στερεό μείγμα και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως.
Στη συνέχεια, λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα του ραβανί. Τοποθετούμε τα αμύγδαλα συμμετρικά, υπολογίζοντας που θα κοπεί το κάθε κομμάτι ώστε να έχει από ένα αμύγδαλο.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C
Μέχρι να ψηθεί, βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 8-10 λεπτά.
Μόλις ψηθεί το ραβανί, το περιχύνουμε με το μισό σιρόπι και το ψήνουμε για 5 λεπτά.
Τέλος, περιχύνουμε και με το υπόλοιπο σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει και να κρυώσει καλά.
Χορτόσουπα
Υλικά:
- 4 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 3/4 κιλού πατάτες
- 2-3 κρεμμύδια
- 4-5 καρότα
- 1 ρίζα σέλινο
- 3/4 κιλού ντομάτες ώριμες
- 10 φλιτζάνια νερό
- 1 κουταλιά χονδρό αλάτι
- λίγο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αρχικά, καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά.
Έπειτα, προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί για λίγο προσθέτουμε και τα λαχανικά, να βράσουν για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζουμε και το αλάτι.
Αφήνουμε να βράσουν 3/4 της ώρας, ύστερα κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και περνάμε τα λαχανικά από τη μηχανή του πουρέ.
Τέλος, βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο πιπέρι, λιώνουμε τη φυτίνη σε ένα τηγανάκι και την προσθέτουμε.
Σαλάτα ζυμαρικών
Υλικά:
- 500 gr βίδες βρασμένες και στραγγισμένες
- 8 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες
- 2 κουταλιές της σούπας κάππαρη
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
- 1 πακέτο 200 gr τυρί κρέμα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1/4 κούπας balsamico
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελιές & φύλλα βασιλικού για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Αρχικά, ανακατεύουμε σ ένα μπολ τις βίδες, τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη, το βασιλικό και την Philadelphia.
Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο, το balsamico, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνουμε τη σαλάτα ζυμαρικών.
Τέλος, γαρνίρουμε με ελιές και φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε τη σαλάτα κρύα.
Πίτσα:
Υλικά:
Για ζύμη:
- 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 κομμάτι μαγιά σαν αμύγδαλο
- 1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη
- 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
- αλεύρι σκληρό (όσο πάρει)
Για τη γέμιση:
- Κρεμμύδια ξερά
- Μανιτάρια
- Ντομάτα φρέσκια κομμένη
- Πιπεριά πράσινη
Εκτέλεση:
Το πρώτο μας βήμα είναι να λιώσουμε στο νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και να ρίξουμε σταδιακά το αλεύρι.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης, έως ότου γίνει μαλακή. Όταν η ζύμη αρχίζει να ξεκολλάει από τα χέρια μας τότε είναι έτοιμη.
Έπειτα, σοτάρουμε με λίγο λάδι τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και την τοποθετούμε στο ταψί. Την τρυπάμε με το πιρούνι για να μην φουσκώσει και την αλείφουμε με λάδι και κέτσαπ.
Ρίχνουμε έπειτα τη σάλτσα που φτιάξαμε και στη συνέχεια τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές ροδέλες και τις ελιές καθαρισμένες.
Τέλος, ραντίζουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, για 25 λεπτά περίπου.
Γαριδομακαρονάδα
Υλικά:
- 500 γρ. ζυμαρικά όπως σπαγγέτι,
- 1 κιλό γαρίδες
- 5 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος, προαιρετικά
- 1 σκελίδα σκόρδου ή 1 κ.γλυκού πολτό σκόρδου
- 2 φλ. σάλτσα ντομάτας
- 10 ντοματίνια
- 1/2 φλ. άσπρο κρασί
- Καυτερή πιπεριά προαιρετικά και όσο σας αρέσει
- Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για πασπάλισμα
- Αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση:
Αρχικά, καθαρίζουμε τιε γαρίδες. Αφαιρούμε το κέλυφος από το σώμα αλλά αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά.
Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες και από τις δύο πλευρές για πολύ λίγο ώσπου να πάρουν ένα ελαφρώς πορτοκαλί χρώμα και τις βγάζουμε στην άκρη.
Έπειτα, στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Ακόμη, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πράσο και το σκόρδο.
Ύστερα, προσθέτουμε τα ντοματίνια και σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, την καυτερή πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη.
Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και αφήνουμε την σάλτσα να βράσει και να δέσει. 5 λεπτά πριν την κατεβάσουμε προσθέτουμε τις γαρίδες. Προαιρετικά και αφού το κατεβάσουμε, μπορούμε να ρίξουμε τριμμένη φέτα.
Τέλος, βράζουμε τα, τα στραγγίζουμε και τους ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα, την ρίχνουμε στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και τρίβουμε πιπέρι.
Συμπερασματικά, μπορείτε να τροποποιήσετε τα αγαπημένα σας εδέσματα σε νηστίσιμα αντικαθιστώντας κάποια υλικά έτσι ώστε κατά την περίοδο της σαρακοστής να μην αισθανθείτε κάποια στέρηση. Εμείς σας παρουσιάσαμε μόνο μερικές ιδέες, οι δυνατότητες σας όμως είναι πολλές!
Κάλλια Γιαννιτσοπούλου,
Κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος