Απλή μη Τοξική Βρογχοκήλη (Διάχυτη και Πολυοζώδης)
ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ – ΔΙΑΓΝΩΣΗ
- Μπορεί να οφείλεται σε έλλειμμα ιωδίου, συγγενή διαταραχή της παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών, λήψη τροφών ή φαρμάκων που έχουν ‘βρογχοκηλογόνο’ δράση (π.χ. λίθιο, p-αμινοσαλυκιλικό οξύ, αμινογλουτεθιμίδη, σουλφοναμίδες, φαινυλοβουταζόνη)
-
- Παρατηρείται η παρουσία διόγκωσης στην περιοχή του τραχήλου, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί δύσπνοια και εισπνευστικός συριγμός (λόγω πίεσης της τραχείας) ή δυσφαγία (λόγω πίεσης του οισοφάγου)
- Η διάγνωση τίθεται με την βοήθεια του υπερηχογραφήματος με το οποίο είναι δυνατή η εκτίμηση του μεγέθους του θυρεοειδούς αδένα και η αναγνώριση τυχόν όζων εντός του θυρεοειδικού παρεγχύματος. Για τον προσδιορισμό της έκτασης της κατάδυσης εντός του ανώτερου μεσοθωρακίου (σε περιπτώσεις καταδυόμενης βρογχοκήλης) είναι πιθανόν να χρειαστεί να γίνει αξονική (σπανιότερα μαγνητική) τομογραφία (σπάνια). Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία εντούτοις δεν αποτελούν τις απεικονιστικές εξετάσεις πρώτης εκλογής (προτιμάται πάντα το υπερηχογράφημα).
ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
- Κακοήθεις όγκοι του θυρεοειδούς (περιλαμβάνονται τα λεμφώματα)
- Θυρεοειδίτιδες
-
- Υποξεία
- Θυρεοειδίτιδα Riedel (ξυλώδης υφή αδένα)
- Οξεία πυώδης (εξαιρετικά σπάνια)
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
- Ενδείξεις χειρουργικής επέμβασης: η ύπαρξη πιεστικών φαινομένων επί της τραχείας και σπανιότερα επί του οισοφάγου, η παρουσία όζων ύποπτων για την ύπαρξη καρκίνου (υποψία με βάση τους ηχομορφολογικούς ή τους κλινικούς τους χαρακτήρες [π.χ. ξυλώδης σκληρή υφή] ή λόγω ταχείας αύξησης του μεγέθους ενός όζου) καθώς επίσης και αισθητικοί λόγοι (σε μεγάλου βαθμού [ορατή] διόγκωση του θυρεοειδούς)
-
- Σε περίπτωση μεγάλου βαθμού πίεσης της τραχείας η διασωλήνωση αυτής μπορεί να είναι δύσκολη