Τί είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;
Πιθανά συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας είναι:
– Βρογχοκήλη (διογκωμένος θυρεοειδής)
– Υπογονιμότητα
– Διαταραχές περιόδου
– Τριχόπτωση
– Ξηροδερμία
– Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού όπως κόπωση, μικρή αύξηση στο βάρος ή δυσκολία στην απώλεια βάρους, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στο κρύο,διαταραχή στη μνήμη και την συγκέντρωση.
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι, το ανοσοποιητικό μας σύστημα που φυσιολογικά μας προστατεύει από παθήσεις, στην περίπτωση αυτή αρχίζει να παράγει αντισώματα που επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα. Ο «τραυματισμένος» θυρεοειδής δυσκολεύεται στην προσπάθεια του να παράγει τις ορμόνες του και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό. Υποθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν μπορεί να παράγει αρκετές ορμόνες ώστε να καλύψει τις ανάγκες του σώματος. Η θυρεοειδίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία υποθυροειδισμού στις ανεπτυγμένες χώρες. Μπορεί να συμβεί στον καθένα, αλλά είναι πιο συχνή στις γυναίκες και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδούς, αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό σιγά- σιγά, πολλές φορές μετά από χρόνια. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑΣ HASHIMOTO;
Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό πάθησης του θυρεοειδους ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να δείτε ενδοκρινολόγο. Στο ιατρείο θα πρέπει αρχικά να γίνει κλινική εξέταση και μετά να γίνουν εξετάσεις αίματος που θα επιβεβαιώσουν την διάγνωση. Εκτός από τις ορμόνες του θυρεοειδούς, θα πρέπει να γίνει έλεγχος για αντισώματα εναντίον του θυρεοειδούς. Αν έχετε θυρεοειδίτιδα Hashimoto τα αντισώματα θα είναι αυξημένα.
Η ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ HASHIMOTO ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Αν έχετε θυρεοειδίτιδα αλλά η λειτουργία του θυρεοειδούς σας είναι φυσιολογική, δεν χρειάζεται θεραπεία υποκατάστασης με ορμόνη θυρεοειδούς. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται παρακολούθηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς σε τακτά διαστήματα, τουλάχιστον μια φορά το χρονό, καθώς υποθυρεοειδισμός μπορεί να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου. Ο ιατρός σας μπορεί αν σας συστήσει κάποια συμπληρώματα διατροφής, όπως το σελήνιο, που μπορούν να βοηθήσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.
Αν έχετε υποθυρεοειδισμό λόγω της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, θα πρέπει να πάρετε θεραπεία υποκατάστασης με ορμόνη θυρεοειδούς (θυροξίνη) γιατί, χωρίς θεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία όπως:
- Διαταραχές στη λειτουργία της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια
- Διαταραχές στη διάθεση, κατάθλιψη, διαταραχή στη σεξουαλική λειτουργία, διαταραχή στη μνήμη
- Γενετικές ανωμαλίες και διαταραχή στην νοητική ανάπτυξη του εμβρύου αν ο υποθυρεοειδισμός δεν θεραπευθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η συνθετική θυροξίνη είναι ίδια με αυτή που παράγει ο θυρεοειδής. Παίρνοντας ένα χάπι κάθε πρωί μπορούμε να αποκαταστήσουμε τα φυσιολογικά επίπεδα ορμονών στο αίμα. Η θεραπεία αυτή συνήθως χρειάζεται για το υπόλοιπο της ζωής αλλά μπορεί η δοσολογία να αλλάξει κατά διαστήματα, ιδιαίτερα σε περίοδο εγκυμοσύνης. Δεν θα πρέπει να σταματήσετε το χάπι ή να αλλάξετε τη δόση ή τον τύπο του χαπιού αν δεν σας το συστήσει ο ιατρός σας.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;
Αν έχετε θυρεοειδίτιδα θα πρέπει να παρακολουθείτε τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας συχνά για να αποφύγετε την ανάπτυξη υποθυρεοειδισμού. Αν χρειάζεστε θεραπεία, θα πρέπει να βλέπετε τον ενδοκρινολόγο σας σε τακτά χρονικά διαστήματα για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τη σωστή θεραπεία. Αν έχετε κάποια συμπτώματα ή οικογενειακό ιστορικό πάθησης του θυρεοειδούς, θα πρέπει να κάνετε τις απαράιτητες εξετάσεις για τον έλεγχο της θυρεοειδικής σας λειτουργίας.