Πώς και γιατί προκαλείται το φούσκωμα στην κοιλιά
Το κοιλιακό φούσκωμα είναι η έκφραση που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα για να περιγράψουμε την αίσθηση διόγκωσης της κοιλιάς. Πρόκειται για μια κατάσταση που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν οφείλεται σε κάτι ανησυχητικό, ορισμένες φορές όμως μπορεί να αποδίδεται σε διαταραχής της γαστρεντερικής λειτουργίας που χρήζει διερεύνησης.
Το κοιλιακό φούσκωμα προκαλείται συνήθως από διαταραχή της φυσιολογικής κινητικότητας του εντέρου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυξημένων αερίων. Ο αέρας στο έντερο αποτελεί ένα μείγμα συστατικών που δημιουργούνται από αυξημένη κατάποση αέρα, αυξημένη παραγωγή η μειωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών εξαιτίας απόφραξης.
Τα αυξημένα αέρια προκαλούν το σύμπτωμα του φουσκώματος καθώς και αυξημένη αποβολή αερίων από τον πρωκτό η ερυγές (ρέψιμο).
Στις περιπτώσεις που η κοιλιά είναι ορατά διογκωμένη, ενώ συνοδεύεται και από κοιλιακό πόνο, είναι πιο πιθανό να υπόκειται νόσος που δημιουργεί τα συμπτώματα. Ο κοιλιακός πόνος μπορεί να ανακουφίζεται με την αποβολή αερίων η κοπράνων.
Οι αιτίες του κοιλιακού φουσκώματος
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του κοιλιακού φουσκώματος, μεταξύ των οποίων ορισμένα τρόφιμα και διαταραχές του οργανισμού:
Δίαιτα: Tο σύμπτωμα μπορεί να προκύψει κατά την περίοδο μιας δίαιτας όπου το σώμα μας χρειάζεται αρκετό καιρό για να διασπάσει και να αποβάλλει λίπος. Υπάρχουν όμως και ορισμένα τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα, όπως τα φασόλια, οι ωμές σαλάτες, το κουνουπίδι και τα λάχανα, απλώς διότι έχουν τη δυνατότητα αυξημένης παραγωγής αεριών.
Ευερέθιστο έντερο: Είναι μια συνηθισμένη διαταραχή που οι ασθενείς έχουν επεισόδια εναλλαγής δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Το κοιλιακό φούσκωμα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του συμπτώματα.
Κατάποση αέρα: Η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων αέρα συνδέεται με πρόβλημα απορρόφησης η αποβολής του από το έντερο. Το αποτέλεσμα είναι να μένει στο σώμα και να δημιουργεί το αίσθημα των φουσκωμάτων. Οι αιτίες που συνδέονται με την αυξημένη κατάποση αέρα είναι το άγχος, η νευρικότητα, το “γρήγορο” φαγητό, τα αναψυκτικά, η κατάποση με καλαμάκι και το μάσημα μαστίχας.
Δυσκοιλιότητα: Χαρακτηρίζεται με μείωση της συχνότητας των κενώσεων και μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.
Μερική απόφραξη εντέρου: Μια απόφραξη σε κάποιο σημείο του εντέρου μπορεί να εμποδίσει τη μεταφορά τροφής και να οδηγήσει σε φούσκωμα.
Σύνδρομο δυσαπορρόφησης: Ένα άλλο αίτιο εμφάνισης του κοιλιακού φουσκώματος είναι το σύνδρομο δυσαπορρόφησης, μια σειρά από διαταραχές όπου το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει και να απορροφήσει μερικά συστατικά των τροφών. Η κοιλιοκάκη, η μη ανοχή στη λακτόζη, καθώς και άλλες δυσανεξίες σε τρόφιμα αποτελούν παραδείγματα διαταραχών που προκαλούν αντίστοιχα συμπτώματα.
Έμμηνη ρύση: Το φούσκωμα είναι συχνό σε γυναίκες στην περίοδο της έμμηνης ρύσης, ενώ μπορεί να αποτελεί και σημείο του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου.
Σπανιότερα αίτια
Πολύ σπάνια το φούσκωμα μπορεί να οφείλεται σε πολύ πιο σοβαρή νόσο, οπότε και είναι αναγκαία η συμβουλή του γιατρού. Σε αυτές περιλαμβάνονται μερικές παρασιτικές λοιμώξεις που προκαλούν διατάσεις του παχέος εντέρου, ο ασκίτης – ένα υγρό που συλλέγεται μέσα στην κοιλιά ως αποτέλεσμα της ηπατικής νόσου δημιουργώντας το αίσθημα του φουσκώματος, καθώς και οι όγκοι της κοιλιάς, όπως του παγκρέατος, του ήπατος, των ωοθηκών η και αλλού.
Αντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση του κοιλιακού φουσκώματος ο ειδικός θα συστήσει μεταξύ άλλων κατανάλωση πολλών υγρών και κυρίως νερού, αποφυγή ανθρακούχων ποτών, αλκοόλ και άλατος καθώς και τη λήψη τροφών που είναι ενισχυμένες σε προβιοτικά και κάλιο.
Θα προτείνει επίσης τη μείωση των μεγάλων και υπερβολικά λιπαρών γευμάτων, τη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους, το αργό μάσημα της τροφής, την πόση αφεψημάτων με γλυκάνισο ή φασκόμηλο μετά από τα γεύματα και τον περιορισμό της τροφών που προκαλούν αύξηση αερίων, όπως γαλακτοκομικά, ρεβίθια, φασόλια κ.ά. ανάλογα πάντα την περίπτωση.
Παθολόγος – Διαβητολόγος