Θυρεοειδικά αντισώματα και εγκυμοσύνη |
Γυναίκες με φυσιολογικές τιμές θυρεοειδικών ορμονών (Τ3 & Τ4) αλλά με αυξημένα επίπεδα θυρεοειδικών αντισωμάτων παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα αποβολών .
Συγκεκριμένα, αναφέρεται διπλάσια συχνότητα αυτόματων αποβολών στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης μεταξύ γυναικών με αυξημένα αντισώμτα (antiTPO ή antiTg) σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν αρνητικά αντισώματα. Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί ότι η παρουσία των αντισωμάτων αυτών στο 1ο τρίμηνο δεν σχετίζεται με τα αντισώματα έναντι της καρδιολιπίνης τα οποία είναι γνωστό ότι ευθύνονται για καθ΄ έξιν αποβολές.
Αυξημένη συχνότητα αποβολών παρουσιάζουν και οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα antiTPO και οι οποίες μένουν έγκυες με υποβοηθούμενη γονιμοποίηση, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι η παρουσία των αντισωμάτων αυτών δε φαίνεται να επηρεάζει τη συλλήψη.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η χορήγηση θυροξίνης στις γυναίκες αυτές είναι μάλλον ευεργετική. Η σύγκριση μεταξύ γυναικών με αυξημένα αντισώματα antiTPO που έλαβαν θυροξίνη και γυναικών που δεν έλαβαν έδειξε ότι η συχνότητα αποβολών είναι 3.5% στην πρώτη ομάδα και 13.8% στη δεύτερη ομάδα. Το ποσοτό των αποβολών στην ομάδα των γυναικών που έλαβαν θυροξίνη ήταν πολύ κοντά στο ποσοστό αποβολών που είχαν γυναίκες με αρνητικά αντισώματα (2.4%).
Η χορήγηση θυροξίνης είχε ευργετικά αποτελέσματα και στους πρόωρους τοκετούς καθώς 7%των γυναικών που έλαβαν θεραπεία είχαν πρόωρους τοκετούς σε σύγκριση με το 22.4% των γυναικών που δεν έλαβαν θεραπεία. Είναι αμφίβολο αν το ευεργετικό αυτό αποτέλεσμα της χορήγησης θυροξίνης έχει εφαρμογή και στις έγκυες από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και αυτό πιθανόν να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες αυτές έχουν και άλλους παράγοντες υπογονιμότητας πέραν του θυρεοειδούς. Έχει επίσης προταθεί η χορήγηση ενδοφλέβιας ανοσοσφαιρίνης IVIG.
Ένα άλλος κίνδυνος που υπάρχει με τις γυναίκες που έχουν θετικά αντισώματα είναι η ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υποκλινικού υποθυρεοειδισμού. Αναφέρεται ότι περίπου το 20% των γυναικών με θετικά αντισώματα θα αναπτύξουν υποκλινικό υποθυρεοειδισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ενδέχεται η παρουσία των αντισωμάτων να σχετίζεται και με αυξημένο κίνδυνο περιγεννητικής θνησιμότητας (τριπλάσιος κίνδυνος για όσες έχουν θετικά αντισώματα) και μεγάλων για την ηλικία νεογνών.
Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η χορήγηση θυροξίνης σε γυναίκες με θετικά antiTPO αντισώματα είναι ευεργετική παρόλο που χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι μια γυναίκα που λαμβάνει θυροξίνη στην εγκυμοσύνη χρειάζεται συχνό έλεγχο του επιπέδου των θυρεοειδικών ορμονών.