Τα μέρη του λεμφικού συστήματος είναι:

Facebooktwitterpinterest
    • Η λέμφος: Ένα διαυγές ή straw-colored υγρό που αποτελείται από νερό, large molecules πρωτεΐνες, άλατα και άχρηστα προϊόντα (πχ: νεκρά κύτταρα).
    • Τα λεμφικά τριχοειδή: Πολύ μικρά αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα τα οποία είναι το πρώτο σημείο συλλογής της λέμφου.
    • Προ-συλλεκτικά αγγεία: Αυτά τα αγγεία είναι μεγαλύτερα σε διάμετρο από τα τριχοειδή και βρίσκονται πιο βαθιά στους ιστούς.

  • Συλλεκτικά αγγεία: Είναι πιο μεγάλα αγγεία από τα pre-collector αγγεία και βρίσκονται αρκετά βαθιά μέσα στο σώμα.
  • Λεμφαδένες: Οι λεμφαδένες ποικίλλουν σε μέγεθος, από 1mm μέχρι 25mm, περίπου το μέγεθος ενός αμυγδάλου. Υπάρχουν περίπου 600 λεμφαδένες διασκορπισμένοι στον κορμό και μερικοί από αυτούς βρίσκονται αρκετά βαθιά, ενώ άλλοι πιο επιφανειακά. Ξεκινούν στην περιοχή του αυχένα (αυχενικοί λεμφαδένες) και συνεχίζουν προς τα κάτω στη μασχάλη (μασχαλιαίοι λεμφαδένες) και στη βουβωνική περιοχή (βουβωνικοί λεμφαδένες). Μερικοί είναι μεμονωμένοι, ενώ άλλοι βρίσκονται ομαδοποιημένοι.
    Το πιο επιφανειακό στρώμα των λεμφαδένων αποτελείται από πυκνά τοποθετημένα διατεταγμένα λεμφοκύτταρα τα οποία ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα αν χρειαστεί. Τα λεμφοκύτταρα αποτελούνται από διάφορους τύπους λευκοκυττάρων που είναι αναγκαία στην προστασία του σώματος από φλεγμονές.
  • Λεμφικοί πόροι: Είναι τα μεγαλύτερα σε διάμετρο αγγεία που αντλούν τη λέμφο προς την αριστερή και τη δεξιά υποκλείδια φλέβα στο επίπεδο των ώμων και του αυχένα.

Παράγοντες άντλησης λέμφου


Ενώ το κυκλοφορικό σύστημα βασίζεται στη διαρκή αντλία της καρδιάς, το λεμφικό σύστημα βασίζεται σε άλλους παράγοντες προκειμένου να επιτευχθεί η διαρκής άντληση. Αυτοί είναι:

  • Η βαρύτητα
  • Αλλαγές της πίεσης μέσα στους ιστούς που ωθούν τη λέμφο προς τα αγγεία.
  • Λείοι μύες στα τοιχώματα των μεγαλύτερων λεμφικών προ-συλλεκτικών και συλλεκτικών αγγείων, οι οποίοι συστέλλονται και σπρώχνουν τη λέμφο κεντρικά με τη βοήθεια των βαλβίδων.
  • Σύσπαση των γύρω δομών όπως αρτηρίες και μύες που συμπιέζουν τα λεμφικά αγγεία και ωθούν τη λέμφο κεντρικά.

Μέσα στα λεμφικά αγγεία, οι βαλβίδες και οι μύες συμβάλλουν στην κίνηση του υγρού προς τα μεγαλύτερα συλλεκτικά αγγεία και στη συνέχεια προς τους λεμφαδενες.

Ο ρόλος του Λεμφικού Συστήματος είναι:

  • Η καταπολέμηση της μόλυνσης. Αυτό επιτυγχάνεται με:

Παραγωγή και αποθήκευση λευκοκυττάρων
Φιλτράρισμα των αντιγόνων (ξένα σώματα) και εκκίνηση της διαδικασίας καταστροφής και απομάκρυνσης τους,
Η πρωταρχική λειτουργία του λεμφικού συστήματος και του δικτύου λεμφικών αγγείων και lymph nodes είναι η προστασία του σώματος ενάντια στην είσοδο ξένων μικροοργανισμών όπως βακτήρια, μύκητες και ιοί. Όταν οι μικροοργανισμοί αυτοί εισβάλουν στο σώμα, εισέρχονται στο λεμφικό σύστημα το οποίο δρα ως ασπίδα, αιχμαλωτίζοντας, καταστρέφοντας και απομακρύνοντας τους. Εξειδικευμένα λευκά κύτταρα που ονομάζονται λεμφοκύτταρα βρίσκονται στην αλυσίδα των λεμφαδένων σε όλο το σώμα και είναι υπεύθυνα για την κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των ξένων μικροοργανισμών.

  • Η Ομοιόσταση. Αυτό επιτυγχάνεται με:

Διατηρεί το επίπεδο υγρού σε σταθερή κατάσταση στους ιστούς απομακρύνοντας το παραπάνω υγρό.
Αντλεί λίπος, πρωτεΐνες και άλλα προϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού από τους ιστούς πίσω στο κυκλοφορικό σύστημα.

Το λεμφικό σύστημα είναι επίσης σημαντικό στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος φιλτράροντας, συλλέγοντας και επιστρέφοντας το επιπλέον λεμφικό υγρό, που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, λεμφοκύτταρα και άλατα πίσω στην κυκλοφορία του αίματος.

Η λειτουργία του λεμφικού συστήματος


Το λεμφικό σύστημα είναι σύστημα μιας κατεύθυνσης, στο οποίο το υγρό αντλείται από τους ιστούς ξεκινώντας κάτω από το δέρμα και καταλήγοντας στις υποκλείδιες φλέβες για τη μεταφορά του στη άνω κοίλη φλέβα (μεγάλο φλεβικό αγγείο που επιστρέφει το αίμα στην καρδιά). Οι βαλβίδες που υπάρχουν στα λεμφικά αγγεία εμποδίζουν το υγρό να κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση. Η διαδικασία ξεκινά όταν το υγρό από το αίμα των αρτηριακών τριχοειδών (τα μικρότερα αγγείο του αρτηριακού συστήματος) περνάει στον μεσοκυττάριο χώρο (χώρος ανάμεσα στα κύτταρα και τους ιστούς) σε όλο το σώμα και παρέχει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα. Οι αλλαγές στην πίεση στους γύρω ιστούς αναγκάζει το μεγαλύτερο μέρος του υγρού (80-90%) και τα άχρηστα προϊόντα να επαναπορροφηθούν στα τριχοειδή των φλεβών και να μεταφερθούν πίσω προς την καρδιά. Το 10-20% που απομένει αναγκάζεται προς τα λεμφικά τριχοειδή όπου αντλείται μέσω των βαλβίδων και της σύσπασης των αγγείων σε μια σειρά αυξανόμενης διαμέτρου αγγεία, προς τους λεμφαδένες και τελικά στις μεγάλες υποκλείδιες φλέβες που μεταφέρουν το αίμα πίσω προς την καρδιά.
Με αυτό τον τρόπο, μέσα από ένα πολύπλοκο σύστημα πίεσης που δημιουργείται από το φιλτράρισμα (απομάκρυνση άχρηστων υπο-προϊόντων του κυτταρικού μεταβολισμού) και την επαναπορρόφηση, το επίπεδο του μεσοκυττάριου υγρού στους ιστούς του σώματος παραμένει σε σταθερό επίπεδο. Η συνεχής εναπόθεση υγρού από τα αρτηριακά τριχοειδή αντισταθμίζεται από τη συνεχή ροή του υγρού προς τα φλεβικά και λεμφικά τριχοειδή και έτσι προλαμβάνεται η συσσώρευση του υγρού στους ιστούς (οίδημα). Η διαταραχή αυτής της ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει στη συλλογή υγρού στους ιστούς που ονομάζεται λεμφοίδημα.

http://www.uhl.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.