«Υγεία για Όλους»: Μέσα σε ένα μήνα εμβολιάστηκαν 499 παιδιά για ιλαρά
Ακολουθεί εμβολιασμός παιδιών σε Μεσσηνία.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημία ιλαράς που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα κρούουν τα μέλη της δράσης «Υγεία για Όλους», τονίζοντας πως η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος και η μόνη αποτελεσματική προστασία είναι ο πλήρης εμβολιασμός, δηλαδή ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Σε μία προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου τα μέλη του Προγράμματος «Υγεία για Όλους» πραγματοποιούν δωρεάν εμβολιασμούς σε παιδιά σε όλη την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα μήνα οι εθελοντές της δράσης «Υγεία για Όλους» εμβολίασαν 499 παιδιά με το εμβόλιο κατά της ιλαράς, το οποίο είναι ικανό να θωρακίσει σε ποσοστό που αγγίζει το 100%.
Συγκεκριμένα, στις 21 Απριλίου 2018 εμβολιάστηκαν 160 παιδιά Ρομά στον Ασπρόπυργο και στις 23 Απριλίου 2018 εμβολιάστηκαν 49 παιδιά Ρομά στο Μεσολόγγι. Στις 28 Απριλίου 2018 εμβολιάστηκαν 160 παιδιά προσφύγων και στις 5 Μαίου 2018 εμβολιάστηκαν 130 παιδιά προσφύγων στο camp Θερμοπυλών. Τα παιδιά εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια ιλαράς-ερυθράς -παρωτίτιδας, ηπατίτιδας Β και διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη-πολιομυελίτιδας.
«Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος γιατί ο ιός της ιλαράς μεταδίδεται με άμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις του αναπνευστικού ή αερογενώς μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που διασπείρονται από ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα, της αναπνοής ή του πτερνίσματος» δηλώνει ο καθηγητής Παιδιατρικής, Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» Γιώργος Χρούσος, τονίζοντας ότι η ευρεία διασπορά της νόσου γίνεται σε θύλακες πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως είναι οι Ρομά. Μάλιστα το 71,4% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στη χώρα μας ήταν Έλληνες Ρομά (1.263 περιστατικά) και τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν σε παιδιά ηλικίας έως 14 ετών (89,1%).
Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν, καθώς δεν υπάρχει ειδικό φάρμακο για τη θεραπεία της ιλαράς. Γι’ αυτό το Πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» θα πραγματοποιήσει στις 25 Μαίου 2018 παιδιατρικό έλεγχο και εμβολιασμό παιδιών στο Δήμο Μεσσήνης (στο Κέντρο Υγείας/ΠΕΔΥ Μεσσήνης) και σε δύο καταυλισμούς στην Καλαμάτα.
Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και την Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Ο εμβολιασμός παιδιών Ρομά θα συνεχιστεί στις 27 Μαίου 2018 στο Δήμο Οιχαλίας (στο Κέντρο Υγείας/ΠΕΔΥ Μελιγαλά).
Όπως σημειώνει ο κ. Χρούσος, «ο εμβολιασμός σώζει ζωές, αν αναλογιστούμε πως δύο από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της ιλαράς είναι η εγκεφαλίτιδα και η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα. Εκτιμάται ότι ένα στα 1.000 κρούσματα θα εμφανίσει εγκεφαλίτιδα η οποία συχνά καταλήγει σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, ενώ η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα είναι μεν πιο σπάνια αλλά θανατηφόρα εκφυλιστική πανεγκεφαλίτιδα, η οποία μπορεί να εμφανιστεί 7 έως 10 χρόνια μετά τη λοίμωξη».