HealthWorld 2018, δεύτερη ημέρα εργασιών του συνεδρίου:

Facebooktwitterpinterest

Ο ασθενής στο κέντρο αποφάσεων και σχεδιασμών στην μεταμνημονιακή εποχή

Mε επιτυχία έκλεισε τις εργασίες του το 17ο Ετήσιο Συνέδριο HealthWorld, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Ξενοδοχείο Αθήναιον Ιντερκοντινένταλ, Δευτέρα και Τρίτη, 11 και 12 Ιουνίου. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), της European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) και της MEDTECH Europe.

Θέμα του συνεδρίου τη φετινή χρονιά ήταν “Η Υγεία στη Μετα-μνημόνιο εποχή” και όπως φάνηκε ήταν ένας επιτυχημένος τίτλος στη χρονική στιγμή που η χώρα πλησιάζει στην έξοδο από τα μνημόνια και  έδωσε το έναυσμα για πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις γύρω από χρόνια προβλήματα στο χώρο της υγείας, αλλά και για τις νέες προκλήσεις που δημιουργήθηκαν μέσα στα χρόνια του μνημονίου. Εδωσε αφορμή επίσης, για προβηματισμούς και τοποθετήσεις με κοινό τόπο την ανάγκη χάραξης ενός οδικού χάρτη από τώρα για την επόμενη μέρα στο χώρο της Υγείας, με πολιτικές που θα ενθαρρύνουν ένα σταθερό περιβάλλον τοσο για τον ασθενή και τις παρεχόμενες σε αυτόν υπηρεσίες, όπως και για το επιχειρηματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δρουν εταιρίες του χώρου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεόδωρος Λιακόπουλος, μιλώντας  στην εισαγωγή των εργασιών του συνεδρίου την δεύτερη μέρα,  τόνισε, ότι μετά από 8 χρόνια συνεχούς ύφεσης και περικοπών στο χώρο της υγείας, έφτασε η ώρα στη μετα-Μνημόνιο εποχή να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας βασισμένο στην εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας, στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία. Έμφαση έδωσε επίσης, στην μείωση εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης, όχι μόνο της τιμής αλλά και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους ασθενείς και υλικού εξοπλισμού  και τόνισε την ανάγκη επαναξιολογισης όλων των παραπάνω.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, μίλησε μεταξύ άλλων για το μόνιμο και δυναμικά εξελισσόμενο διακύβευμα της ισορροπίας ανάμεσα στην πρόσβαση στην καινοτομία και στην συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Χαρακτηριστικά είπε, «…αποτελεί μια πρόκληση για όλα τα υγειονομικά συστήματα παγκόσμια. Μια πρόκληση που η χώρα μας για πολλά χρόνια δεν είχε την δυνατότητα να ανταποκριθεί εξαιτίας των σοβαρών θεσμικών ελλειμμάτων στα πεδία της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης. Διανύουμε την περίοδο εκείνη που είμαστε σε θέση, ως Υπουργείο Υγείας, να ισχυριστούμε πως έχουμε ήδη δρομολογήσει θεσμικά και πραγματολογικά την κάλυψη των ελλειμάτων αυτών» Ο Γενικός Γραμματέας Υγείας, έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στον σταθερό στόχο του Υπουργείου, της ενδυνάμωσης του κράτους πρόνοιας και άρσης των ανισοτήτων στην κοινωνία.

Ακολούθησε μία ευαίσθητη συζήτηση ανάμεσα στους Andrew PowrieSmith, Director of Communications της EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάκη Παπαταξιάρχη, με κεντρικό θέμα τη σημασία της συμμετοχής των ασθενών στα κέντρα λήψης απόφάσεων και στη χάραξη πολιτικής στο χώρο της υγείας. Όπως τόνισε ο Andrew Powrie-Smith, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψην την οπτική των προβλημάτων όπως ο ασθενής τα αντιλαμβάνεται και να ενσωματοσουμε τις θέσεις αυτές στη στρατηγική και πολιτικές που αναπτύσσονται στην Ευρωπαική Ένωση για την Υγεία και την φαρμακευτική πολιτική.

Στην ενότητα με θέμα “Οι Ιατροασφαλιστικές Συμβάσεις ως Μέσο Ελέγχου του Κόστους των Υπηρεσιών Υγείας” παρουσίασε την τοποθέτησή του ο Κωνσταντίνος Κρεμαλής, Ομότιμος Καθηγητής, Πρόεδρος Επιτροπής Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Συγκεκριμένα μίλησε για  τις συνεργασίες µεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και προµηθευτών υπηρεσιών ή αγαθών υγείας µε σκοπό την έναντι τυποποιηµένου ασφαλίστρου παραγωγή και διανοµή των αναγκαίων υγειονοµικών φροντίδων και εξοπλισµού µε έλεγχο του κόστους µέσα από συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισµού. Πρόκειται, όπως είπε, για την εφαρµογή και στη χώρα µας των αµερικανικής προέλευσης προγραµµάτων αυτοδιοικούµενης και κατά κεφαλή χρηµατοδοτούµενης παροχής υγειονοµικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών (managed health care capitation programs), των λεγόµενων Οργανισµών ∆ιατήρησης της Υγείας (HMO’s – Health Maintenance Organizations).

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής Φθιώτιδος, Τοµεάρχης Οικονοµικών της Νέας ∆ηµοκρατία και πρ. Aναπληρωτής Υπουργός Οικονοµικών ανέπτυξε τα επόμενα βήματα που χρειάζονται να γίνουν άμεσα στο χώρο της υγείας, ενώ  κλείνοντας την ομιλία του χαρακτηριστικά είπε:
“Θέλω  να καταθέσω την πεποίθησή μου ότι η χώρα μας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις, ιστορικές, περιβαλλοντικές, γεωγραφικές και πρωτίστως επιστημονικές, για να καταστεί κέντρο παροχής υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, σε συνδυασμό βεβαίως με πανεπιστημιακά ιδρύματα, κρατικά και μη κρατικά, υψηλής ποιότητας. Το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει. Ζητείται όραμα, στρατηγικό σχέδιο και προ παντός πίστη στις δυνατότητες και την προοπτική της πατρίδας και των πολιτών της .Ο βαθμός επιτυχίας αυτού του μείζονος εθνικού στόχου εξαρτάται από εμάς.”

Ο Chris Allen, Director General της Οικονομικής Επιτροπής στην Αθήνα (ECFIN), έκανε αναφορά, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη ανάπτυξης συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τη δυναμική βελτίωσης της ανταγωνιστικότητα της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας, την ανάπτυξη δυναμικής του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα. Στην τελευταία παράμετρο μάλιστα, τόνισε ιδιαίτερα τις δυνατότητες της Ελλάδας στον τομέα αυτό, απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα της χώρας όπως το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό, τις υπάρχουσες υποδομές στο χώρο της υγείας, και τις ανταγωνιστικές τιμές στο κομμάτι των ιατρικών επεμβάσεων.
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο και τους ομιλητές μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ακολουθούν οι σπόνσορες της εκδήλωσης:
Major Sponsors: Janssen-Cilag Pharmaceutical, Johnson & Johnson Medical Devices Companies
Sponsors: Astra Zeneca, Bristol-Myers Squibb, GE Healthcare, Pfizer Hellas
Suporters: Abbott, abbvie, AMGEN, GILEAD, Medtronic, Merck, MSD, Roche, SANOFI, Shire, SOFMEDICA
Contributors: BARD, GSK, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-Lilly, Piraeus Insurance Agency
Communication Sponsors: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, FREE SUNDAY, All About Health, Ασφαλιστικό Marketing, Business Partners
Online Communication Sponsors: BNB Daily, Capital Health, CNN Greece, EMEA.gr, health view, HEALTH Web, Ιάτωρ, iatrika ΝΕΑ, iatronet, INSURANCE DAILY NEWS, MEDICAL Management, medlabnews.gr, onmed.gr, stogiatro.gr, Το Αύριο της Υγείας
TV Sponsor: SBC TV
Xoρηγός App & Video Webcasting: ΜDATA

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.