Θόρυβος και επιπτώσεις στην ακοή!
Αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη εμπειρία στους περισσότερους ανθρώπους ο παροδικός ακουστικός τραυματισμός ή η μείωση της ακοής μετά από έκθεση σε έντονο θόρυβο. Η ήπια βαρηκοΐα ή οι εμβοές που μπορεί να προκληθούν από ένα οξύ ακουστικό τραυματισμό, συνήθως υποχωρούν. Ο επαναλαμβανόμενος όμως τέτοιος τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες με αποτέλεσμα συνήθως την εμφάνιση βαρηκοΐας .
Η βλάβη στην ακοή συνίσταται στην προοδευτική μείωση της ακοής που συνοδεύεται συνήθως από εμβοές.
Βλάβη στην ακοή γενικά δεν εμφανίζεται για έκθεση ατόμου σε Leq <75 dB(A) (8ωρο). Δεν αναμένεται βλάβη στην ακοή για την πλειοψηφία των ατόμων που εκτίθενται σε περιβαλλοντικό θόρυβο Leq <70 dB(A) (24ωρο) ακόμα και αν εκτίθενται για όλη τη ζωή τους.
Η αντίληψη του λόγου μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τον θόρυβο. Πιο συγκεκριμένα για να είναι καταληπτή η ομιλία θα πρέπει να διαφέρει από το υπάρχοντα θόρυβο κατά 10 dB(A).
Η στάθμη συνήθους ομιλίας είναι 50 dB(A). Όταν ο θόρυβος στο περιβάλλον είναι μέχρι 55 dB(A) η αντίληψη του λόγου είναι αρκετά σαφής. Σε περιπτώσεις που το υπόβαθρο θορύβου είναι αυξημένο μπορεί να χρειαστεί οι συνομιλητές να πλησιάσουν μεταξύ τους , να αυξήσουν την ένταση της ομιλίας τους κλπ.
Η αντίληψη της ομιλίας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε χώρους διδασκαλίας, σε περιπτώσεις ατόμων με προβλήματα ακοής κλπ.
Η θεραπεία είναι προληπτική μιας και η βλάβη είναι μη αντιστρεπτή.
Περιορίζεται στην παροχή οδηγιών για την προφύλαξη της ακοής στους εργαζόμενους σε βιομηχανικό ή άλλο θορυβώδες περιβάλλον και ιδιαίτερα σε χώρους όπου το επίπεδο του θορύβου ξεπερνά τα 90 dB.
Ο μέγιστος επιτρεπτός θόρυβος σε απροστάτευτα αυτιά είναι 115 dB για 15 λεπτά την ημέρα. Θόρυβος άνω των 140 dB δεν είναι επιτρεπτός.
Χρήση τουλιπίου βάμβακος στο αυτί μειώνει κατά 7 dB το θόρυβο.
Καλά τοποθετημένες ωτοασπίδες ή καλύπτρες μειώνουν το θόρυβο κατά 15-30 dB, ενώ ταυτόχρονη χρήση τους πετυχαίνει διπλάσια μείωση.
Φωτογραφία τριχωτών κυττάρων ( υπεύθυνων για την ακοή στο όργανο του Corti στον κοχλία) από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Αριστερά Φυσιολογικά, δεξιά κατεστραμμένα με συνέπεια βαρηκοΐα.