Πώς να διαχειριστούμε το άγχος
Stress Free
Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στις συνθήκες του περιβάλλοντος, η οποία χρειάζεται να υπάρχει σε λογικά πλαίσια. Κινητοποιεί τον άνθρωπο ώστε να συνεχίζει την δραστηριότητά του. Όταν όμως τα επίπεδα του άγχους ξεπεράσουν κάποια όρια τότε ο άνθρωπος αποκτά προβλήματα και χάνει τη λειτουργικότητά του.
Για να επανέλθουν λοιπόν τα επίπεδα του άγχους στα φυσιολογικά τους μπορούν να πραγματοποιηθούν θεραπείες και με βελονισμό.
Πώς θα καταλάβουμε ότι υπάρχει πρόβλημα
Η διάγνωση ως ένα βαθμό μπορεί να πραγματοποιηθεί από γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας. Όταν όμως το άγχος αυξάνεται, γίνεται υπερβολικό, υπάρχει επαναλληπτικότητα ή παρατηρείται μεγάλη ένταση στην κατάσταση του ατόμου, τότε θα χρειαστεί να γίνει διάγνωση από κάποιον ειδικό επιστήμονα ψυχικής υγείας. Αφού ολοκληρωθεί σωστά η διάγνωση του άγχους καθορίζεται και η θεραπεία.
Οι θεραπείες καλό είναι να είναι ολιστικές. Η κάθε θεραπεία δηλαδή να εξειδικεύεται για τον κάθε άνθρωπο. Δεν είναι σωστό να δίνονται γενικές οδηγίες για όλους, μιας και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρειάζεται τη δική της εξατομικευμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση. Η σύσταση φαρμακευτικής αγωγής ή θεραπείας βελονισμού ή κάποιας άλλης μεθόδου που μειώνει το στρες, χρειάζεται να γίνεται μεμονωμένα για κάθε συγκεκριμένο οργανισμό ο οποίος θα πρέπει να είναι σε θέση να ολοκληρώσει αυτή τη θεραπεία.
Πώς μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός
Σύμφωνα με την Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου μπορούμε να κάνουμε τον εαυτό μας καλύτερο, ξεκινώντας την αντιμετώπιση του στρες με φυσικές θεραπείες, χωρίς χημικά και χωρίς παρενέργειες!
Από την πλευρά του βελονισμού το στρες μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ο συμπτωματικός, δηλαδή η περιστασιακή μείωση των επιπέδων του άγχους. Και ο δεύτερος είναι ο θεραπευτικός. Αφού πραγματοποιηθεί η σωστή διάγνωση δίνεται ένα πλήρες θεραπευτικό πλάνο στον θεραπευόμενο (είτε μόνο με βελονισμό, είτε σε συνδυασμό και με κάποια άλλη θεραπεία) μέχρι να επιτευχθεί η εξάλειψη των συμπτωμάτων και η ολοκληρωτική θεραπεία του παθολογικού άγχους. Οι συγκεκριμένες θεραπείες δεν έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια. Στην αρχή μπορεί να πραγματοποιηθεί μια δόση ρύθμισης ή εφόδου, όπως την αποκαλούν στη γλώσσα των βελονιστών, με διάρκεια από 5 – 15 συνεδρίες συνήθως.
Έπειτα σχεδιάζεται ένα πλάνο αποθεραπείας του ασθενούς, μέχρις ότου να εξαφανισθούν τα συμπτώματα του άγχους και να υπάρξει μια σταθερότητα στη συναισθηματική του κατάσταση. Συνήθως είναι 1 θεραπεία το μήνα ή 1 το εξάμηνο ανάλογα την περίπτωση.
Οι συνεδρίες βελονισμού διαρκούν συνήθως 20 λεπτά τη φορά, δεν πονάνε, ο ασθενής συνήθως είναι σε ξαπλωμένη θέση κατά τη διάρκεια και χαλαρώνει. Μετά το τέλος της εφαρμογής βελονισμού επιστρέφει κανονικά στην καθημερινότητά του.
Ο βελονισμός αποτελεί μια μέθοδο που διορθώνει τόσο το σύμπτωμα όσο και το αίτιο του στρες, με φυσικό και εύκολο τρόπο χωρίς παρενέργειες.
*Στις διαταραχές του άγχους εστιάζει η επιστήμη στο 6Ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο Βελονισμού (IASY 2018) με θέμα «Science Focuses on Stress Disorders” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 9 & 10 Ιουνίου 2018 στο Caravel Hotel. Το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από σπουδαίους ομιλητές για όλα τα νέα της επιστήμης σχετικά με τη διαχείριση του στρες με φυσικούς τρόπους όπως: με βελονισμό, βιοανάδραση, ψυχικές μεθόδους, μουσικοθεραπεία, σωματική άσκηση και άλλα πολύ ενδιαφέροντα!
Η Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου ήταν ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου.
Η Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου είναι Γενική Ιατρός ΜD, MSc Βελονισμού, Med. Psych, εξειδικευμένη στο Βελονισμό, τη Συμβουλευτική Εξαρτήσεων και την Κλινική Ψυχολογία. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρίας Ιατρών Βελονισμού (ICMART) & Πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (SAMAG).