Τι είναι η οσφυαλγία;
Οσφυαλγία (από το οσφύς + άλγος) είναι σύμπτωμα που αφορά κάθε πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (στη μέση), ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί.
Πόνος στην οσφύ που μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στο πόδι (ισχίο) οπότε λέγεται οσφυοϊσχιαλγία
Που οφείλεται;
Ο πόνος στη μέση τις περισσότερες φορές οφείλεται σε μυϊκή θλάση, το γνωστό μας λουμπάγκο.
Αυτό είναι κάτι που στο 90% των περιπτώσεων υποχωρεί με συντηρητική αγωγή σε διάστημα το πολύ 6-8 εβδομάδων.
Μπορεί όμως να οφείλεται και σε άλλες παθολογίες, με πιο συχνή την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Άλλες αιτίες οσφυαλγίας είναι πίεση των νευρικών δομών από όγκους στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας, είτε καλοήθεις (νευρίνωμα, μηνιγγίωμα), είτε κακοήθεις, (μεταστατικοί, πολλαπλό μυέλωμα, λέμφωμα κτλ)
Τι πρέπει να κάνω αν έχω πόνο στη μέση;
Επειδή μία οσφυαλγία που επιμένει δεν είναι πάντα αθώα, σκόπιμο είναι να επισκεφθεί κανείς τον νευροχειρουργό για να εξετάσει αφενός τον ασθενή και να συστήσει εφόσον κρίνει απαραίτητο κάποιον παρακλινικό έλεγχο, ανάλογα με τα συμπτώματα.
Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;
Ανάλογα με τα κλινικά ευρήματα, ο νευροχειρουργός μπορεί να συστήσει:
- Απλή ακτινογραφία οσφυϊκής μοίρας
- Αξονική τομογραφία
- Μαγνητική τομογραφία
- Ηλεκτρομυογράφημα
- Γενικές και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις
Πώς θεραπεύεται;
Η θεραπεία της οσφυαλγίας είναι ανάλογη με τον αιτιολογικό παράγοντα, δηλαδή αυτό που την προκαλεί.
Στο 90% των περιπτώσεων η συντηρητική θεραπεία είναι αρκετή.
Στις περιπτώσεις όμως που υπάρχει παθολογία που προκαλεί, είτε σοβαρή πίεση επί των νευρικών δομών, (νεύρα, νωτιαίος μυελός, μυελικός κώνος) με νευρολογικό έλλειμμα, είτε εκσεσημασμένο πόνο που δεν υποχωρεί σε εύλογο χρονικό διάστημα με συντηρητική αγωγή, η θεραπεία είναι χειρουργική.
Τι είδους χειρουργείο γίνεται στη μέση;
Ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα, οι επεμβάσεις στην οσφυική μοίρα μπορεί να είναι από μία ελάχιστα επεμβατική πράξη του τύπου των διαδερμικών τεχνικών (DiscoGel), Εφαρμογή επισκληριδίου ραδιοσυχνότητας RF, είτε μία μικροδισκεκτομή ή ενδοσκοπική δισκεκτομή (σε περιπτώσεις κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου), είτε πεταλεκτομή σε περιπτώσεις οσφυϊκής στένωσης ή όγκων στην περιοχή που χρήζουν ευρύτερης αποσυμπίεσης.
Η σπονδυλοδεσία πλέον έχει ένδειξη μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις σοβαρής οσφυϊκής αστάθειας ή σπονδυλολίσθησης, αλλά τεχνικές δυναμικής σταθεροποίησης με μεσακάνθιο πρόθεμα κερδίζουν έδαφος.
Σε τι γιατρό πρέπει να απευθυνθώ;
Ο Νευροχειρουργός είναι εξειδικευμένος σε επεμβάσεις μικροχειρουργικής στις ευαίσθητες δομές που είναι το νευρικό σύστημα, (κεντρικό, ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός και περιφερικό, τα νεύρα). Είναι λοιπόν προφανές ότι η εξοικείωση με το μικροσκόπιο/ενδοσκόπιο, που είναι το καθημερινό του «εργαλείο» και η εξειδίκευσή του σ’ αυτές τις επεμβάσεις τον καθιστούν τον καταλληλότερο για τη διενέργεια αυτών το τόσο λεπτών επεμβάσεων.