Νοσοκομείο Hadassah: Φάρμακο για ενήλικες δίνει θεραπεία σε 6μηνο βρέφος
Το βρέφος διαγνώσθηκε με μεγακύστη και μικρόκολο (σύνδρομο υπολειτουργίας του εντέρου)
Ένα βρέφος έξι μηνών που νοσηλεύεται από τη γέννησή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ με σοβαρά προβλήματα υγείας, τράφηκε για πρώτη φορά κανονικά αντί ενδοφλεβίως χάρη στη χορήγηση από τους θεράποντες ιατρούς του Hadassah φαρμάκου που προορίζεται για ενήλικες.
Ο ανώτερος παιδιατρικός γαστρεντερολόγος, Δρ. Mordechai Slae, του Hadassah, πήρε την απόφαση να χορηγήσει στο εξάμηνο κοριτσάκι που πάσχει από σπάνια και σοβαρή διαταραχή στο παχύ έντερο, τη χαμηλότερη δυνατή δόση ενός φαρμάκου που δεν είχε ξαναχορηγηθεί σε βρέφος. Η προσπάθεια είχε αίσιο αποτέλεσμα, επιτρέποντας στο νεογέννητο κοριτσάκι να αποσυνδέεται από την ενδοφλέβια παρεντερική διατροφή για αρκετές ώρες κάθε μέρα, ενώ βελτιώθηκε η λειτουργία του εντέρου της και μειώθηκε το ρίσκο για επιπλοκές που προκαλεί η ενδοφλέβια διατροφή.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά παγκοσμίως που βρέφος έλαβε αυτή τη θεραπεία. Εκτός από την επιθυμητή επίδραση που είχε το φάρμακο, βελτιώνοντας τη λειτουργία του παχέος εντέρου του βρέφους, η φαρμακευτική αγωγή βελτίωσε επίσης την ουροδόχο κύστη του.
Η απόφραξη στο έντερο εντοπίστηκε από το στάδιο της εγκυμοσύνης, όταν η μητέρα υποβλήθηκε σε Μαγνητική Τομογραφία (MRI) στο Hadassah. Μετά τη γέννα, το βρέφος μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, όπου υποβλήθηκε σε περισσότερες εξετάσεις. Το βρέφος διαγνώσθηκε με μεγακύστη και μικρόκολο (σύνδρομο υπολειτουργίας του εντέρου).
Σύμφωνα με τον Δρα Mordechai Slae, τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια. «Υπάρχουν μόνο 200 τέτοιες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Το βρέφος υπέφερε και της χορηγήθηκε παρακεταμόλη για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο, έτσι ώστε να ανακουφιστεί λίγο από τον πόνο. Η ουροδόχος κύστη του βρέφους είναι πολύ μεγάλη και το παχύ έντερο της πολύ μικρό. Το μωράκι ήταν εξαρτημένο από την ενδοφλέβια παρεντερική διατροφή από την πρώτη μέρα. Όταν πρόκειται για ασυνήθιστες περιπτώσεις, πιστεύω πάντα ότι πρέπει να δοκιμάζουμε όλες τις ενδεχόμενες λύσεις – ακόμη κι αν αυτές ακούγονται ανορθόδοξες», είπε.
Η Παρεντερική Διατροφή (ΠΔ) που χορηγείται ενδοφλεβίως είναι επιβλαβής για την ποιότητα ζωής, και πολύ συχνά οδηγεί σε επιπλοκές που μπορεί να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή του ασθενή. Επίσης σε 50% των περιπτώσεων, η ενδοφλέβια παρεντερική διατροφή οδηγεί σε αναγκαστική μεταμόσχευση εντέρου κάποια στιγμή στη ζωή του ασθενή. Μειώνοντας την Ενδοφλέβια Παρεντερική Διατροφή, ακόμη και στο ελάχιστο, η ποιότητα ζωής του ασθενή βελτιώνεται αρκετά. Το φάρμακο Resolor που χορηγήθηκε στην μικρή, είχε περάσει επιτυχώς όλες τις δοκιμές ασφαλείας για παιδιά μερικών χρονών.
Ο Δρ. Slae πρόσθεσε: «Από τον καιρό που ξεκίνησε αυτή την πρωτοποριακή θεραπεία, η μικρή άρχισε να χαμογελά. Δεν χρειάζεται πλέον παρακεταμόλη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και τα βράδια πλέον αφήνει τους γονείς της να κοιμούνται λίγες ώρες. Θα συνεχίσω να εφαρμόζω καινοτόμες θεραπείες σε καινούριες περιπτώσεις».
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah (www.hadassah-med.com) των Ιεροσολύμων είναι ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομειακά κέντρα αλλά και κέντρα ιατρικής έρευνας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Παρέχει περίθαλψη και θεραπεία σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Μεγάλος αριθμός ασθενών από την Κύπρο και την Ελλάδα επισκέπτονται το Hadassah για διάγνωση ή για θεραπείες, πολλές από τις οποίες προσφέρονται αποκλειστικά από το νοσοκομείο αυτό.