Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι η συναισθηματική κατάσταση έντονης και επίμονης θλίψης που εμφανίζεται στο 5-12% των αντρών και στο 10-25% των γυναικών. Είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσούν από αυτήν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το έτος 2020 θα αποτελεί παγκοσμίως τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου και αναπηρίας.
Ο όρος κατάθλιψη υποδηλώνει μια διαταραχή η οποία έχει ένα συνδυασμό συμπτωμάτων.
Κάποια από αυτά μπορεί να είναι :
- Καταθλιπτική διάθεση
- Μεγάλη ελάττωση του ενδιαφέροντος
- Δυσκολία στον ύπνο
- Διαταραχές στην όρεξη για φαγητό
- Απώλεια ενδιαφέροντος για την ερωτική πράξη
- Ιδέες ενοχής και αναξιότητας
- Απώλεια ενεργητικότητας
- Αδυναμία συγκέντρωσης, σκέψης, μνήμης
- Ανησυχία και απαισιοδοξία για το μέλλον
- Ιδέες αυτοκτονίας
- Γενικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, προβλήματα από το γαστρεντερικό
Η φαρμακευτική θεραπεία της κατάθλιψης έγκειται στην κατάλληλη χρήση οποιουδήποτε αντικαταθλιπτικού (κλινικό αποτέλεσμα 60-70% ενώ 30% με Placebo). Δυστυχώς, δεν προβλέπεται ποιός «θα απαντήσει» σ ΄ένα αντικαταθλιπτικό ή δεν θα εμφανίσει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια (γενετικοί παράγοντες/φαρμακογενετική). Θα προτιμηθεί αυτό με τις λιγότερες παρενέργειες και που ταιριάζει με το προφίλ του ασθενούς ή που είχε βοηθήσει συγγενή του.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η εφαρμογή της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (Cognitive Behavioural Therapy) στην θεραπεία της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα, όταν πρόκειται για ήπιας εως μέτριας βαρύτητας κατάθλιψη, έχει εφάμιλλα αποτελέσματα με την χρήση αντικαταθλιπτικής αγωγής.
Άλλες βιολογικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την κατάθλιψη, με άλλοτε άλλα αποτελέσματα, είναι οι ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT), ο Διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός, η Διέγερσή του πνευμονογαστρικού νεύρου, η Υπνική στέρηση, η Φωτοθεραπεία, η Ψυχοχειρουργική, ο Εν τω βάθει εγκεφαλικός ερεθισμός, ο Διακρανιακός ηλεκτρικός ερεθισμός και η Μαγνητοσπασμοθεραπεία (ορισμένες από αυτές αποτελούν ακόμη αντικείμενο έρευνας).
MSc – MD – Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια
Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών