Η βιταμίνη Β7 «όπλο» για τη θεραπεία της προϊούσας σκλήρυνσης κατά πλάκας
Ελπίδες για αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία των ασθενών με προοδευτική πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μέσω της συστηματικής λήψης βιοτίνης (βιταμίνη Β7) δίνουν τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Multiple Sclerosis Journal». Η ΣΚΠ είναι η πιο κοινή νευρολογική νόσος των νεαρών ενηλίκων και διακρίνεται σε «ενεργό» και «μη ενεργό» προοδευτική ασθένεια, που βασίζεται στην παρουσία ή την απουσία, αντίστοιχα, φλεγμονώδους δράσης. Ειδικά στην περίπτωση της μη ενεργού ΣΚΠ, η επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς οφείλεται κυρίως σε χρόνια απομυελίνωση και σε μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, τα οποία οδηγούν σε υποξία και νευρογενετική εκφύλιση.
Για αυτούς τους ασθενείς δυστυχώς έως τώρα δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία. Η συγκεκριμένη μελέτη εστίασε στην από του στόματος λήψη του MD1003, μιας υψηλής δόσης βιοτίνης (10.000 φορές η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη). Τα αποτελέσματα απέδειξαν πολλά υποσχόμενη αποτελεσματικότητα, καθώς πάνω από το 90% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία για 2-36 μήνες είχαν σημαντική βελτίωση της κλινικής τους εικόνας.
Η βιοτίνη μπορεί να ενεργοποιεί καρβοξυλάσες για την υποστήριξη και αποκατάσταση μυελίνης (με ενίσχυση της σύνθεσης λιπαρών οξέων) και την προστασία από τον εκφυλισμό της αξονικής νόσου, που προκαλείται από την υποξία. Τα δεδομένα της μελέτης δείχνουν ότι η στόχευση του νευρώνα ή του μεταβολισμού των ολιγοδενδροκυττάρων με υψηλή δόση βιοτίνης μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία για ασθενείς με προοδευτική ΣΚΠ.
Τα συμπεράσματα αυτά επιβεβαιώνουν το ρόλο-κλειδί που παίζουν οι επάρκειες ή ανεπάρκειες του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη μιας ασθένειας, και αναδεικνύουν τη σημασία της μεταβολομικής ανάλυσης, της επαναστατικής προσέγγισης στην ιατρική έρευνα που αποκαλύπτει ακριβώς αυτές τις επάρκειες ή ανεπάρκειες.