Απόλυτα εφικτός ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική

Facebooktwitterpinterest

Πολλά τα πλεονεκτήματα για τη μέλλουσα μητέρα. Κάθε γυναίκα πρέπει να προσπαθήσει να τον βιώσει.

«Παρελθόν θεωρείται πλέον η αντίληψη ότι μια γυναίκα όταν υποβληθεί μία φορά σε καισαρική, τότε κάθε γέννα της πρέπει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο», με ολοένα και περισσότερες γυναίκες να επιθυμούν να προσπαθήσουν να βιώσουν τον κολπικό τοκετό, τονίζει σε δηλώσεις του ο Δρ. Νίκος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πολλά τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού με τη μέθοδο V-BAC, ή ‘’Κολπική Γέννα μετά από Καισαρική» για τη μέλλουσα μαμά, όπως η αποφυγή τυχόν προβλημάτων από την αναισθησία, ο μικρότερος πόνος μετά τη γέννα, η μικρότερη περίοδος ανάρρωσης, η δυνατότητα να κρατήσει το μωρό της άμεσα στην αγκαλιά της ενισχύοντας το ψυχικό δέσιμο μαζί του, η άμεση κινητοποίησή της και γενικά η γρήγορη επάνοδός της στην καθημερινότητα, χωρίς τα παρεπόμενα μιας χειρουργικής διαδικασίας.

«Ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που ενισχύει το V-BAC», προσθέτει ο Δρ. Σκαρτάδος, «πέραν από το ότι η γυναίκα συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία του να φέρει στον κόσμο το παιδί της, με ευνόητη την θετική επίπτωση στην ψυχολογία της, είναι η διαδικασία των συστολών της μήτρας, που διεγείρουν την έκκριση ορμονών συντείνοντας στην καλύτερη αναπνοή του βρέφους, στην ηρεμία του μετά τον τοκετό και στον σημαντικό περιορισμό του κινδύνου να γεννηθεί αυτό πρόωρα, κίνδυνος που δεν είναι αμελητέος στην περίπτωση της καισαρικής».

Το V-BAC αποτελεί πλέον πεποίθηση που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος μετά το εξωτερικό και στην Ελλάδα, με την προσπάθεια να ενθαρρύνεται από τους γυναικολόγους, αλλά και από τις ίδιες τις μέλλουσες μαμάδες που φλερτάρουν έντονα με την ιδέα να αποκτήσουν τα επόμενα παιδιά τους με κολπικό τοκετό.

«Ως συμπέρασμα στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε», συμπληρώνει ο Δρ. Σκαρτάδος, «είναι ότι κάθε γυναίκα πρέπει να προσπαθήσει να γεννήσει με κολπικό τοκετό, μετά από καισαρική, έχοντας εμπιστοσύνη στον γυναικολόγο της, ο οποίος και είναι ο μόνος αρμόδιος να εκτιμήσει κάθε παράμετρο και να οδηγήσει το νεογέννητο με ασφάλεια στην αγκαλιά της».

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.