Οδηγίες πριν τη Μαστογραφία
Λαμβάνοντας υπόψη τις Ελληνικές ιδιαιτερότητες και αδυναμίες, με πλέον εξέχουσα την μη ύπαρξη συστήματος καταγραφής των περιπτώσεων καρκίνου και της ηλικιακής διασποράς των διαφόρων μορφών του (αρχείο νεοπλασιών), η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία επιθυμεί να επισημαίνει στις γυναίκες της χώρας μας που έχουν χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού τα παρακάτω:
Δεν συστήνει τη διεξαγωγή μαστογραφικού ελέγχου από την ηλικία των 35, πρακτικά αρκετά διαδεδομένη στη χώρα μας η λεγόμενη μαστογραφία αναφοράς σ’ αυτή την ηλικία επιστημονικά δεν ευσταθεί.
Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική μαστογραφία δεν συστήνονται ως προληπτικές εξετάσεις (παρά μόνο ως συμπληρωματικές σε μαστογραφικό έλεγχο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο)
Ο τακτικός προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος να αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών και να σταματά όταν η κατάσταση της υγείας των γυναικών δεν προσφέρει επαρκές προσδόκιμο επιβίωσης.
Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν πως ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία συνοδεύεται από προβλήματα, κυρίως από υπερδιάγνωση (διάγνωση καρκίνων που μπορεί να μην έβλαπταν τη γυναίκα) και από ασαφή ευρήματα (που οδηγούν σε πρόσθετες εξετάσεις, παρακεντήσεις έως και εγχειρήσεις, χωρίς τελικά να αποδειχθεί ότι η γυναίκα έχει καρκίνο). Αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται συχνότερα σε νεαρής ηλικίας γυναίκες (προεμμηνοπαυσιακές) και όσο πιο συχνά γίνεται ο μαστογραφικός έλεγχος.
Οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέξουν αν επιθυμούν τον ανά έτος ή ανά διετία έλεγχο αφού συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους.
Η ψηφιακή μαστογραφία υπερτερεί στην ανακάλυψη πρώιμων καρκίνων σε γυναίκες 40-50 ετών και σε γυναίκες με πυκνό μαστό.
Οι υπάρχουσες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ για τον προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία καλύπτουν τις ανάγκες των γυναικών.
Η κλινική εξέταση συστήνεται να πραγματοποιείται από την ηλικία των 40 ετών. Σ΄αυτό συνηγορούν η δυνατότητα ενός καρκίνου να μην γίνει αντιληπτός από την μαστογραφία, η ανάγκη αξιολόγησης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, το γεγονός πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Ελληνίδων δεν υπόκειται σε μαστογραφικό έλεγχο και, τέλος, γιατί με αυτό τον τρόπο καθησυχάζονται πολλές γυναίκες για ευρήματα που ανακαλύπτουν στην αυτοψηλάφηση. Η εκπαίδευση των γιατρών της χώρας στην ψηλάφηση και στην αναγνώριση παθολογικών καταστάσεων του μαστού πρέπει μεθοδικά να προωθηθεί.
Η συστηματική τακτική αυτοεξέταση δεν συστήνεται. Οι γυναίκες, όμως, πρέπει να εξοικειωθούν με την εμφάνιση και τη σύσταση των μαστών τους, ώστε να μπορούν έγκαιρα να απευθυνθούν σε γιατρό, αν κάτι δεν είναι φυσιολογικό.
Επειδή οι Ελληνίδες υπολείπονται σ’ ό,τι αφορά τον προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της πολιτείας και των οργανώσεων που ασχολούνται με τον καρκίνο να ενημερώσουν τις γυναίκες για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του, αλλά και να προσφέρουν ευχερή πρόσβαση σ’ αυτόν, ανεξάρτητα της οικονομικής κατάστασης ή του τόπου διαμονής της κάθε γυναίκας.
Για τις γυναίκες υψηλού κινδύνου η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά ετήσιο τακτικό προληπτικό έλεγχο με κλινική εξέταση, μαστογραφία ή/και μαγνητική μαστογραφία που ξεκινά από ηλικία που θα προσδιορίσει ο θεράπων γιατρός, συχνά νεότερη εκείνης των 40 ετών.
Ο καρκίνος είναι υπόθεση όλων μας και είναι στο χέρι μας να τον αντιμετωπίσουμε!
Ref:http://www.cancer-society.gr/
more info: https://alphadiagnosi.gr/
Νικόλαος Μπάμπος