Προγεννητικός Έλεγχος
Ο γυναικολόγος Τζανάκης Κωνσταντίνος με ειδίκευση στην Εμβρυομητρική Ιατρική, μας εξηγεί γιατί αυτός ο σημαντικός τομέας συνιστά όπλο στην φαρέτρα της σύγχρονης ιατρικής για την γέννηση άρτιων και υγιών παιδιών.
Η Εμβρυομητρική Ιατρική, δηλαδή η προγεννητική φροντίδα του εμβρύου και της εγκύου, είναι ένας τομέας στον οποίο έχουν γίνει θαύματα τα τελευταία χρόνια. Στον εν λόγω τομέα δραστηριοποιείται κατ’ αποκλειστικότητα ο ιατρός Τζανάκης Κωνσταντίνος, απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έλαβε την ειδικότητα του Μαιευτήρα Γυναικολόγου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και ακολούθως εκπαιδεύτηκε στον τομέα της εμβρυομητρικής ιατρικής στο Royal Free Hospital του Λονδίνου και στον τομέα της εμβρυικής υπερηχοκαρδιογραφίας στο Royal Brompton Hospital του Λονδίνου το μεγαλύτερο κέντρο αναφοράς της μεγάλης Βρετανίας.
Τι ακριβώς είναι ο προγεννητικός έλεγχος;
Είναι μια σειρά εξετάσεων, που πραγματοποιούνται από ειδικούς ιατρούς στην διάρκεια της κύησης, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση σειράς δομικών χρωματοσωμικών ανωμαλιών και κληρονομούμενων νοσημάτων του εμβρύου.
Στον γενικό πληθυσμό υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερη του 3% να γεννηθούν παιδιά με κάποια ανωμαλία, που συνδυάζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Σήμερα ο ολοκληρωμένος Προγεννητικός Έλεγχος εξασφαλίζει ποσοστά ασφαλούς διάγνωσης που υπερβαίνουν το 94% ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσει της εγκύους από τους κινδύνους μιας επεμβατικής δοκιμασίας. Επισημαίνεται δε ότι οι εξετάσεις του Προγεννητικού Ελέγχου είναι εντελώς ακίνδυνες και ανώδυνες για τη γυναίκα αλλά και το έμβρυο.
Γιατί είναι τόσο σημαντικός για όλες τις εγκύους;
Σχεδόν όλες οι παθολογικές καταστάσεις του εμβρύου μπορούν να διαγνωστούν εγκαίρως ακόμη και πριν από την 12η εβδομάδα της κύησης, καθορίζοντας έτσι την πορεία παρακολούθησης αλλά και αντιμετώπισης της κάθε εγκύου ξεχωριστά. Ο ολοκληρωμένος Προγεννητικός Έλεγχος αποτελεί πυξίδα στο έργο των μαιευτήρων – γυναικολόγων, στοχεύοντας στην προστασία τόσο του εμβρύου όσο και της μητέρας.
Τα ευρήματα του Προγεννητικού Ελέγχου καθορίζουν την απόφαση τους, συνεπώς δεν συνιστά πλέον πολυτέλεια αλλά επιτακτική ανάγκη. Χάρη στον Προγεννητικό Έλεγχο μπορεί μεταξύ των άλλων σήμερα να υπολογιστεί με ικανή ασφάλεια η ύπαρξη του συνδρόμου Down και άλλων σοβαρών χρωματοσωματικών ανωμαλιών.
Εξελίξεις, δυνατότητες και προοπτικές
Σήμερα χάρη στην έρευνα του καθηγητή Kypros Nicolaides, υπάρχει μια σειρά υπερηχογραφικών δεικτών – όπως η αυχενική διαφάνεια, η ροή αίματος στην τριγλώχινα βαλβίδα της καρδιάς και στο φλεβώδη πόρο του εμβρύου, το ρινικό οστό. – που σε συνδυασμό με την ηλικία και το προφίλ κάθε εγκύου μπαίνουν σε μια μαθηματική εξίσωση η οποία αποτυπώνει από τις 11 εβδομάδες τον εξατομικευμένο κίνδυνο.
Επίσης νωρίς πλέον στην εγκυμοσύνη μπορούμε να υπολογίσουμε ποιές γυναίκες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης προεκλαμψίας, ενδομήτριας καθυστέρησης ανάπτυξης και πρόωρου τοκετού. Σήμερα η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων του Προγεννητικού Ελέγχου περιόρισε δραστικά τις αμνιοπαρακεντήσεις ακόμα και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Παλιότερα αμνιοπαρακέντηση γινόταν σε κάθε έγκυο μεγαλύτερη των 35 ετών πρακτική που πλέον έχει ξεπεραστεί.
Τελευταία στη διαγνωστική φαρέτρα έχει προστεθεί η δυνατότητα γενετικού ελέγχου του DNA του εμβρύου με μια απλή εξέταση αίματος της μητέρας (free cell DNA) εξασφαλίζοντας δυνατότητα διάγνωσης χρωμοσωματικών ανωμαλιών στο έμβρυο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99%.