Αχαλασία: Η σπάνια νόσος που διαταράσσει την κατάποση
Μερικές φορές όταν προσπαθείτε να καταπιείτε το φαγητό σας όταν τρώτε μήπως αισθάνεται σαν να κολλάει στον λαιμό ή στο στήθος; Εάν αυτό συμβεί περισσότερο από περιστασιακά, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.
Τα προβλήματα κατάποσης μπορεί να σχετίζονται με κοινά προβλήματα, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση . Ή μπορεί να σχετίζεται με μια σπάνια, αλλά πιο σοβαρή διαταραχή κατάποσης που ονομάζεται αχαλασία.
Τα πρώτα συμπτώματα της αχαλασίας είναι συχνά ήπια. Ίσως να μασάτε ένα κομμάτι ψωμιού και να διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε μια γουλιά νερό για να προωθήσετε το φαγητό κάτω. Ενδέχεται πρώτα να απορρίψετε το πρόβλημα. Αλλά σιγά σιγά καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να καταπιείτε τα τρόφιμα και ακόμη και να πίνετε υγρά.
Οι ασθενείς συχνά αισθάνονται ότι είναι ξαφνική η εμφάνιση. Αλλά η αχαλασία είναι μια αργή και προοδευτική διαταραχή κατάποσης που οι ασθενείς αναγνωρίζουν μόνο σε μεταγενέστερα στάδια
Το πρόβλημα είναι με τον οισοφάγο , τον μυϊκό σωλήνα που συνδέει το λαιμό με το στομάχι.
Τι συμβαίνει στο σώμα σας εάν έχετε αχαλασία;
Η αχαλασία εμφανίζεται όταν ο μυς στο κάτω άκρο του οισοφάγου (ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας) αποτυγχάνει να χαλαρώσει όταν καταπιείτε. Αυτό εμποδίζει το φαγητό να εισέλθει στο στομάχι .
Το φαγητό στη συνέχεια παραμένει στον οισοφάγο και αρχίζετε να παρατηρείτε συμπτώματα όπως:
Δυσκολία στην κατάποση
Εμετός χωρίς φαγητό
Πόνος στο στήθος
Καούρα
Απώλεια βάρους
Ποιος κινδυνεύει;
Είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποιος κινδυνεύει από την αχαλασία.
Είναι μια σχετικά σπάνια κατάσταση. Επηρεάζει περίπου 3.000 ενήλικες και παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Φαίνεται να συμβαίνει τυχαία και δεν συμβαίνει κληρονομικά.
Αφορά όλο το φάσμα των ηλικιών, με κύρια συγκέντρωση σε άτομα μέσης ηλικίας
Τι προκαλεί αυτό το πρόβλημα;
Αυτή είναι μια από τις ασθένειες για τις οποίες η αιτία είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, με σημαντικές εικασίες και υποθέσεις
Μια θεωρία είναι ότι η ασθένεια σχετίζεται με ιογενή λοίμωξη.
Η λοίμωξη μπορεί να βλάψει τα νεύρα που επιτρέπουν στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα να χαλαρώσει.
Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προσβάλει αυτά τα νεύρα, τα οποία αργότερα εκφυλίζονται.
Πώς οι γιατροί θεραπεύουν την αχαλασία;
Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε την αχαλασία, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε τα συμπτώματά της.
Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας.
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, αλλά αυτή η θεραπεία έχει μόνο οριακή επιτυχία
Οι περισσότεροι ασθενείς με αχαλασία υποβάλλονται σε ποικίλες θεραπείες ή χειρουργική επέμβαση.
Οι πιο συνηθισμένες επιλογές περιλαμβάνουν:
Χειρουργική μυοτομή Heller.
Σε αυτή την ελάχιστα επεμβατική λειτουργία, ο χειρουργός κόβει τους μυς της βαλβίδας μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου. Αυτό επιτρέπει τη διέλευση των τροφίμων. Αυτή η τεχνική, η οποία απαιτεί μόνο πέντε μικρές τομές, είναι συχνά η καλύτερη επιλογή
Διαστοματική ενδοσκοπική μυοτομή (POEM).
Αυτή η καινοτόμος διαδικασία περιλαμβάνει την κοπή των μυών από το εσωτερικό του οισοφάγου. Χρειάζεται μία έως τρεις ώρες και γίνεται με γαστροσκόπηση
Ενέσεις αλλαντικής τοξίνης .
Αυτά χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία των ηλικιωμένων ασθενών ή εκείνων που δεν πρέπει να διακινδυνεύουν τη χειρουργική επέμβαση. Οι ενέσεις μπορούν να χαλαρώσουν τους οισοφαγικούς μύες και να τους συγκρατήσουν από την σύσπασή τους. Προσφέρουν μια προσωρινή βελτίωση και μερικές φορές επαναλαμβάνονται.
Ενδοσκοπική διαστολή μπαλονιού.
Πρόκειται για μια προσωρινή θεραπεία που διασπά τους μύες και διευρύνει το άνοιγμα για να επιτρέψει στα τρόφιμα να εισέλθουν στο στομάχι.
Όποια και αν είναι η θεραπεία σας, θα πρέπει να παρακολουθείστε από το γιατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο
Συχνά αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν να ανακουφίσουν την ασθένεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η θεραπεία πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη
Μπορεί η αχαλασία να προκαλέσει καρκίνο;
Τα άτομα με αχαλασία έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου, ιδιαίτερα αν η απόφραξη υπήρξε πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η δυσκολία στην κατάποση είναι ένα σύμπτωμα τόσο της αχαλασίας όσο και του καρκίνου του οισοφάγου, οπότε ο γιατρός θα αποκλείσει τον καρκίνο πριν θεραπεύσει την αχαλασία.