Δυσπεψία: όταν το φαγητό ταλαιπωρεί το στομάχι
H δυσπεψία θεωρείται μια κατάσταση δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος που δημιουργεί δυσχέρειες κατά την πέψη και χαρακτηρίζεται κυρίως από φούσκωμα, δυσφορία και πόνο στο πάνω μέρος της κοιλιάς, δηλαδή στην περιοχή που βρίσκεται το στομάχι. Η δυσπεψία μπορεί να συνοδεύεται από αναγούλες, κάποτε από εμετούς και ανορεξία ενώ παράλληλα το αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο μπορεί να προκαλέσει επιπλέον δυσφορία.
Τις περισσότερες φορές η δυσπεψία είναι αποτέλεσμα της υπερφαγίας, της κατανάλωσης φαγητού με μεγάλη ταχύτητα, της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε λιπαρά ή της πρόσληψης τροφής κατά τη διάρκεια στρεσσογόνων καταστάσεων. Επίσης, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κούραση, καθώς και το στρες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη δυσπεψία.
Πιο κάτω αναφέρονται τρόποι πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων που επιφέρει η δυσπεψία στο σώμα.
1. Η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων φαγητών κατά τα γεύματα. Αυτό που φαίνεται να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα κατά τη πέψη χωρίς να ταλαιπωρεί το πεπτικό σύστημα είναι τα μικρότερα αλλά και συχνότερα γεύματα. Έτσι απορροφούνται και αφομοιώνονται καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά στο σώμα και παράλληλα δεν προκαλείται δυσπεψία με τα δυσάρεστα συμπτώματα.
2. Το καλό και αργό μάσημα των τροφών περιορίζει τη ταλαιπωρία στο στομάχι. Συνεπώς το να παίρνουμε τα γεύματα μας βιαστικά και κάτω από πίεση δεν είναι ότι καλύτερο για το πεπτικό σύστημα.
3. Η αποφυγή τροφών και ποτών που μπορεί να ερεθίζουν το στομάχι και τον οισοφάγο όπως ο καφές, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά, τα καυτερά και λιπαρά φαγητά. Όλες αυτές οι ομάδες τροφών και ποτών φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τη πέψη των τροφών ειδικά στα πιο ευαίσθητα στο στομάχι άτομα. Επιλέξτε τροφές μειωμένες σε λιπαρά όπως το άσπρο κρέας και το ψάρι και χρησιμοποιείστε λιγότερο λίπος ή λάδι κατά το μαγείρεμα.
4. Η διατήρηση κανονικού βάρους σώματος. Το αυξημένο βάρος, φαίνεται να ασκεί πίεση στην κοιλιά και να σπρώχνει το περιεχόμενο του στομαχιού προς τον οισοφάγο προκαλώντας τα αίσθημα καούρας στο στομάχι.
5. Η τακτική, ήπια σωματική άσκηση διευκολύνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συνεπώς είναι μια πολύ καλή συνήθεια που εκτός από τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες έχει και θετική επίδραση στη καλή πέψη των τροφών.
6. Το στρες ενώ είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, και πολύ δύσκολα μπορούμε να το αποφύγουμε έχει αρνητικά αποτελέσματα στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Θα ήταν προτιμότερο να μάθουμε να το χειριζόμαστε σωστά και να μην το αφήνουμε να προκαλεί διαταραχές στην υγεία μας όπως μεταξύ άλλων και δυσπεψία.
7. Η μέντα έχει σπασμολυτική δράση, χαλαρώνει τους μύες του πεπτικού συστήματος και το αφέψημα από τα φύλλα της βοηθάει στην καλή χώνεψη.