Παγκρεατίτιδα: αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Νέα δεδομένα για τον «ανεγχείρητο» καρκίνο παγκρέατος Facebooktwitterpinterest

Τι προκαλεί την παγκρεατίτιδα και πώς θα ξέρουμε αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες;
Ποια συμπτώματα θα μας δείξουν τον δρόμο προς τον γιατρό και ποιες εξετάσεις θα πρέπει να προηγηθούν της θεραπείας.

Πρόκειται για φλεγμονή του αδένα η οποία είναι οξεία και χρόνια. Η οξεία παγκρεατίτιδα συνήθως υποχωρεί και ο αδένας ανακτά την φυσιολογική του λειτουργία. Η χρόνια παγκρεατίτιδα προκαλεί μόνιμες ανατομικές και λειτουργικές βλάβες του παγκρέατος ως αποτέλεσμα της επίμονης φλεγμονής η οποία συνεπάγεται την ανάπτυξη ινώδους ιστού.

Αίτια

Τα αίτια τις οξείας παγκρεατίτιδας είναι η χολολιθίαση και η κατάχρηση οινοπνεύματος ενώ τα λιγότερο συχνά αίτια είναι αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης π.χ. παρωτίτιδας σε κακώσεις ή σε περίπτωση επέμβασης στο χοληφόρο σύστημα ή από επίδραση ορισμένων φαρμάκων. Τα συχνότερα αίτια της χρόνιας παγκρεατίτιδας είναι η κατάχρηση οινοπνεύματος. Η διαταραχή μπορεί να είναι αποτέλεσμα περίσσειας σιδήρου στο σώμα ή σπάνια να είναι κληρονομική ή ως αποτέλεσμα οξείας παγκρεατίτιδας.

ΣυμπτώματαΗ οξεία παγκρεατίτιδα προκαλεί αιφνίδια κρίση έντονου επιγαστρικού πόνου, ο οποίος συνοδεύεται συχνά από ναυτία και εμετούς. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά στη ράχη και επιδεινώνεται με τις κινήσεις ενώ η καθιστή θέση μπορεί να ανακουφίζει τον ασθενή. Η κρίση διαρκεί περίπου 48 ώρες. Στην χρόνια παγκρεατίτιδα έχουμε σχεδόν τα ίδια συμπτώματα, αλλά ο πόνος έχει διάρκεια από ώρες μέχρι και μερικές ημέρες.

Διάγνωση

Οι κυριότερες διαγνωστικές μέθοδοι είναι οι ακτινογραφίες και οι σαρωτικές μέθοδοι απεικόνισης της κοιλιάς, όπως και η ενδοσκόπηση των πόρων, χολαγγειοπαγκρεατογραφία, με σκοπό την άμεση επισκόπηση της έκτασης των ιστικών βλαβών.

ΘεραπείαΔεν υπάρχει ειδική θεραπεία της οξείας παγκρεατίτιδας, η αντιμετώπιση της όμως συνίσταται σε ενδοφλέβια έγχυση υγρών και αλάτων για να αναπληρωθούν οι απώλειες τους με τους εμετούς και σε καταπολέμηση του πόνου με αναλγητικά και ειδική δίαιτα.

Πηγή: http://www.doctorshospital.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.