Άσκηση στο τραμπολίνο; Ναι κι έχει πολλά οφέλη.
Η άσκηση με τραμπολίνο, πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαετία του 1980, όταν η NASA προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο εκγύμνασης των αστροναυτών, ώστε να τους βοηθήσει να ανακάψουν ταχέως και να προστατεύουν την μυική τους μάζα και την οστική τους πυκνότητα.
Οι αστροναύτες μπορούν να χάσουν όσο το 15% της οστικής και μυϊκής μάζας τους από μόλις 14 ημέρες με μηδενική βαρύτητα, οπότε η NASA χρειάστηκε έναν τρόπο να βοηθήσει στην αντιστροφή αυτής της βλάβης.
Μερικά από τα ευρήματα της μελέτης της NASA:
Όταν οι αστροναύτες δοκιμάστηκαν τρέχοντας σε διάδρομο, η δύναμη G που μετρήθηκε στον αστράγαλο ήταν πάνω από δύο φορές από ότι ήταν στην πλάτη και το κεφάλι. Αυτό σημαίνει ότι το πόδι απορροφά μεγάλο μέρος της δύναμης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τα υψηλότερα ποσοστά των τραυματισμών.
Σε ένα τραμπολίνο, η δύναμη G ήταν σχεδόν ταυτόσημη στον αστράγαλο, στην πλάτη και στο κεφάλι και σε ένα χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο της δύναμης G στον αστράγαλο στον διάδρομο. Αυτό δείχνει ότι η άσκηση σε τραμπολίνο μπορεί να γυμνάσει ολόκληρο το σώμα χωρίς υπερβολική πίεση στα πόδια.
Τα σημαντικά οφέλη της εν λόγω άσκησης, είναι:
Ενισχύει την λεμφική δραστηριότητα και την ανοσοποιητική λειτουργία.
Εξαιρετική για το σκελετικό σύστημα και την αύξηση της οστικής μάζας.
Βοηθά στην βελτίωση της πέψης.
Περισσότερο από δύο φορές πιο αποτελεσματική σε σχέση με την άσκηση στο διάδρομο, χωρίς την επιπλέον πίεση στους αστραγάλους και στα γόνατα.
Αυξάνει την αντοχή σε κυτταρικό επίπεδο με την τόνωση της παραγωγής μιτοχονδρίων (αυτά είναι υπεύθυνες για την κυτταρική ενέργεια).
Βοηθά στη βελτίωση της ισορροπίας με την τόνωση του προθαλάμου στο μέσο του αυτιού.
Βοηθάει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων άλλων ασκήσεων- μία μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ανέκαμψαν για 30 δευτερόλεπτα μεταξύ των σετ ανύψωσης βάρους είδαν 25% περισσότερη βελτίωση μετά από 12 εβδομάδες από όσους δεν το έκαναν.
Η αναπήδηση βοηθά στην κυκλοφορία του οξυγόνου σε όλο το σώμα για να αυξήσει την ενέργεια.
Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η μοναδική κίνηση της ανάκαμψης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων.
Η αναπήδηση είναι διασκεδαστική!