Τώρα που χειμωνιάζει τι αλλαγές χρειάζεται η διατροφή μας;
Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα τώρα που το φθινόπωρο και ο χειμώνας επιφυλάσσουν κρυολογήματα και ιώσεις. Ένας οργανισμός με διατροφικές ελλείψεις είναι δύσκολο να καταπολεμήσει ασθένειες και λοιμώξεις, και ως αποτέλεσμα είναι πιο επιρρεπής και ευάλωτος.
Τα πιο σημαντικά διατροφικά συστατικά για να ενδυναμώσουμε λοιπόν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η βιταμίνες Α, Γ, Β6 και Ε και τα ιχνοστοιχεία σελήνιο και ψευδάργυρος. Δείτε πιο κάτω τις πιο κύριες πηγές αυτών τον στοιχείων για να προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας για ένα καλό και… υγιή χειμώνα!
Βιταμίνη Α
Βρίσκεται στα ψάρια, το συκώτι, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά (κρόκος) και εμπλουτισμένες μαργαρίνες. Επίσης, βιταμίνη Α έχουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κολοκυθάκια και τα καρότα.
Βιταμίνη Γ
Πηγές πλούσιες σε βιταμίνη Γ είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και πιο συγκεκριμένα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα ακτινίδια, ο ανανάς, οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι πατάτες ,το μπρόκολο αλλά και τα λαχανικά με πράσινο χρώμα όπως το σπανάκι, λάχανο, μαϊντανός και αρακάς. Για τη μέγιστη πρόσληψη βιταμίνης Γ από φρούτα και λαχανικά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη Γ μειώνεται με το μαγείρεμα, και καταστρέφεται με το κάπνισμα!
Βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Ε
Καλές πηγές Β6 είναι το κρέας, οι μπανάνες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και η μαγιά μπίρας, ενώ άφθονη βιταμίνη Ε βρίσκεται στο ελαιόλαδο, στα αμύγδαλα, στα φουντούκια, στα καρύδια και στο σπανάκι.
Σελήνιο
Πολύ καλές πηγές σεληνίου είναι τα θαλασσινά, το κρέας, τα αναποφλοίωτα δημητριακά και οι ξηροί καρποί. Είναι σημαντικό ότι η περιεκτικότητα σε σελήνιο των φυτικών τροφών, εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε σελήνιο του εδάφους που καλλιεργούνται.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα οστρακοειδή, ενώ άλλες καλές πηγές του είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, όσπρια όπως τα φασόλια, τα μανιτάρια, τα καρύδια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά προγεύματος και προϊόντα ολικής αλέσεως.