Διατροφή, Οξειδωτικό Στρες και Υγεία: Μοριακοί Μηχανισμοί
Η διαλεύκανση των μοριακών μηχανισμών που προκαλούν τη γήρανση των έμβιων όντων αποτελεί κεντρικό στόχο των ερευνητών στις επιστήμες που μελετούν το φαινόμενο της ζωής.
Η επικρατούσα θεωρεία υποστηρίζει ότι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται συνεχώς κατά τις διεργασίες του μεταβολισμού, μπορούν και οξειδώνουν όλα τα βασικά συστατικά των κυττάρων (πρωτεΐνες, ριβονουκλεοτίδια, λιπίδια, υδατάνθρακες) με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της ικανότητας λειτουργίας των (Free Radical Theory of
Ageing).
Μία ευρέως διαδεδομένη άποψη είναι ότι “αντιοξειδωτικές” ενώσεις που περιέχονται στη διατροφή και κυρίως στην αποκαλούμενη “Μεσογειακή Δίαιτα” έχουν την ικανότητα να προστατεύουν από τις βλαπτικές ιδιότητες των ελευθέρων ριζών μέσω της εξουδετέρωσής τους.
Η άποψη αυτή όμως δεν έχει γίνει δυνατόν να αποδειχθεί πειραματικά σε προοπτικές μελέτες και ήδη ευρίσκεται στο στάδιο της αναθεώρησής της.
Στην παρούσα εργασία θα παρουσιαστούν πειραματικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η “Μεσογειακή Δίαιτα” περιέχει πληθώρα ενώσεων οι οποίες αναστέλλουν την δημιουργία Δραστικών Ελευθέρων Ριζών μέσω της δέσμευσης ελευθέρων ιόντων σιδήρου εντός των κυττάρων και όχι μέσω της εξουδετέρωσής των όταν έχουν ήδη δημιουργηθεί.
Επιπλέον, θα αναλυθεί η μοριακή βάση τόσο της δράσης των ελεύθερων ιόντων σιδήρου στους μοριακούς μηχανισμούς που προκαλούν τη γήρανση όσο και η προστασία που μπορεί να προσφέρει η ελεγχόμενη μείωση των επιπέδων τους είτε με τη διατροφή είτε με φαρμακολογική επέμβαση.
H παρούσα έρευνα έχει συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνικούς Πόρους (Ε. Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ), ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης) στα πλαίσια της Δράσης “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011”