Τι είναι ο οισοφάγος Barett;

Facebooktwitterpinterest
  • Ο οισοφάγος Barett είναι μια κατάσταση στην οποία το επιφανειακό στρώμα που καλύπτει εσωτερικά τον οισοφάγο-που είναι ο μυικός σωλήνας που συνδέει το στόμα με το στομάχι- αλλάζει και γίνεται όμοιο με εκείνου που καλύπτει το έντερο। Η διαδικασία αυτή λέγεται εντερική μεταπλασία. Δεν υπάρχουν σημεία η συμπτώματα να σχετίζονται με οισοφάγο Barett αλλά βρίσκεται συχνά σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο. Ένας μικρός αριθμός ασθενών με οισοφάγο Barett αναπτύσσουν ένα σπάνιο αλλά συχνά θανατηφόρο τύπο καρκίνο του οισοφάγου.
    Ο οισοφάγος Barrett προσβάλει περίπου 1% των ενηλίκων . Η μέση ηλικία της διάγνωσης είναι γύρω στα 50 αλλά το να καθορίσει κανείς πότε το πρόβλημα ξεκινά είναι πραγματικά δύσκολο. Οι άνδρες αναπτύσσουν 2 φορές πιο συχνά από ότι οι γυναίκες και οι Καυκάσιοι πιο συχνά από άλλες φυλές. Η νόσος είναι ασυνήθιστη στα παιδιά.
  • Ο Οισοφάγος
    Ο Οισοφάγος μεταφέρει τροφή και υγρά από το στόμα στο στομάχι।
    Το στομάχι αργά προωθεί την τροφή και τα υγρά στο λεπτό έντερο όπου απορροφούνται τα θρεπτικά συστατικά ।
    Αυτή η διαδικασία γίνεται αυτόματα και δεν την αντιλαμβανόμαστε।
    Μερικές φορές αισθανόμαστε την τροφή στον οισοφάγο όταν είναι αμάσητη η είναι μια μεγάλη μπουκιά η όταν πίνουμε πολύ ζεστά η κρύα ροφήματα।

Πεπτικός σωλήνας।
Οι μυϊκοί χιτώνες του οισοφάγου φυσιολογικά συγκλίνουν στο άνω και κάτω άκρο από μυς που λέγονται σφικτήρες. Όταν κανείς καταπίνει οι σφικτήρες χαλαρώνουν για να επιτρέψουν τροφή η υγρά να περάσουν από το στόμα στο στομάχι. Τότε οι μύς κλείνουν γρήγορα για να αποτρέψουν τροφή η υγρά να επιστρέψει από το στομάχι στον οισοφάγο και στο στόμα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΙΚΗ ΝΟΣΟΣ;(ΓΟΠΝ;)
Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος είναι πιο σοβαρή κατάσταση από μια απλή παλινδρόμηση.
Απλή παλινδρόμηση συμβαίνει όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφικτήρας ανοίγει ξαφνικά για άλλοτε άλλη περίοδο η δεν κλείνει επαρκώς και το περιεχόμενο του στομάχου ανεβαίνει στον οισοφάγο.
Η παλινδρόμηση ονομάζεται επίσης και όξινη παλινδρόμηση επειδή τα γαστρικά υγρά είναι όξινα και ανεβαίνουν μαζί με την τροφή στον οισοφάγο.
Όταν συμβαίνει παλινδρόμηση , τροφή η υγρά γεύονται στο πίσω μέρος της γλώσσας.
Όταν όξινο περιεχόμενο του στομάχου ακουμπά το επιθήλιο του οισοφάγου προκαλεί ένα αίσθημα καύσου στο θώρακα η στο στήθος και ονομάζεται οπισθοστερνικό κάψιμο .
Η όξινη δυσπεψία η παλινδρόμηση είναι συχνή και δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι υπάρχει νόσος.
Επιμένουσα παλινδρόμηση που συμβαίνει περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιο σοβαρά ιατρικά προβλήματα.
Περίπου 10-20% του πληθυσμού έχουν συμπτώματα παλινδρόμησης καθημερινά κάνοντας τη τη πιο συχνή ιατρική κατάσταση।
Άτομα κάθε ηλικίας μπορεί να έχουν παλινδρόμηση
Τα συμπτώματα συχνά ανακουφίζονται με φάρμακα που ελαττώνουν το οξύ।
Μερικά από τα πιο συχνά αντιόξινα είναι:

Aludrox
Maalox
Simeco
Tums
RiopanRegla Ph

Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ΓΟΠΝ είναι αντεκκριτικά όπως H2 αναστολείς και αναστολείς αντλίας πρωτονίων ।Κοινοί Η2 αναστολείς είναι:
cimetidine (Tagamet HB)
famotidine (Peptan AC)
nizatidine (Axid AR)
ranitidine (Zantac 75)

Κοινοί αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι
esomeprazole (Nexium)
lansoprazole (Laprazol)
omeprazole (Losec, Sedacid)
pantoprazole (Controloc, Zurcazol)
rabeprazole (Pariet)

Ασθενείς που έχουν συμπτώματα παλινδρόμησης πρέπει να επισκέπτεται γαστρεντερολόγο।
Εάν η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος μείνει αθεράπευτη για μακρύ χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως αιμορραγία από έλκος।
Ουλές από καταστραμμένο ιστό μπορεί να οδηγήσουν σε ινωση –στενωτικήπεριοχή του οισοφάγου κάτι που κάνει την κατάποση δύσκολη ।
Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος μπορεί να προκαλέσει επίσης βράγχος φωνής, χρόνιο βήχα και καταστάσεις όπως πχ άσθμα.
ΓΟΠΝ ΚΑΙ ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ BARETT
Η ακριβής αιτία του οισοφάγου Barett δεν είναι γνωστή αλλά η παλινδρόμική νόσος είναι παράγοντας κινδύνου για το Barett। Αν και ασθενείς χωρίς παλινδρομική νόσο μπορεί να έχουν Barett η νόσος είναι 3-5 φορές πιο συχνή σε ασθενείς που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο. Επειδή η κατάσταση Barett είναι πιο συχνή σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν θεραπεία με αντιεκκριτικά φάρμακα
Βελτίωση των συμπτωμάτων από γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για οισοφάγο Barett. Χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί εάν τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου.
2El-Serag HB. Time trends of gastroesophageal reflux disease: a systematic review. Clinical Gastroenterology and Hepatology. 2007;5(1):17–26.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ ΒΑΡΕΤΤ;
Επειδή ο οισοφάγος Barett δεν προκαλεί συμπτώματα πολλοί ιατροί συνιστούν σε ασθενείς > 40 ετών που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο για μερικά χρόνια να κάνουν γαστροσκόπηση και λήψη βιοψιών για να γίνει έλεγχος της κατάστασης.

Οισοφάγος Barrett
Ο οισοφάγος Barrett μπορεί να διαγνωστεί χρησιμοποιώντας ενδοσκόπιο για να παρθούν βιοψίες από τον οισοφάγο। Σε μια ενδοσκόπηση ανωτέρου πεπτικού αφού ο ασθενής έχει πάρει προηγουμένως μια ήπια νάρκωση , ο γαστρεντερολόγος εισάγει ένα εύκαμπτο σωλήνα που λέγεται ενδοσκόπιο που έχει φωτισμό και μια μικροσκοπική κάμερα στην άκρη μέσα στον οισοφάγο Εάν ο ιστός φαίνεται ύποπτος ο γιατρός παίρνει πολλαπλά μικρά κομματάκια χρησιμοποιώντας μια λαβίδα που περνά μέσα από τον οισοφάγο(η εξέταση δεν πονά) .
Ο παθολογοανατόμος θα εξετάσει το δείγμα με ένα μικροσκόπιο για να καθορίσει τη διάγνωση.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΟΙΣΟΦΑΓΟ BARETT;
Ασθενείς με οισοφάγο Barett έχουν χαμηλό κίνδυνο να αναπτύξουν ένα είδος καρκίνου που λέγεται οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα ।Λιγότερο από 1% του πληθυσμού αναπτύσσουν κάθε χρόνο αδενοκαρκίνωμα σε έδαφος οισοφάγου Barett. Ο οισοφάγος Barrett πρέπει να υπάρχει πολλά χρόνια πριν να αναπτυχθεί καρκίνος.
Το οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα συχνά δεν ανακαλύπτεται μέχρι τα τελικά στάδια όταν πλέον και οι θεραπείες δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές.

ΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΗ ΣΕ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ;
Περιοδικός ενδοσκοπικός έλεγχος με βιοψίες για έλεγχο πρώιμων σημείων καρκίνου γενικά ενδείκνυται για ασθενείς με οισοφάγο Barett।Αυτή η προσέγγιση ονομάζεται παρακολούθηση .
Τυπικά πριν να αναπτυχθεί καρκίνος εμφανίζεται προκαρκινωματώδη κύτταρα στον οισοφάγο Barrett’s।
Αυτή η κατάσταση λέγεται δυσπλασία και μπορεί να διαγνωστεί μόνο με τη λήψη βιοψιών.
Πρέπει να ληφθούν πολλαπλές βιοψίες επειδή η δυσπλασία μπορεί να χαθεί σε μια μοναδική βιοψία .
Το να ανακαλύψει κανείς και να θεραπεύσει τη δυσπλασία προστατεύει από τον καρκίνο του οισοφάγου.
3Shaheen N, Ransohoff DF। Gastroesophageal reflux, Barrett’s esophagus, and esophageal cancer. Journal of the American Medical Association. 2002;287(15):1982–1986.

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Ο ΟIΣΟΦΑΓΟΣ BARETT ΜΕ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ Η ΚΑΡΚΙΝΟ;
Ενδοσκοπικές η χειρουργικές θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του οισοφάγου Barett με σοβαρή δυσπλασία η καρκίνο. Ο γιατρός σας θα σας παρουσιάσει τις εναλλακτικές δυνατότητες και θα βοηθήσει να καθοριστεί η καλύτερη θεραπεία για την περίπτωση σας.
Ενδοσκοπικές θεραπείες
Πολλές ενδοσκοπικές θεραπείες είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία της σοβαρής δυσπλασίας η του καρκίνου।
Κατά τη διάρκεια αυτών των θεραπειών ο οισοφάγος Barett καταστρέφεται στο τμήμα που έχει δυσπλασία η καρκίνο.
Ο σκοπός της θεραπείας είναι ο φυσιολογικός οισοφαγικός βλεννογόνος να αντικαταστήσει το καταστραμμένο τμήμα. Οι ενδοσκοπικές θεραπείες γίνονται σε εξειδικευμένα κέντρα από γιατρούς με εμπειρία σε αυτές τις επεμβάσεις.

  • Φωτοδυναμική θεραπεία(PDT)PDT χρησιμοποιεί μια φωτοευαίσθητη ουσία που λέγεται Photofrin και ένα λέιζερ για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα। Η Photofrin εκχύεται μέσα σε μια φλέβα και ο ασθενής γυρνά 48 ώρες αργότερα। Τότε το φως του λέιζερ περνά διαμέσου του ενδοσκοπίου και ενργοποιεί την Photofrin για να καταστρέψει τον ιστό Barett στον οισοφάγο Οι επιπλοκές από το PDT μπορεί να είναι θωρακικός πόνος , ναυτία ευαισθησία στο φως για αρκετές εβδομάδες και οισοφαγική ίνωση। ·
  • Ενδοσκοπική βλεννογονική εκτομή Περιλαμβάνει την ανασήκωση του ιστού οισοφάγου , την έκχυση ενός διαλύματος κάτω από τον ιστό και την αναρρόφηση για να γίνει εφικτή η αφαίρεση του।
    Ο ιστός τότε αφαιρείται με το ενδοσκόπιο।
    Εάν η ενδοσκοπική βλεννογονική εκτομή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου πρέπει να γίνει προηγουμένως ένας ενδοσκοπικός υπέρηχος για να γίνει σίγουρο ότι ο καρκίνος δεν έχει επεκταθεί στα βαθύτερα στρώματα ।
    Ο υπέρηχος χρησιμοποιεί τα ηχητικά κύματα πάνω στα τοιχώματα του οισοφάγου για να δημιουργήσει μια καλή εικόνα στο μόνιτορ.
    Οι επιπλοκές της ενδοσκοπικής βλεννογονεκτομής περιλαμβάνουν την αιμορραγία η την διάτρηση του οισοφάγου।
    Η ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή μερικές φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με PDT την

Εγχείρηση
Η χειρουργική αφαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος του στομάχου συνιστάται εάν εάν ο ασθενής με Barett έχει σοβαρή δυσπλασία η καρκίνο και μπορεί να ανεχτεί την εγχείρηση. Πολλοί ασθενείς με Barett είναι ηλικιωμένοι και έχουν άλλα ιατρικά προβλήματα που κάνουν την εγχείρηση ανέφικτη Σε αυτούς τους ασθενείς οι λιγότερο επεμβατικές ενδοσκοπικές θεραπείες θα μπορούσαν να είναι εναλλακτική λύση. Εγχείρηση αμέσως μετά μια διάγνωση σοβαρής δυσπλασίας η καρκίνου μπορεί να δώσει τη καλύτερη τύχη σε ένα ασθενή για θεραπεία. Ο τύπος της εγχείρησης ποικίλλει αλλά συνήθως περιλαμβάνει την αφαίρεση σχεδόν όλου του οισοφάγου και μετακινώντας μέρος του στομάχου μέσα στον θώρακα και συνδέοντας το με το υπόλοιπο τμήμα του οισοφάγου

ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ

  • Στον οισοφάγο Barett το επιθήλιο που καλύπτει τον οισοφάγο αντικαθίσταται από ιστό που μοιάζει με αυτό του εντέρου।
  • Ο οισοφάγος Barrett σχετίζεται με γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο।
  • Η βελτίωση της γαστροοιοσοφαγικής παλινδρομικής νόσου με φάρμακα που ελαττώνουν το γαστρικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη οισοφάγου Barett।
  • O οισοφάγος Barrett διαγιγνώσκεται με ενδοσκόπηση ανωτέρου πεπτικού και λήψη βιοψιών।
  • Ασθενείς που έχουν οισοφάγο Barrett πρέπει να έχουν περιοδικά παρακουλούθηση με ενδοσκόπηση και λήψη βιοψιών।
  • Ενδοσκοπική θεραπεία χρησιμοποιείται για να καταστρέψει τον οισοφάγο Barett που ευτυχώς αντικαθιστάται από φυσιολογικό οισοφαγικό ιστό॥
  • Η αφαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος του οισοφάγου συνιστάται σε ασθενή με οισοφάγο Barrett εάν υπάρχει σοβαρή δυσπλασία η καρκίνο και προφανώς μπορεί να ανεχτεί την εγχείρηση.ΕΛΠΙΔΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
  • Γίνεται προσπάθεια διεθνώς μέσω της έρευνας πάνω στον οισοφάγο Barett και στο οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα για καλύτερες θεραπείες. Η προσπάθεια επικεντρώνεται:
  • Στον καθορισμό επιπλέον τεστ για την ανίχνευση ασθενών με οισοφάγο बारेट
  • Στον καθορισμό των αιτιών του οισοφάγου
  • Στη μελέτη της μακροχρόνιας αποτελεσματικότητας των θεραπειών των λέιζερ και της βλεννογονεκτομής।
  • Στην ανάπτυξη επιπλέον μη χειρουργικών θεραπειών για ασθενείς που έχουν οισοφάγο Barett και δυσπλασία η καρκίνο
  • Οι συμμετέχοντες σε κλινικές έρευνες μπορούν να παίξουν ένα πιο ενεργή ρόλο στη δικιά τους θεραπεία ,να έχουν πρόσβαση σε καινούργιες ερευνητικές θεραπείες και να βοηθήσουν και άλλους βοηθώντας στην ιατρική έρευνα। για καινούργιες θεραπείες πριν ακόμη αυτές καταστούν ευρέως αποδεκτές।
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.