Σχεδιάζοντας μια εγκυμοσύνη..
Είναι πολύ σημαντικό, για μια γυναίκα που σχεδιάζει να μείνει έγκυος, να επισκεφθεί το γιατρό της για ένα check-up, πριν ακόμα μείνει έγκυος. Ο γιατρός σας, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει πράγματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας. Για παράδειγμα θα σας ρωτήσει για τη διατροφή σας, τα πρότυπα ζωής σας, τις μεθόδους αντισύλληψης που πιθανόν χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα, τις προηγούμενες εγκυμοσύνες, τα φάρμακα που παίρνετε αλλά και τις υπόλοιπες παθήσεις από τις οποίες πάσχετε ή υπάρχουν γενικά στην οικογένεια σας.
Υπάρχουν πολλές ενέργειες που εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε πως η εγκυμοσύνη σας θα είναι όσο το δυνατόν πιο υγιής. Αυτές οι ενέργειες είναι σημαντικό να γίνουν ΠΡΙΝ μείνετε έγκυος και περιλαμβάνουν:
Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να γίνει αλλαγή σε ένα πιο ασφαλές φάρμακο. Επίσης, είναι πιθανό να χρειαστεί σταδιακή διακοπή σε κάποια φάρμακα διότι η απότομη διακοπή τους μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Αυτό, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για γυναίκες που λαμβάνουν αγωγή για επιληψία. υπέρταση, λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Κάποια εμβόλια δεν μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και τον ένα μήνα πριν από αυτή.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να κάνετε τα εμβόλια αυτά, αν τα χρειάζεστε, πάνω από ένα μήνα πριν αρχίσετε τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη.
Μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή, έχουν ήδη σχηματιστεί πολλά μέρη του σώματος του εμβρύου, για την ανάπτυξη των οποίων είναι πολύ σημαντικό το φυλλικό οξύ ή/και άλλες βιταμίνες. Είναι σημαντικό να μην λαμβάνετε υπερβολικές δόσεις από οποιαδήποτε βιταμίνη και ειδικά την βιταμίνη Α. Αν σχεδιάζετε να πάρετε κάποιο πολυβιταμινούχο σκεύασμα δείξτε το στο γιατρό σας ώστε να σιγουρευτείτε πως οι δόσεις που παίρνετε είναι ασφαλείς για εσάς και το μωρό σας.
Αποφύγετε να τρώτε καρχαρία, ξιφία, βασιλικό σκουμπρί και πλακολεπιδόψαρο διότι μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Περιορίστε την κατανάλωση καφέ τόσο ώστε να μην πίνετε περισσότερους από 1 με 2 καφέδες την ημέρα. Το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν καφεΐνη αλλά συνήθως όχι σε τόσο μεγάλες ποσότητες όσο ο καφές. Προσπαθήστε να έχετε μια ισορροπημένη δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε.
Αν καπνίζετε, πίνετε αλκοόλ ή κάνετε χρήση ναρκωτικών ουσιών που δεν συνταγογραφούνται από ιατρό αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να σταματήσετε. Ακόμα και μικρές ποσότητες από τα παραπάνω σε αραιά χρονικά διαστήματα μπορεί να βλάψουν το μωρό σας. Όπως και με το φυλλικό οξύ, δεν αρκεί να σταματήσετε μόλις μάθετε πως είστε έγκυος.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή όπως είπαμε, έχει σχηματιστεί ένα μεγάλο μέρος του εμβρύου και θα μπορούσαν ήδη να έχουν υπάρξει επιπλοκές από τη χρήση καπνού, αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Αν χρειάζεστε βοήθεια για τη διακοπή μιλήστε με το γιατρό σας. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για να σας βοηθήσουν.
Ο σύντροφός σας τέλος, πρέπει και εκείνος να διακόψει το κάπνισμα και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και δεν θα πρέπει να καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ.
Γυναίκες που έχουν συγκεκριμένες παθήσεις πρέπει να συνεργάζονται με τον γιατρό τους ώστε η κατάσταση τους να είναι υπό έλεγχο πριν μείνουν έγκυες. Μερικά συχνά παραδείγματα είναι γυναίκες με διαβήτη, υπέρταση, άσθμα, παθήσεις του θυρεοειδούς, επιληψία και λοίμωξη από HIV. Αν αυτές οι παθήσεις δεν ελέγχονται καλά, τότε μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα σε μια γυναίκα και στο μωρό της κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστείτε πιθανότατα γενετική συμβουλευτική. Αυτή, θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε την πιθανότητα να πάσχει το μωρό σας από την ίδια κατάσταση. Επίσης θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις επιλογές που θα έχετε αν τελικά το μωρό σας πάσχει. Παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων είναι η κυστική ίνωση, η μυική δυστροφία, η διανοητική καθυστέρηση και άλλες.