Νέα εξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού
Οι ειδικοί μιλούν για τον «θεμέλιο λίθο» στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού.
Μία νέα εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του μαστού, θα κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά, αλλάζοντας για πάντα το τοπίο της διάγνωσης. Ενδεικτικό της επιτυχίας είναι πως σε δείγμα 900 γυναικών, η εξέταση εντόπισε σωστά τον καρκίνο σε ποσοστό 75%.
Η νέα μέθοδος, που ανέπτυξαν ερευνητές από τη Χαϊδελβέργη, βασίζεται στις ενδείξεις των βιολογικών δεικτών του αίματος. Οι ειδικοί μιλούν για τον «θεμέλιο λίθο» στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού.
Η εξέταση αίματος αποτελεί «έναν νέο, επαναστατικό τρόπο να ανιχνευθούν οι καρκινικοί δείκτες στο αίμα, γρήγορα και δίχως επεμβατική εξέταση», εξηγεί ο Κρίστοφ Ζον, ιατρικός διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής στη Χαϊδελβέργη.
Όπως σημειώνει, πρόκειται για μία διαδικασία η οποία είναι αφενός λιγότερο επίπονη για τις γυναίκες και αφετέρου δεν έχει καμία επιβάρυνση από ακτινοβολία.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών πραγματοποιήθηκε μία έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος 900 γυναίκες, εκ των οποίων οι 500 είχαν καρκίνο του μαστού. Στα πλαίσια αυτής, η εξέταση προέβλεψε σωστά τον καρκίνο σε ένα ποσοστό 75%. Μάλιστα σε γυναίκες κάτω των 50 ετών η επιτυχία άγγιξε το 86%. Στόχος των ερευνητών είναι τώρα η χρήση της εξέτασης και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως του τραχήλου της μήτρας.
Υγρή βιοψία και βιολογικοί δείκτες
Η εξέταση βασίζεται σε μία «υγρή βιοψία». Με αυτήν μπορούν στις εκκρίσεις του σώματος, όπως στο αίμα, στα ούρα ή στο σάλιο, να ανιχνευθούν πληροφορίες σχετικά με διάφορες ασθένειες και διαβιβαστικές ουσίες καρκινικών κυττάρων.
Οι ερευνητές εντόπισαν στο αίμα των γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα 15 διαφορετικούς βιολογικούς δείκτες, με τη βοήθεια των οποίων μπόρεσαν να ανιχνεύσουν ακόμη και πολύ μικρούς καρκινικούς όγκους.
Επιπλέον μπόρεσαν να εντοπίσουν πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της ασθένειας: οι βιολογικοί δείκτες παρέχουν έγκαιρα στοιχεία σχετικά με το ενδεχόμενο μετάστασης ή υποτροπής της ασθένειας, ακόμη και αναφορικά με την αντίδραση του οργανισμού στη θεραπεία.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle
https://m.lifo.gr/