Καρωτιδική Νόσος- Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ)
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) είναι η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου και η δεύτερη αιτία νευρολογικής αναπηρίας στις ανεπτυγμένες χώρες. Η ύπαρξη αθηρωματικής πλάκας με στένωση στην έκφυση της έσω καρωτίδας λογίζεται ως κύρια αιτία ΑΕΕ στο 20% των περιπτώσεων. Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ρίσκο για ΑΕΕ σε περιπτώσεις που η αθηρωματική πλάκα υποστεί οξεία διάσπαση (ρήξη, έλκος, ενδοπλακική αιμορραγία). Σπάνιες παθήσεις της έσω καρωτίδας είναι η ινομυϊκή δυσπλασία, οι αρτηριίτιδες, τα ανευρύσματα της καρωτίδας, ο διαχωρισμός της καρωτίδας και τέλος οι όγκοι του καρωτιδικού σωματίου.
Συμπτώματα:
(1) Ασυμπτωματική
(2) Σημεία ημικινητικά / ημιαισθητικά
(3) Ετερόπλευρη απώλεια όρασης (παροδική αμαύρωση)
(4) δυσφασία
(5) δυσαρθρία
Διαγνωστική μέθοδος εκλογής: Τriplex καρωτίδων σε συνδυασμό με αξονική ή μαγνητική τομογραφία
Αντιμετώπιση:
1. Βέλτιστη ιατρική θεραπεία: Η βέλτιστη ιατρική θεραπεία περιλαμβάνει την κατάλληλη αντιυπερτασική αγωγή (<140/90 mmHg για μη διαβητικούς, <120/80 mmHg για διαβητικούς), γλυκαιμικό έλεγχο, θεραπεία με στατίνες, διακοπή καπνίσματος, ελάττωση σωματικού βάρους, υγιεινή διατροφή και τακτική φυσική δραστηριότητα καθώς και τη λήψη αντιαιμοπεταλιακής αγωγής (ασπιρίνη).
2. Χειρουργική θεραπεία: Με βάση διάφορες επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, η χειρουργική ενδαρτερεκτομή αποτελεί το χρυσό κανόνα στην θεραπεία της καρωτιδικής νόσου.
3. Ενδοαγγειακή θεραπεία: H ενδοαγγειακή θεραπεία μέσω τοποθέτησης ενός stent στην έσω και κοινή καρωτίδα αποτελεί εναλλακτική μέθοδο θεραπείας, η οποία ενδείκνυται σε πολύ συγκεκριμένους ασθενείς με καρωτιδική νόσο. Αυτοί είναι ασθενής με επιβαρυμένη καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία, σε ασθενεις που έχουν υποστεί ακτινοβολία για τη θεραπεία όγκων στην περιοχή του λαιμού και σε ασθενείς με επαναστένωση της καρωτίδας μετά απο ανοιχτή χειρουργική θεραπεία. Η ενδοαγγειακή θεραπεία γίνεται πάντα υπό τη χρήση συσκευών προστασίας με φίλτρο κι απαιτούν ιδαίτερη εμπειρία από τον ειδικό
(Κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας)
Ασυμπτωματική νόσος: Στένωση της έσω καρωτίδας 60-99% σε ασθενείς με προσδόκιμο επιβίωσης > 5 χρόνων και ύστερα από νευρολογική εκτίμηση
Συμπτωματική νόσος: Στένωση της καρωτίδας 50-99%
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση πλήρους απόφραξης της έσω καρωτίδας αντεδείκνυται κάθε είδους θεραπείας επαναιμάτωσης.