Τεχνητή ωοθήκη αποκαθιστά τη γονιμότητα των καρκινοπαθών γυναικών
Ένα σημαντικό βήμα για μια πραγματικά λειτουργική τεχνητή ωοθήκη που μιμείται την φυσική ωοθήκη ως προς τις περιβαλλοντικές συνθήκες για την ανάπτυξη και ωρίμανση των ωοθυλακίων, έκαναν Γερμανοί επιστήμονες
Ομάδα Γερμανών επιστημόνων έκανε ένα ουσιαστικό βήμα στην ανάπτυξη τεχνητών ωοθηκών για γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander της Βαυαρίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Aldo R. Boccaccini και τον καθηγητή Ralf Dittrich εργάζονται εδώ και χρόνια πάνω σε καινοτόμες τεχνικές αποκατάστασης της γονιμότητας των καρκινοπαθών γυναικών και σε άρθρο που δημοσίευσαν στο Scientific Reports, παρουσιάζουν μια πραγματικά πρωτοποριακή μέθοδο.
Πρόκειται για μια τεχνητή ωοθήκη που θα βοηθά τις γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο και έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία με τοξικές επιπτώσεις στην γονιμότητά τους.
Εδώ και χρόνια διάφορες επιστημονικές ομάδες προσπαθούν να βρουν τρόπο να αποκαταστήσουν την γυναικεία γονιμότητα μετά από καρκίνο. Και τώρα οι Γερμανοί ειδικοί κατάφεραν να απαντήσουν στο πρόβλημα αυτό με μια μέθοδο που ονομάζεται ηλεκτροσυσσωμάτωση. Αυτή η τεχνική βασίζεται στην εφαρμογή ενός υψηλού ηλεκτρικού δυναμικού μεταξύ δύο ηλεκτροδίων με αντίθετη πολικότητα. Αυτή η υψηλή τάση μπορεί να υπερνικήσει την επιφανειακή τάση ενός πολυμερούς διαλύματος και έτσι να επιτρέψει στο διάλυμα να εξατμιστεί πλήρως και να σχηματίσει μία ινώδη δομή.
«Η ηλεκτροσυσσωμάτωση είναι εξαιρετικά ευέλικτη, καθώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη ποικιλία φυσικών και συνθετικών πολυμερών», εξηγεί η Δρ. Liliana Liverani, συντονίστρια του προγράμματος.
Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το βιοδιασπόμενο υλικό πολυ-ε-καπρολακτόνη (PCL) και ένα μείγμα αυτού του υλικού με ζελατίνη και δημιούργησαν ένα ικρίωμα πολύ λεπτών ινών που μιμείται τη φυσική δομή και το σχήμα του φλοιού των ωοθηκών.
Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν αυτό το ικρίωμα ως υπόστρωμα σε δοκιμές in-vitro για την πρόσφυση των ωοθυλακίων από τις ωοθήκες χοίρων και αξιολόγησαν τη βιωσιμότητα των ωοθυλακίων και των ωοκυττάρων μετά από δέκα ημέρες καλλιέργειας στα ικριώματα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεγάλος αριθμός βιώσιμων ωοθυλακίων διατηρούσαν το χαρακτηριστικό σχήμα τους.