Αλλάζουν τα πάντα στις εξετάσεις για τις ειδικότητες των γιατρών!

Νεότερες εξελίξεις στη Γενική Χειρουργική Facebooktwitterpinterest

Τι προβλέπει τροπολογία.

Τροποποιείται ριζικά το σύστημα των εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας, όπως εδώ και καιρό είχε προαναγγείλει το υπουργείο Υγείας.

Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπονται πανελλαδικές εξετάσεις και μόνο σε δύο πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τέσσερις φορές το χρόνο.

Όπως αναφέρεται, με τη ρύθμιση καθιερώνεται το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και τα εξεταστικά κέντρα θα είναι πλέον μόνο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Στα εξεταστικά κέντρα του Νομού Αττικής θα εξετάζονται οι γιατροί που ειδικεύονται σε νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ζακύνθου Κεφαλληνίας, νήσων βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
Οι υπόλοιποι θα εξετάζονται στα εξεταστικά κέντρα του νομού Θεσσαλονίκης.

Οι επιτροπές για τις ειδικότητες
Σύμφωνα με την τροπολογία, οι εξεταστικές επιτροπές θα αποτελούνται από ένα τουλάχιστον μέλος ΔΕΠ ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του και δύο μέλη με βαθμό συντονιστή διευθυντή ή διευθυντή ΕΣΥ, με τους αναπληρωτές τους που θα ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας μετά από γνώμη του ΚΕΣΥ με θητεία ενός έτους. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε πει ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ: «Αλλάζουν τα πάντα στις ειδικότητες ιατρικής!
Τι προανήγγειλε ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ»

Εξετάσεις σε δύο δόσεις
Τα στάδια των εξετάσεων που θα διενεργούνται για τους νέους γιατρούς στην έδρα του Προέδρου της εξεταστικής επιτροπής, θα είναι δύο. Το πρώτο στάδιο είναι αυτό των γραπτών εξετάσεων η επιτυχία στις οποίες αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του υποψηφίου στο επόμενο στάδιο των προφορικών εξετάσεων, όπως τονίζεται.

Οι εξεταστικές περίοδοι είναι 4 το χρόνο τους μήνες Φεβρουάριο, Μάιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο. Οι εξετάσεις θα διενεργούνται μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο κάθε εξεταστικής περιόδου, σε ημέρες και ώρες που ορίζονται κάθε φορά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) μετά από γνώμη της αντίστοιχης εξεταστικής επιτροπής.

Επίδομα για όσους θα δίνουν εξετάσεις ειδικότητας
Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων στις εξετάσεις θα υποβάλλονται στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο τουλάχιστον 20 μέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, διευκρινίζεται από το υπουργείο Υγείας.

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα καταβολής επιδόματος ποσού 150 ευρώ στους γιατρούς που εκπαιδεύονται σε νοσοκομεία της χώρας εκτός των Νομών των εξεταστικών κέντρων, δηλαδή εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης προκειμένου να καλύπτονται οι δαπάνες που αυτοί πραγματοποιούν για να λάβουν μέρος στις εξετάσεις.

Το ποσό του επιδόματος θα καταβάλλεται μόνο μία φορά και μόνο με την πρώτη εξεταστική περίοδο ενώ δε θα χορηγείται σε όσους αποτυγχάνουν και θα λαμβάνουν μέρος σε επαναληπτικές εξετάσεις.

Το επίδομα αυτό θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου υγείας, ενώ η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής του στους δικαιούχους θα ρυθμιστεί με κοινή απόφαση των υπουργών οικονομικών και υγείας.
Το νέο σύστημα των εξετάσεων για τις ειδικότητες θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα.

 Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αρχική

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.