Οξεία σκωληκοειδίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία η σκωληκοειδής απόφυση παθαίνει φλεγμονή και γεμίζει με πύον. Η σκωληκοειδής απόφυση  είναι μία απόληξη του παχέως εντέρου σε σχήμα δακτύλου στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς.  Η μικρή αυτή δομή δεν έχει καμία γνωστή λειτουργία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα προκαλεί πόνο που συνήθως αρχίζει γύρω από τον ομφαλό  και έπειτα εντοπίζεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς σας.  Στη σκωληκοειδίτιδα ο πόνος συνήθως αυξάνεται σε μια περίοδο 12 έως 18 ωρών και τελικά γίνεται πολύ έντονος.

Η  σκωληκοειδίτιδα μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται σε άτομα μεταξύ των ηλικιών 10 και 30. Η τυπική θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας είναι η χειρουργική αφαίρεση του εξαρτήματος.

Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας είναι:

  • Πόνος που ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και συχνά μετατοπίζεται στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα.
  • Ο πόνος που γίνεται πιο έντονος όσο περνούν οι ώρες.
  • Ευαισθησία που προκύπτει όταν εφαρμόζεται πίεση δεξιά στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
  • Οξύς πόνος στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα που εμφανίζεται κατά την  πίεση και στη συνέχεια χειροτερεύει όταν αίρεται η πίεση(ριμπάουντ).
  • Πόνος που χειροτερεύει όταν το παιδί βήχει, περπατάει ή κάνει κινήσεις.
  • Ναυτία.
  • Έμετος.
  • Απώλεια της όρεξης.
  • Χαμηλός πυρετός.
  • Δυσκοιλιότητα.
  • Διάρροια.
  • Κοιλιακό πρήξιμο.

Η εντόπιση του πόνου  μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με την ηλικία  και τη θέση του εξαρτήματος . Τα μικρά παιδιά ή οι έγκυες γυναίκες, ειδικά, μπορεί να έχουν πόνο σκωληκοειδίτιδας που εμφανίζεται σε διαφορετικά μέρη.

Πότε να  απευθυνθείτε σε γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με ένα γιατρό αν το παιδί σας παρουσιάσει σημάδια ή συμπτώματα που σας ανησυχούν. Αν ο κοιλιακός πόνος είναι τόσο μεγάλος ώστε το παιδί δεν είναι σε θέση ακόμα και να καθίσει απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα.

Αιτιολογία
Η αιτία της σκωληκοειδίτιδας δεν είναι πάντοτε σαφής. Μερικές φορές η οξεία σκωληκοειδίτιδα μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα :

  • Μιας απόφραξης. Ένα σκληρό κομμάτι  κοπράνων (κοπρόλιθος) μπορεί να παγιδευτεί στο στόμιο της κοιλότητας που έχει η σκωληκοειδής απόφυση.
  • Μιας μόλυνσης. Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να ακολουθήσει  μια ιογενή λοίμωξη του γαστρεντερικού, ή μπορεί να προέρχεται από άλλα είδη φλεγμονής.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα βακτήρια εισβάλλουν γρήγορα μέσα στην σκωληκοειδή απόφυση κι αν δεν αντιμετωπιστεί η λοίμωξη έγκαιρα, μπορεί να συμβεί ρήξη με πολύ σοβαρές επιπλοκές.

Επιπλοκές

  1. Οξεία περιτονίτιδα. Το περιεχόμενο των εντέρων και τα μικρόβια, αν γίνει ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, μπορεί να διαρρεύσουν στην κοιλιακή κοιλότητα.  Αυτό μπορεί να προκαλέσει  μόλυνση της κοιλιακής  κοιλότητας (περιτονίτιδα).
  2. Απόστημα. Η μόλυνση και η διήθηση του εντερικού περιεχομένου μπορούν να σχηματίσουν ένα περιτοναϊκό απόστημα. Το περιτοναϊκό  απόστημα απαιτεί θεραπεία πριν σπάσει, προκαλώντας μια ακόμη πιο εκτεταμένη μόλυνση στην κοιλιακή κοιλότητα.

Ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε η  διάγνωση να τίθεται δυσκολότερα.  Επιπλέον, ο κοιλιακός πόνος μπορεί να προκύψει από άλλες αιτίες, εκτός από σκωληκοειδίτιδα.  Για να γίνει η διάγνωση σε περίπτωση υπόνοιας σκωληκοειδίτιδας, ο γιατρός  θα πάρει λεπτομερές ιστορικό των συμπτωμάτων και θα κάνει μια προσεκτική εξέταση της κοιλιάς.

Διάγνωση
Δοκιμασίες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση σκωληκοειδίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Φυσική εξέταση για την αξιολόγηση του πόνου. Ο γιατρός θα  εφαρμόσει ήπια πίεση στην επώδυνη περιοχή.  Όταν η πίεση απελευθερώνεται ξαφνικά, ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας συχνά χειροτερεύει, πράγμα που σημαίνει ότι το παρακείμενο περιτόναιο φλεγμαίνει.  Άλλα σημάδια είναι σκληρή κοιλιά κατά την ψηλάφηση, λόγω μυϊκής σύσπασης.
  • Εξέταση αίματος. Ελέγχουμε για υψηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, που συνήθως δείχνουν λοίμωξη.
  • Εξέταση ούρων. Μία ανάλυση ούρων για να αποκλειστεί μια ουρολοίμωξη ή μια πέτρα στα νεφρά ως αιτία πόνου, μπορεί να χρειαστεί.  Εάν υπάρχει πέτρα στα νεφρά, τα ερυθρά αιμοσφαίρια βρίσκονται στην μικροσκοπική εξέταση των ούρων.
  • Απεικονιστικές εξετάσεις. Ο γιατρός  μπορεί να συστήσει επίσης μια ακτινογραφία κοιλιάς, ένα υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία για να επιβεβαιωθεί η σκωληκοειδίτιδα ή να βρεθούν άλλες αιτίες για τον πόνο.

Η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας συνήθως περιλαμβάνει επείγουσα χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί το πάσχον όργανο.  Άλλη αντιμετώπιση ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς μπορεί να είναι απαραίτητη.

Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του εξαρτήματος (σκωληκοειδεκτομή).
Η σκωληκοειδεκτομή μπορεί να γίνει σαν ανοικτή χειρουργική επέμβαση με μία τομή στην κοιλιά που είναι περίπου 5 έως 10 εκατοστά. Διαφορετικά η εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας μπορεί να γίνει  λαπαροσκοπικά. Κατά τη διάρκεια μιας λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής, ο χειρουργός εισάγει ειδικά χειρουργικά εργαλεία και μια βιντεοκάμερα στην κοιλιά για να αφαιρέσει την σκωληκοειδή απόφυση.

Σε γενικές γραμμές, η λαπαροσκοπική χειρουργική αφαίρεση επιτρέπει στον ασθενή να ανακάμψει ταχύτερα και αφήνει λιγότερες ουλές.  Αλλά η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση δεν είναι κατάλληλη για όλους.  Αν έχει συμβεί ρήξη και η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί πέρα από την σκωληκοειδή απόφυση ή αν υπάρχει απόστημα, μπορεί να χρειαστεί μια ανοικτή σκωληκοειδεκτομή που επιτρέπει στον χειρουργό να καθαρίσει την κοιλιακή κοιλότητα.

Συνήθως ο ασθενείς αναρρώνει μία ή δύο ημέρες στο νοσοκομείο μετά από σκωληκοειδεκτομή.
Παροχέτευση  αποστήματος πριν από την επέμβαση σκωληκοειδεκτομής.

Εάν υπάρχει ένα απόστημα, πρέπει να παροχετευτεί με την τοποθέτηση ενός σωλήνα. Η σκωληκοειδεκτομή μπορεί να γίνει αρκετές εβδομάδες αργότερα όταν η λοίμωξη είναι υπό έλεγχο.

Αποθεραπεία
Μετά από την χειρουργική επέμβαση χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για ν’ ανακάμψει ο οργανισμός. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποκατάστασης, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να βοηθήσετε το σώμα να επιταχύνει την επούλωση μετά την επέμβαση, όπως:

  1. Αποφυγή της έντονης δραστηριότητας στην αρχή. Εάν η σκωληκοειδεκτομή έγινε λαπαροσκοπικά, περιορισμός της δραστηριότητας  για τρεις με πέντε ημέρες μετά την επέμβαση. Αν η σκωληκοειδεκτομή έγινε με ανοικτή επέμβαση, για 10 έως 14 ημέρες μετά την επέμβαση.
  2. Υποστήριξη της κοιλιάς. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στην κοιλιά, στον βήχα, το γέλιο ή σε άλλες κινήσεις. Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι πάνω από την κοιλιά  και εφαρμόστε πίεση πριν από αυτές τις κινήσεις.
  3. Γρήγορη κινητοποίηση. Αρχίστε σιγά-σιγά και σταδιακά αυξήστε τις δραστηριότητες. Ξεκινήστε με μικρές βόλτες. Τα παιδιά συνήθως είναι σε θέση να επιστρέψουν στο σχολείο σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επέμβαση, αν και έντονη δραστηριότητα, όπως γυμναστήριο ή σπορ, θα πρέπει να περιορίζεται για δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Ευγενία Καράμπελα,
Παιδίατρος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.